Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Chablisskolan - årgång 2019
Skriven av Anders Levander

Chablisskola i Dinvinguide.se Del 1:

Under hösten kommer Dinvinguide.se att regelbundet publicera artiklar om Chablis och dess producenter. Anders Levander som följt området under de senaste 30 åren kommer utbilda och beskriva utvecklingen i Chablis. Anders utgav 2005 boken ”Möten med Chablis”.  Först kommer ett antal artiklar med grundläggande fakta, historia, produktionsmetoder, klimat, geografi och årgångsgenomgångar. I kommande artiklar kommer de ledande producenterna presenteras. Dinvinguide.se önskar trevlig läsning och kanske lite utbildning på köpet.

Det är märkligt att detta syrarika och krispiga vin blivit ett av svenskarnas favoritvin så även i vårt grannland Norge. Vi nordbor konsumerar massor med Chablis. Det beror sannolikt på att vår gastronomi passar så väl till chablisviner. Jag hör ofta under mina europeiska vinturer att vi nordbor har en speciell smak vad gäller vita viner generellt. Vi tycker betydligt bättre om syrarika viner än vad sydeuropéerna gör. Detta visar inte minst statistiken om vilka vita viner vi köper i kvalitetssegmentet. Jo Chablis och Riesling tillhör några av våra favoriter.

Chablis historia i korthet.

Chablis har en anrik historia. Det finns dokument så tidigt som år 867 om Chablis och dess viner. Området vid Sereins dalgång var tidigt befolkat och det var sannolikt romarna som var de första odlarna i det vi idag kallar Chablis. Området har en lång och brokig historia med pest, krig och även som välmående bygd. I detta format kan jag inte gå in för noggrant i historien men ett antal anekdoter och tidsdokument vill jag ändå beskriva. Det är en liten paradox att vi i norden har så stor kärlek till chablisvinerna. Sägen säger att vi nordbor hade ett finger med i skapandet av Chablis. Vikingarna seglade upp längs Loire floden år 865 och genomförde sina sedvanliga ”affärsresor”. Munkarna i den gamla staden Tours vid Loirefloden blev så förskräckta att de packade ihop sina ägodelar och flydde. Vart, jo till en flodkrök längs Serein och byggde ett nytt kloster. De startade då även en kvalitativ vinproduktion. Det bästa vart endast gott nog till guds ära. Områdets viner blev omtalade och resten är historia som man brukar säga. Detta vackra kloster från 800-talet, Obédiencerie, är nu Laroches huvudkontor. Besök gärna klostret om ni besöker Chablis, det ligger mitt i staden.

Chablis är en lite sömnig men vacker stad med cirka femtusen invånare. Chablis stad är helt inriktad på vinproduktion.
Chablis är en lite sömnig men vacker stad med cirka femtusen invånare. Chablis stad är helt inriktad på vinproduktion.

Området Chablis har under historien tillhört både grevskapet Champagne och hertigdömet av Bourgogne. Gränsen gick tidigare mitt i Mont de Milieu dalen som är ett premier cru läge. Jag brukar ibland beskriva ett chablisvin som en stilla Champagne. Det finns stora likheter med Champagne förutom moussen förstås. Jordmånen är likartad och geografiskt ligger områdena nära varandra. I kommande artiklar kommer detta beskrivas mer ingående. Under medeltiden var Chablis även indraget i de bittra religionsstrider som pågick mellan katoliker och protestanter. Staden brändes ner vid flera tillfällen. Historiskt har området även varit uppmarschområde för Napoleons trupper. Napoleon gillade Chablis.

Närheten till Paris har hela tiden varit en stor fördel för Chablis. Under medeltiden var vin en oerhört exklusiv vara och endast förmögna hade råd att dricka Chablis. Det franska kungahuset var Europas stora trendsättare och kungahuset gillade Chablis viner. Detta ledde till att det var mode att dricka dessa viner i andra kungahus och vinet började exporteras runtom i Europa. Det går inte att belägga att Gustav Vasa drack Chablis men otroligt är det inte.

Det är en annan paradox är att en infrastrukturell investering nästan helt eliminerade områdets välstånd. Vinet hade sedan urminnes tider transporterats på floder vilket var det mest praktiska för de skrymmande faten. Chablis har direkt vattenkontakt med Paris genom floderna Serein som efter ett antal vindlingar rinner upp i Seine. Under 1850-talet byggdes järnvägarna ut i Frankrike och en direktlinje mellan Paris – Languedoc skapades.  Det var betydligt billigare att producera vin i det soliga södra Languedoc vilket ledde till att priserna snabbt halverades på vitt vin av enklare karaktär som serverades på Paris caféer. Detta tillsammans med vinlusen ledde till att Chablis fick stora ekonomiska problem och den odlade arealen krympte år efter år. Så sent som efter andra världskriget hade odlarna i Chablis stora problem. Femtiotalet med sitt stränga klimat med frostnätter på våren under blomningen gjorde det omöjligt för odlarna att bara leva på vinproduktion. De flesta vinproducenterna var tvungna att dryga ut kassan med odlande av brödsäd och djurhållning. Detta ekonomiska bottenläge för området efter kriget ledde till att endast cirka 400 hektar var planterat med vinrankor. Detta skall ställas i relation till dagen cirka 5.000 hektar och en välmående vinregion. Vid denna tidpunkt insåg ett antal djärva entreprenörer att detta inte kunde fortgå och personer som Michel Laroche och Jean-Marc Brocard satsade sina slantar på inköp av vinmark. Idag vet vi ju att de gjorde rätt trots att omgivningen avrådde dem under 1960- och 70-talet att satsa på kvalitets vinodling för den franska marknaden och för export. Idag exporteras stora delar av områdets produktion till marknader över hela världen.

I nästa avsnitt skall jag beskriva regionen geologiskt, klimatologiskt och beskriva själva odlingen.

Chablis-Laroche, I denna källare gjorde munkarna Chablis under tidig medeltid.
Chablis-Laroche, I denna källare gjorde munkarna Chablis under tidig medeltid.
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders