Svenska flaggan
Bästa franska roséviner på Systembolaget - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Bästa franska roséviner på Systembolaget

Redaktionen på DinVinguide.se har provat igenom en stor del av årets olika roséviner på flaska. Det är intressant att se hur trender i vinkonsumtionen relativt snabbt ändrar karaktär i Sverige. För oss som varit med ett tag och provat ett antal år är det kul att se rosévinets återkomst på Systembolagets hyllor. För bara tio år sedan var rosé helt dött och inte alls populärt hos vinkonsumenten. Det är inte bara i Sverige denna trend är tydlig utan i många andra delar av världen. Dock med vissa undantag. I framförallt vinproducerande länder som Italien är roséviner inte lika populära. Många menar att det varken är rött eller vitt vin och vad skall man äta tillsammans med det. Dock har det i södra Frankrike fokuserats på framförallt rosé från Provence. Det goda med ett rosévin är att det nästan aldrig blir pretentiöst eller högdraget. Det passar till många tillfällen eller som dess belackare säger – det passar inte till något. Personligen är jag av den uppfattningen att rosé passar till ett stort antal maträtter och tillfällen.

Den stora mängden av olika roséviner gjorde att vi beslutade oss för att dela upp hela detta segment i olika kategorier. I denna artikel koncentrerar jag mig på franska viner i två olika priskategorier. Bästa rosévinerna under 100 kronor och de som kostar mer. Vi var en grupp om fem personer som provade igenom ett stort antal viner. De bästa vinerna i respektive kategori gick till en final där vi gemensamt utsåg respektive vinnare.
DVGRose2014_VSR_8665

Roseviner som kostar mindre än 100 kronor.

2013 Berne Grande Recolte # 75286 som kostar 99 kronor på BS.

Grande Recolte var det vin som stod mest ut inom kategorin under 100 kronor. Det var inte bara den stylade fyrkantiga flaskan som gav uppmärksamhet utan även själva vinet i buteljen. Grande Recolte är typisk sydfransk i både smak och doft. Provence milda örtiga dofter strömmar ur glaset och gör alla glada – vi längtar till sommaren. Färgen är läckert laxrosa med vackra klara reflektioner. Grande Recolte har en fint avvägd syra som gör det lämpligt för såväl matbordet som till välkomstdrinken. Vinet är balanserat och har hög syra vilket tilltalade oss. Avslutet är relativt långt och torrt för att vara ett rosévin för sommaren. Efterhand när glaset stått och värmts upp lite grand förnimmer vi en liten pepprighet med apelsinskals beska och rödblond grapefrukt. Vi blir än mer övertygade om dess lämplighet till matbordets utsvävningar i sommar.

2013 Gris Blanc, Gerard Bertrand # 70419 som kostar 89 kronor på BS.

Mitt uppe på den imponerande klippan La Clape i södra Frankrike huserar Gerard Bertrand sedan många år. Denna mycket aktiva två meter långa vältränade rugby spelare kan göra vin. I denna butelj visar Languedoc vad de kan åstadkomma så vid Medelhavets rand kan man även göra fina roséviner. Doften är öppen och fylld av hallon, smultron och röda vinbär. Stilen är sydfransk i både smak och doft. Det går inte att ta miste på att druvan grenache har använts här. Doften vittnar om lite sötma men vinet är relativt torrt i avslutet vilket gör det lätthanterat till såväl aperitif som till en lättare sallad på sommarbordet. Vinet är balanserat med hög syra vilket läskar strupen på ett fint sätt. Avslutet är slankt med grapefruktbeska. Ett riktigt bra vin som ger mersmak.

2013 Côtes du Rhône Calvet # 2219 som kostar 79 kronor

Det är spännande att vi fastnat för så olika typer av roséviner från Frankrike. Detta vin kommer från ett ytterligare område nämligen Rhône som har gamla traditioner att falla tillbaka på. Detta vin är tillverkat genom en gammal metodik för att göra roséviner,” saignée”.  De blå druvklasarna avstjälkas och får macerera ett kort tag i musten. Efter ett kort tag tappas delar av musten av. Resterande del av musten görs det rödvin av. Den tidigt avtappade musten är basen till rosévinet. Till detta vin har huvudsakligen grenachedruvan använts med ett tillskott av 40 procent syrah. Doften är intensiv med hallon och smultron. Det är inte den stora söta smakbomben vilket tilltalar provningspanelen. Vi har provat alltför många sötade och överdrivet fruktiga roséviner under denna test. Vinet har en slank kropp med en lätt smörig eftersmak vilket gör det utmärkt till sommarens rätter på bordet. Detta vin levererar till sitt pris om 79 kronor och kommer sannolikt bli ett populärt vin i sommar.

Viner över 100 kronor.

 2012 Château de Salle Coeur du Grain Rosé # 79166 som kostar 255 kronor på BS.

Detta lite dyrare vin stod ut som en solklar segare i vår provning. Alla var rörande överens om detta. Nu talar vi om ”finewine” rosé med tanke på både pris och kvalitet. När vinet hälldes upp i glasen såg det inte ut mycket för världen men när vi satte näsorna i glaset – WOW. Det är inte en kraftfull doft som möter utan det är elegansen som slår an. Vi har här ett vin som är som gjort för den eleganta middagen där vinets komplexitet kan visa upp sig. Färgens ljusa kulör lurar en till en början ögat har svårt med lite mindre färgrika viner. Jag har erfarit detta förut bland annat i Piemonte när en blek Barbaresco kan överraska med sin kraft. Detta vin rensade bort alla sockerbomber från bordet omedelbart. Komplexiteten och djupet i vinet var härligt att prova det är ett provencalskt vin av bästa sort. Avslutet är långt och balanserat med nya aromer som framträder efterhand. Provningens bästa matvin. Flaskans form är utmanande antingen gillar man den medan andra menar att ser kitschig ut. Vi på DinVinguide.se gillar buteljens utformning.

2013 Château Vignelaure # 74825 som kostar 129 kronor på BS.

Här har vi ett ytterligare kvalitetsvin från Provence. Färgen är ljus som köttet på en lax fångad i Östersjön. Doften är elegant och fruktig i en lättare stil. Det är framförallt syran som tilltalar oss med sin grapefrukt beska. Detta är definitivt ett matvin för sommaren med sin lätta balanserade bitterhet. Det är ett kvalitetsvin vi har i glaset trots att det inte kostar alltför mycket. Örtigheten är så typisk för vad vinmakarna kan åstadkomma när de är skickliga i Provence. Avslutet är långt och intensivt med både lätt sötma och beska. Vinet passar väl till både mat som sagt men även som en mer elegant aperitif.

Fotograf: Raphael Cameron

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders