Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chablisskolan del 2 - Chablis är unikt-terrior - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Chablisskolan del 2 – Chablis är unikt-terrior

Chablisviner har varit de mest förfalskade och kopierade vinerna i världen. Jag har sett viner från i stort sett alla världsdelar där det finns angivet att det är ett chablisvin. Jag har till och med sett röd och rosé Chablis. Den gamle kände vinmakaren William Fevre har en gedigen samling av förfalskade flaskor. Under många år i exempelvis USA var Chablis synonymt med ett torrt vitt vin. Efter att detta bekämpats av EU och Frankrike ser vi allt färre förfalskade viner idag. Vad är det som gör Chablis så unikt och eftertraktat att förfalska? Jo, en stor del av det unika är Chablis fantastiska terroir.
Vad är då detta så ofta förekommande ord – terroir? Det är inte som många tror endast den geologiska jordmånen utan det är mer ett samlingsbegrepp bestående av ett antal faktorer.

Terroir kan sägas vara allt i vinstockens omgivning som både syns och inte syns. Det innefattar även människans påverkan på jorden och markens utformning, som ofta har formats under många generationer. Vidare är jordens geologiska beskaffenhet, markens dränering, lutningen på vingården, mängden soltimmar, mineralinnehåll samt ett antal andra faktorer delar i det vi benämner terroir.

 I Chablis vingårdar kan man även hitta större fossiler som är miljontals år gamla.
I Chablis vingårdar kan man även hitta större fossiler som är miljontals år gamla.

Chablis har en unik terroir vilket gör vinet så särpräglat och rent ut sagt gott. Ursprunget till dagens Chablis började för 150-200 miljoner år sedan. Landmassan där Chablis ligger, sydost om Paris, var täckt av ett tropiskt varmt hav vars djurliv huvudsakligen bestod av en mängd olika skaldjur som mindre bläckfiskar och mindre ostron. Dessa skaldjur sedimenterades under miljontals år och bildar idag ett tjockt kalkstenslager på 50 till 100 meter djupt. Detta område benämns idag Parisbassängen, ” Le bassin parisien”. Området sträcker sig från södra delen av England över Engelska kanalen in i Frankrike. Dovers vita klippor tillhör samma område. Även Champagne vilar på samma berggrund som Chablis.

På bilden ligger typiska Kimmeridge –kalkstenar. I dessa porösa stenar kan man se fossiler av små tumnagelstora ostronskal och bläckfiskben. Det är detta som bland annat ger Chablis sin unika stil.
På bilden ligger typiska Kimmeridge –kalkstenar. I dessa porösa stenar kan man se fossiler av små tumnagelstora ostronskal och bläckfiskben. Det är detta som bland annat ger Chablis sin unika stil.

Kimmeridge är jordmånen.

Det som framförallt ger doft och smak till chablisviner är Kimmeridge-kalkstenen som är ett poröst jordlager som är uppblandat med lera. Den porösa kalkstenen ger bra dränering för vinstocken samt möjlighet för rötterna att arbeta sig ned på djupet i jorden för att hämta vatten och mineraler.

Det är med andra ord inte underligt att en ung Chablis ofta innehåller dofterav skaldjur och ostronskal. Vidare tycker många med mig att det finns en stor likhet mellan en Chablis och Champagne om man bortser från bubblorna. Champagnes och Chablis terroir är som sagt mycket snarlika.

I nästa avsnitt skall jag redovisa hur vinet görs och lite om druvan Chablis görs på.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders