Chablisskolan – Domaine Pinson som levererar

Jag sprang precis före julledigheten på en gammal bekant jag saknat. Vinimportören Tryffelsvinet har idogt importerat Domaine Pinsons viner under de senaste åren. Pinsons viner var en av mina favoriter i Chablis för ett tiotals år sedan, men jag tappade kontakten med vinerna då jag ansåg att de hade en nedgång i kvaliteten och blev lite tråkiga under några år. Idag är vinhuset Pinson klart uppe på banan igen och levererar återigen stora och traditionella viner från några av de bästa lägena i Chablis.

Domaine Pinson har en lång, nej en mycket lång historia att se tillbaka på. Det finns få familjer i Chablis som tillverkat vin längre än familjen Pinson. I nästan 400 år har man producerat vin i denna familj. Tanken svindlar att vin skapades här långt före Napoleon Bonaparte, ja till och med före den franska revolutionen. Redan under Drottning Kristinas regim i Sverige producerades vin hos familjen Pinson.

Idag är det bröderna Laurent och Christophe Pinson som sköter det hela. Christophe är ansvarig för vingårdarna och Laurent har hand om marknaden. Sedan 2008 har den unga dottern Charlene Pinson skapat viner i källaren.  Vingårdarna är väl omhändertagna och ligger i riktigt bra lägen inom sina respektive crus. Jag minns så väl att Laurent och Christophe var tidigt ute med att vårda sina vinstockar med beskärning så att koncentration uppnåddes i vinerna. Huset Pinson är framförallt känt för sin Les Clos som man äger 2,5 hektar av. Hela denna mycket berömda, ja världsberömda Grand Cru uppgår totalt till endast 26 hektar. Det betyder att Domaine Pinson står för tio procent av all Les Clos vilket är lite unikt för en så liten familjefirma som totalt har cirka 12 hektar inalles. Förutom Les Clos är husets Premier Cru, Mont de Milieu, vida efterfrågad och känd i trakten. Tyvärr känner få svenskar till denna förnämliga Premier Cru som både har kraft och elegans bra årgångar. Den soliga dalen Mont de Milieu har en historisk klang i Chablis. Dalgången var tidigare gränsen mellan Champagne och Bourgogne. Totalt gör huset Pinson bara 70 000 buteljer per år på sina 12 hektar och vinimportören Tryffelsvinet i Sverige har en liten allokering varje år. Vinerna från Pinson har under senare år blivit mer och mer populära igen.

Jag provade igenom ett antal årgångar av olika viner och föll pladask för Domaine Pinsons tolkning av årgång 2012. Bravo Laurent, Christophe och Charlene – vilka viner ni har gjort. Det bör nämnas att Domaine Pinson gör klart traditionella viner i en mer koncentrerad stil som behöver en hel del lagring i källaren innan de släpper lös hela sitt kvalitetregister. Vinhuset Pinson ger vinerna en tydlig ekfatslagring. Förr var den nya eken ännu mer tydlig men har under de senaste åren reducerats. Man lät tidigare även vinerna ligga länge på sin fällning och använde sig av ”batonnage” i stor utsträckning, vilket jag förstår har minskats idag. Genom upprepad ”batonnage” blev vinerna krämiga och fick en tydlig ekfatsprägel och kändes inte så moderna. Detta har enligt min mening ändrats till det bättre idag. Vinerna har fortfarande sin kraft men elegansen har utvecklats under senare årgångar, med en mer feminin touch. Det kan nämnas att jag i samband med lansering av min bok om Chablis, ”Möten med Chablis” hade en stor blindprovning av de bästa chablisvinerna av årgång 2002. Provningen genomfördes 2005 i en blindprovning med en mycket kvalificerad jury. Pinson visade då framfötterna och tillhörde de fem bästa vinerna i de två kategorierna som provades. I Chablis Village klassen vann man till och med och i Grand Cru finalen kom man fyra med sin klassiska Les Clos 2002. Jag menar att årgång 2012 Les Clos är nästan i samma klass men med en annorlunda stil idag. Hela årgången 2012 är fantastisk så försök hitta några flaskor men spara dem i vinkällaren för att få riktig valuta för pengarna. Det är roligt att se en klassisk vinmakare som Domaine Pinson tillbaka i god form.

De två vinerna som verkligen sticker ut är:

2012 Chablis Premier Cru Mont de Milieu, #99097, kostar 247 kronor.

Ett härligt vin som uttrycker Chablis när det är som bäst med både kraft och elegans. Doft av gula plommon och tydlig citrus karaktär. Bra mineralitet från en balanserad årgång med fin syra som ger vinet en bra ryggrad. Lagra det blir bättre jag lovar. Om ni korkar upp det idag glöm då inte att dekantera vinet.  På Systembolaget finns även årgång 2011 som är 27 kronor billigare. Det är bra men går dock inte upp mot årgång 2012.

2012 Chablis Grand Cru Les Clos.

Det är ett riktigt bra vin som dessvärre nu är slutsålt på Bolaget. Här känns ekfaten tydligt och en knastrig mineralitet. Vinet är slutet för ögonblicket och kräver ett antal års tålamodsprövande lagring i vinkällaren. Jag tror dock att det finns några flaskor kvar hos importören. Kanske tar Tryffelsvinet in fler om det efterfrågas. Ni som köpt det kan vara glada.

Detta vin provades inte.

2012 Chablis #82517, kostar 187 kronor

Enligt Systembolagets hemsida är det årgång 2012 som säljs men uppgifter från importören menar att även detta är slutsålt. Jag vet inte vilket som är sant. Årgång 2012 är betydligt vassare än 2013 så om ni kan välja så ta den tidigare årgången. Ni som har andra chablishus som favoriter prova och jämför med en butelj Pinson.

Pinson

Fler artiklar