Svenska flaggan
Druva i fokus: Cabernet Franc
Skriven av Anders Levander

Cabernet franc

Cabernet franc har väl de flesta provat någon gång. Men känner du till druvans historia? Nej druvan kommer inte från Bordeaux. Val de Loire är heller inte druvans ursprung trots att det är vinområdets blå stolthet. Cabernet franc är en druva med över 2 000 års historia.

Cabernet franc har en mer än 2 000 år gammal historia.

Cabernet franc

Många tror att cabernet franc har sitt ursprung i Bordeaux vilket inte stämmer. Det är så att druvan migrerade dit från Loiredalen. Men ursprunget är heller inte från Val de Loire utan från norra Spanien. I området kring floden Ebro, där den benämndes som bitura. Men innan dess har druvan en lång historia i Grekland innan den kom till Baskien. Det finns fransk forskning som visar att druvan anlände till Narbonensis på 500-talet före Kristus. Idag heter staden Narbonne så närheten till Baskien finns dokumenterad. Feniciska sjömän och handlare var de som tog cabernet franc till Frankrike. Vi talar med andra ord om en lång och spännande historia för en älskad druva.

Oftast möter vi druvan i olika blandningar. Gärna med druvan merlot eller cabernet sauvignon. Dess frukt och tanninstruktur passar väl tillsammans med dessa bordeauxdruvor. Cabernet franc har existerat länge i Bordeaux och det är sannolikt därför många tror att ursprunget är bordelaisiskt. Det finns ju även ett mycket känt vin från St Emillion med en stor del cabernet franc i blandningen, nämligen Château Cheval Blanc. Det är nog så, att det är genom bordeauxvinerna, gjort druvan internationellt känd trots att ursprunget är annorstädes.

I Val de Loire eller mer försvenskat Loiredalen är cabernet franc kung och har där  ett eget kungarike för Val de Loire 2023röda viner. Loiredalen har en lång tradition av kungar och drottningar som huserade på de många och vackra slotten i floddalen. Bilden bredvid visar det oerhört vackra slottet Chenonceaux där många av Frankrikes kungar vistats. Chenonceaux ägdes även under en period av Catarina av Medici från Toscana. I vindistrikten Chinon, Borgueil, Anjou och Saumur regerar druvan oftast på egen hand och oblandad. Loirefloden är lång och rinner öst-västligt genom nästan hela Frankrike och mynnar ut i Atlanten i kuststaden Nantes. Detta rätt fuktiga och vattenrika område passar druvan cabernet franc väl. Här visar den verkligen upp sina framfötter i en relativt sval miljö. Spänstiga röda viner som har bra syra och rik frukt är typiskt för vinerna här. Tanninstrukturen är relativt finlemmad och mindre kraftfull än exempelvis sin namne cabernet sauvignon. Det är heller kanske inte alla som vet att just carbernet franc tillsammans med sauvignon blanc är ursprunget till cabernet sauvignon. Tanninerna för ett cabernet francvin är lite mindre markerade och har en lätt sandig sammetslen struktur många gånger. Vinerna kan med fördel lagras och mognar fram med välbehag även som rena oblandade viner. Beställ in en butelj cabernet franc med lite ålder nästa gång ni är i distriktet. Ni kommer inte bli besvikna.

 

Röda viner från Loiredalen är oftast måttligt prissatta. Precis som nästan alla viner från det stora vinområdet Loire.
Cabernet franc är Loiredalens stolthet för rött vin. Här får den oftast verka i eget majstät, oblandad med andra druvsorter.
Bild från DinVinGuide

I världen finns det omkring 45 000 hektar uppodlat vinmark med cabernet franc. Detta är nästan lika stort som hela Österrikes vinareal. Bara i Frankrike finns det hela 33 000 hektar. Land nummer två som gillar att producera vin på druvan är Italien med sina knappt 6 000 hektar. Druvan har en lång och dokumenterad historia i framförallt Loiredalen med sina många kungliga slott och sin historiskt intensiva handel med det vi idag kallar Storbritannien. I distriktet Anjou går vinet under namnet Breton som även är synonym för druvan cabernet franc. Det historiska namnet är Bitura. Druvan är mest odlad i vindistrikten Val de Loire och Bordeaux.

Bild från DinVinGuide

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer