- Anders Levander
Chablisskolan – chablis är gott
Chablisskolan – chablis är gott
Chablis är en oslagbar följeslagare till fisk, skaldjur och inte minst till ost. DinVinguide.se har träffat en av de nya stjärnorna på Chablis himmel, Domaine Louis Moreau. Efter stora investeringar i sina vingårdar och efter att ha utvecklat sin vinmakning tillhör vinhuset Louis Moreau idag eliten.
Min kärlek till det grönskimrande svala vinet chablis är intakt trots många års bekantskap. Jag kom till denna underbara trakt i Bourgogne för många år sedan och föll pladask för vinerna. Detta var under min studietid på slutet av 70- talet. Sedan dess har hänt massor i Chablis under de gångna 40 åren, men det som består är områdets terroir, som också är nyckeln till chablisvinernas magi. Den unika jordmånen, Kimmeridge, denna kalkrika lera som skapar särpräglade aromer i vinet. Det inlandspräglade klimatet, och inte minst människornas förfinade utveckling i vinmakandet, skapar dessa små juveler på butelj. Chablis har nog aldrig varit mer populärt hos allmänheten än vad det är idag och Sverige och Norge är viktiga marknader för chablisproducenterna.
Det finns dock en liten paradox. Området Chablis har under senare år haft otur med vädret. Under ett antal år har Chablis drabbats av frost, hagel, torka, vattenstress, ösregn, kyla, värmebölja, angrepp av mögel och röta. Ja, listan kan göras lång av väderfenomen och dess följder för vinproduktionen. Dessa saker har dessvärre skadat produktionen av druvor i både mängd och kvalité. Minskad produktion av druvor av bra kvalité ger förstås lägre volymer vin till marknaden. Detta leder i sin tur till högre priser men inte bara det utan även generellt mindre vin att sälja i Sverige. Chablis har med andra ord blivit både dyrare och svårare att få tag i tyvärr.
Jag har hört från flera håll att det blivit ransoneringar på mängden chablisvin som kommer till Sverige. Kända varumärken från Chablis, som svensken druckit under många år, har minskat i volym. Det är trist för en chablisälskare att färre buteljer kommer till oss. Men naturen råder och ger. Finns det inte druvor så finns det inte. Då är det uppfriskande att se att man ändå kan hitta en nygammal producent som förfinat sin kvalité, Domaine Louis Moreau. Detta vinhus har verkligen flyttat fram sina positioner under senare år.
Stora förändringar har skett under de senaste tjugo åren. Efter studier och praktik som till stor skedde i USA, har Louis Moreau både övertagit och förfinat familjefirmans viner. Stora vinmarker ägs i framförallt Beines i Chablis, vilket är ett något svalare område i Chablis. Idag har man inte problem med mognadsgraden av druvorna utan kanske det motsatta råder i och med klimatförändringen. Det som för trettio år sedan betraktades som en nackdel med svalare odlingsbetingelser, är idag en fördel. En av vinnarna är just vinhuset Domaine Louis Moreau. Till detta faktum kan man även lägga till genomförda radikala förändringar och förbättringar i husets vingårdar. Detta har kostat pengar men det betalar sig idag när man ser kvaliteten på Moreaus viner. Vidare har man även övergivit den tidigare faiblessen för alltför ekade viner. Man har även tonat ner den krämiga stilen, vilken delvis uppnåddes med överdriven lagring på jästelementen som rördes om i vinfaten, sk ”battonage”. Idag känns vinerna mer friska och fräscha med mer typisk chabliskänsla.
Chablis är en fantastisk följeslagare till skaldjur och fisk. Få viner, om nu några, passar bättre. Men även till lagrade ostar sitter chablis som en smäck. Eller varför inte till en av vårens allra läckraste läckerheter – sparris!
Årgångarna följer varandra på ett naturligt sätt. Vi får inte glömma att naturen påverkar druvorna som i sin tur ger vinet. Ja, det är ju en självklarhet. Förvisso, men vi kan ibland glömma detta när de industrialiserade vinet anländer i sin Bag in Box. Det är svårt att i vinlaboratoriet skapa ett klassiskt chablisvin, gudskelov. Tyvärr får vi i Sverige alltför många rent ut sagt undermåliga fixade och onaturligt sötade viner, läs röda appasimentoviner. Det är svårare att förfalska en chablis även om vissa trots allt försöker göra detta. Det är därför uppfriskande att prova ett äkta chablisvin från exempelvis Domaine Louis Moreau.
Importören Springwine (tidigare med namnet Spendrups Vin) tar hem Domaine Louis Moreaus viner till Sverige. Jag tycker det är lite synd att deras viner inte får mer utrymme på Bolagets hyllor. De förtjänar det. Kanske lever man i skuggan av importörens stora mer kända varumärke från Chablis, vem vet?
Vinerna finns endast i beställningssortimentet.
2016 Chablis, nr 89654, 175 kronor
Vinet förtjänar att få mer uppmärksamhet. Prissättningen är kanske inte optimal, (läs – lite dyrt), men om det skulle finnas i det ordinarie sortimentet, skulle vinet ha en lägre prislapp. Det är jag övertygad om. Vinerna säljs idag framförallt till krogen.
2015 Chablis Premier Cru Les Fourneaux, nr 75845, 222 kronor
2015 Chablis Premier Cru Vaulignot, nr 86150, 222 kronor
Två stycken habila premier cru viner som även de förtjänar att lyftas fram. Bra typiska chablisviner med fin syra och typiskt chablis-bett i aromerna. Även dessa viner säljs framförallt på krogen.
Ovan vin är ett av Chablis toppviner. Druvorna kommer från en liten exklusiv del av det kända grand cru läget Les Clos. Av många ansett som det bästa grand cru läget i Chablis. Domaine Louis Moreau äger en sk. ”monopole”, ett eget avskiljt läge, vilket är mycket ovanligt i Chablis.
Chablis Grand Cru Les Clos, Clos des Hospices.
Jag har provat detta vin från olika årgångar och min favorit är 2010. Idag har importören i lager några få viner från årgång 2011, som är en lite varmare och öppnare årgång.
Det finns även några andra viner på listan, såsom Petit Chablis av hög kvalité. Även ett annat grand cru vin – Vaudésir.
Generellt tycker jag vinerna från de senaste årgångarna är bäst då producenten utvecklats mycket, läs ovan om varför.
Nästa gång ni är på krogen fråga efter viner från Domaine Louis Moreau eller varför inte beställa någon flaska på Systembolaget och prova något nytt.
En chablisskål på er.
Anders Levander
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders