De första bubblorna i vin kommer faktiskt från Languedoc och inte Champagne.

De första bubblorna i vin kommer faktiskt från Languedoc och inte Champagne.

De första bubblorna i vin kommer faktiskt från Languedoc och inte Champagne.

Alla som någon gång provat en Champagne har väl hört talas om Dom Pergignon. Vi har till och med i veckan recenserat Dom Perignon Rose. Legenden säger om man nu skall tro producenterna i Champagne att den gamle munken var uppfinnaren till champagne-metoden. Detta verkar inte stämma om man går djupare in och undersöker bakgrunden om mousserande viner.

Med största sannolikhet kommer metoden inte alls från Champagne utan Languedoc i södra Frankrike. Närmare bestämt från Limoux. I området finns en vintyp som kallas Blanqutte de Limoux som är ursprunget till alla mousserande viner. Enligt historiker kan man dokumentera detta så långt tillbaka som till år1531. Det var Benediktinermunkarna i klostret Saint-Hilaire utanför staden Limoux som var först. Deras metod att jäsa vinerna på glasflaskor istället för på ekfat gjorde att vinerna hade naturliga bubblor i vinet. Detta uppskattades mycket då. Munken Pierre Perignon passerade klostret med största sannolikhet när han vandrade från norra Spanien tillbaka till sitt eget kloster i Hautvilliers i Reims. Han tog helt enkelt med sig kunskapen om metoden och sa att han själv kommit på den. Simsalabim och ett nytt vin var uppfunnet – Champagne. Metoden kallades Methode traditionelle eller bara champagnemetoden.

Idag är det mousserande vinet Blanquette de Limoux väldigt populärt i Languedoc. Detta vin är tämligen okänt i Sverige vilket är lite synd då det är ett friskt och kul vin. I södra Frankrike menar många att det är bättre än Champagne och det används där på samma sätt som Champagne görs i övriga Frankrike. Till aperitif och till mat.
Blanquette de Limoux görs på druvtyperna Mauzac, Chardonnay och Chenin Blanc i olika variationer.

Stilen är torr men det finns även vissa typer som har restsötma. Jag föredrar personligen de torra varianterna. De lämpar sig ypperligt före måltiden som en aperitif. Den milda moussen med sin krämighet är riktigt behaglig. Doften är ofta fylld av citrus och lätt blommiga aromer med anslag av honung. Smaken kan variera från fyllig till lätt beroende på producent. Avslutet är rent syran är hög och avslutet är oftast långt och smakrikt. Blanquette de Limoux betyder – den lilla vita- på det lokala språket Occitanska.

På systembolaget finns en riktigt bra variant från en av de bästa vinproducenterna Antech. Blanquette de Limoux, Antech # 73138 som kostar 160 kronor. Det kan ju vara kul att testa en ny typ av bubbel någon gång trots att priset kanske känns lite högt för något man inte provat förut.

Skärmavbild 2014-04-17 kl. 05.40.19