Svenska flaggan
Chablis årgång 2022
Skriven av Anders Levander

Bästa Chablis på Systembolaget – Chablisskolan

Det är bara att njuta för alla chablisälskare. Årgång 2012 är fantastiskt bra. Jag har inte upplevt en bättre årgång sedan 2002 som då kanske var den bästa i mannaminne och jag har faktiskt provat en hel del viner från Chablis de senaste 25 till 30 åren.

La Chablisienne
La Chablisienne

Stockholm hade storbesök från Chablis med Herve Tucki från La Chablisienne. Herve är en stor beundrare av Sverige och har varit här många gånger och känner väl till den svenska smaken och mentaliteten trots sitt urfranska ursprung från Bourgogne. Han hade med sig en en fin present i sin kappsäck. Petit Chablis årgång 2012. Det är remarkabelt att en så stor vinmakare kan göra så eleganta och subtila viner.

Herve Tucki håller kärleksfullt en magnumflaska med Chateau Grenouille från årgång 1996 i sin famn. Chateau Grenouille är La Chablisiennes toppkvalitet. Det är ett mycket spännande vin för 499 kronor på beställningssortimentet, # 73982.
Herve Tucki håller kärleksfullt en magnumflaska med Chateau Grenouille från årgång 1996 i sin famn. Chateau Grenouille är La Chablisiennes toppkvalitet. Det är ett mycket spännande vin för 499 kronor på beställningssortimentet, # 73982.

La Chablisienne är världens bästa kooperativ. Det ägs av ett stort antal druvodlare i Chablis och har en lång historia av kvalitetsviner bakom sig. La Chablisienne står för drygt 30 procent av all Chablis som produceras. De är även en garant för att kvaliteten hålls upp generellt med utbildning och information till vinbönderna i Chablis. Utan kooperativet skulle inte Chablis ha så många fina vinskatter att erbjuda marknaden. Det kan även nämnas att Herves far var en dynamisk och drivande chef för La Chablisienne under många år.

Jag provade igenom ett antal olika kvaliteter och årgångar av vinhusets stora produktion. Men jag föll pladask, faktiskt för det billigaste vinet, en Petit Chablis. Då jag ofta vistas i Chablis och provar många olika producenters viner brukar jag ha som test att alltid bedöma och noggrant prova de olika vinproducenternas Petit Chablis. Många tror att de bara är ett enkelt vin – men nej. Det är ofta i denna kvalitet producenten visar sin klass och man även kan bedöma övriga viner från detta vinhus. En Petit Chablis har fördelen att den kan drickas ung och man behöver inte vänta ut vinet för att det skall visa komplexitet och elegans.

2012 Petit Chablis, La Chablisienne, # 5585, pris 111 kronor
2012 Petit Chablis, La Chablisienne, # 5585, pris 111 kronor

Det var med ett leende jag doftade på vinet som har tydliga typiska aromer som ett chablisvinet skall ha. Citrus, friska gröna äpplen och mineralitet. Syran är frisk men inte stickig utan vinet har bra balans. Volymen och kroppen är stor eller kanske till och med mycket stor för att vara en Petit Chablis. Avslutet är syrarikt och uppvisar härlig finess. Denna Petit Chablis kan lagras många år och utvecklas vidare. Givetvis kan vinet drickas även idag då det har det mesta en Chablis kall ha men för en billig penning. Denna Petit Chablis är den perfekta vännen till ett dussin ostron. Vinets doft påminner faktiskt en hel del om ostronskal med sin sälta och mineralitet.
Importör är Vinunic AB.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders