Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
DinVinguide.se: Vinskola - Sydafrika
Skriven av Anders Levander

DinVinguide.se: Vinskola – Sydafrika

DinVinguide.se besökte Sydafrika under december månad förra året. Det var en stor upplevelse för undertecknad. Hur är Sydafrika idag som vinland? Vi kommer under året skriva om utvecklingen från detta idag lite mer okända vinland. Läs Vinskola - Sydafrika.

DinVinguide.se: Vinskola – Sydafrika

Jag har besökt Sydafrika tre gånger under de senaste tretton åren och upplevt stora förändringar. Efter mitt senaste besök är jag fylld av goda känslor vad avser vinlandet Sydafrika. Sydafrikanska viner har haft en mycket stark ställning i Sverige, försäljningsmässigt för ett antal år sedan. Man är fortfarande med i matchen men det är ett mindre antal märken som står för lejonparten av försäljningen. Största vinlandet är ju som bekant Italien som har en dominerande ställning med nästan 30 procent av allt vin som säljs genom Systembolaget. Sydafrika landar på en marknadsandel kring 10 procent och är med detta fjärde största land i statistiken.Inte illa för ett vinland som kanske primärt har ansetts skapa enklare viner, eller kanske just därför. Nu är detta inte sant. Sydafrikanska viner är mycket vassare än deras rykte och jag hoppas att vinerna får en renässans. Det är inte ett land som bara är duktiga på enklare viner utan det finns även spännande kvalitetsviner.

Jag är idag mer fascinerad av vad landet skapar än vad jag var för tretton år sedan. Jag tycker mångfalden har ökat markant. Man producerar inte bara koncentrerade alkoholstinna viner längre. Givetvis finns denna typ av viner fortfarande men de är inte alls lika dominerande som förr. Det som imponerade mest och samtidigt överraskade är landets vita viner. Temperatur och nederbörd talar kanske mer för täta och kraftfulla röda viner men jag provade många eleganta och finstämda vita viner.

Ett annat mantra jag hade var att landet främst producerar billiga bulkviner till den stora publiken. Även detta föll platt när jag botaniserade djupare i utbudet. Det finns avgjort Sydafrika, Grand Cru viner med både elegans och komplext djup. I denna artikel fokuserar DinVinguide.se på vita viner som imponerade. Både lite dyrare och några fynd prismässigt utan att för den skull vara boutiqueviner.

Utvalda vita viner som finns att köpa och beställa i Sverige

KWV Mentors Grenache Blanc 2011

Vinskola - SydafrikaNr 92627
Pris 169:-

KWV Mentors serie är något att uppmärksamma. Jag provade en hel del viner i Paarl, nu i december, som visade oväntad hög kvalitet. Man får mycket vin för pengarna. Detta vin har en begynnande mognad med komplexitet. Aromer med inslag av citrus, päron, honung, galiamelon och mineraler. Ett vin som även klarar ytterligare lagring för er som gillar tydliga sekundäraromer med fint djup. Ett trevligt exempel på vad vinlandet Sydafrika kan prestera på vitvinsidan.

The Mentors Chardonnay 2015

Vinskola - SydafrikaNr 70255
Pris 169:-

Samma sak för detta vin som i ovan text. Dock är vinet yngre och har inte nått lika långt i sin utveckling. Det är skolbokstypisk nya världen chardonnay med härliga gröna äpplen, integrerat ekfat, citrus och lång smörig eftersmak. Dock utan fläskighet och att vara överfatad. Prova detta vin gärna blint mot viner gjorda på chardonnay från Bourgogne eller Kalifornien i samma prisklass.

Spier Signature Chenin Blanc 2019

Vinskola - SydafrikaNr 75019
Pris 89:-

Från Sydafrika hittar man väldigt ofta prisvärda viner. Detta vin överlevererar verkligen för sin prislapp om blyga 89 kronor. Vinet är krispigt med gula och gröna inslag men har ändå en härligt rund textur som man så gärna vill att sin sydafrikanska chenin blanc ska vara. Längden håller i sig och vinet passar utmärkt till mat och gärna kryddig sådan. Ett riktigt fynd på vitvinshyllan.

Org de Rac Reserve Chardonnay 2018

Nr 70729
Pris 149:-

Jag besökte denna vingård i december och åt lunch med husets spännande vinmakare. Detta möte och vinprovning var en ögonöppnare för vad som kan skapas i det torra och heta Swartland. Och observera det är vita viner. Vinet har komplex doft av rikt soldränkt aprikos, persika, nybakat bröd och rostade mandlar som samsas med en välintegrerad fatkaraktär. I munnen friska citrustoner där lime utmärker sig, silkeslent och krämigt med en lång citruseftersmak som balanseras tillsammans med faten. Vinet klarar avgjort att lagras och kommer då att utvecklas vidare för er som gillar lite mulligare och komplexare chardonnay.

Sydafrika har många spännande vita viner som är riktigt prisvärda med tanke på kvaliteten.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer