Baroloskolan – Produttori del Barbaresco

Hösten med sina mustiga aromer och kortare dagar är i antågande. När jag tänker på hösten så tänker jag även på Piemonte med sin vinskatt. Vad passar bättre till vilt, svamp och rotfrukter. Jo - viner gjorda på druvan nebbiolo. Produttori del Barbaresco har år efter år givit oss några av de mest prisvärda vinerna från just byn Barbaresco. Läs Baroloskolan - Produttori del Barbaresco som under september lanserar några av sina cru viner på Systembolaget
Baroloskolan – Produttori del Barbaresco

Baroloskolan – Produttori del Barbaresco

Produttori del Barbaresco är ett kooperativ som har en lång och fin historia att falla tillbaka på. Många kanske rynkar på näsan åt kooperativ som gör vin. Ja, i många fall har man rätt i att vara lite avvaktande men inte här. Produttori, som det kallas i allmän mun, tillhör en liten och exklusiv skara av fantastiska kooperativ. Jag måsta säga att Produttori tillhör ett av två av världens bästa kooperativa vinproducenter. La Chablisienne i Chablis är det andra. Prisvärda och välgjorda viner med ett äkta uttryck av områdets karaktär, är bådas adelsmärke.

Chefen för kooperativet, Aldo Vacca, var i Stockholm för att visa upp sina små juveler förra veckan. Aldo har lång erfarenhet av vinproduktion och har det i blodet kan man säga. Hans farfar var en av dem som startade kooperativet. Han arbetade med Angelo Gaja i fyra år innan han blev boss på Produttori för över 25 år sedan. Man kan nog med fog kalla Aldo för Mr Barbaresco. Kunnigare person om vinmakning och detaljkännedom får man leta länge efter.

 

Produttori del Barbaresco

Vad är det som gör Produttori så bra då? Jo en jämnhet i vinernas kvalitet år från år och kanske det bästa för oss konsumenter. Prisvärda och genuina viner!!! Piemonte har sett en boom för sina viner de senaste tio åren. Detta har lett till att vinernas pris har skjutit i höjden, tyvärr. Det är ju det där med efterfrågan och utbud….Dessvärre finns det inte så mycket vin att tillgå. Barbaresco är välkänt idag som vinregion, men det är inte särdeles stort.

Produttori gör ett stort antal cruviner, 9 stycken, då man har vinodlare i många av Barbarescos olika vinområden. De 54 olika medlemmarna lämnar druvor från sina respektive vingårdar. Under senare år har den yngre generationen investerat en hel del i både utrustning i källarna och upprustnings av sina vingårdar. Detta har sannerligen hjälpt kvaliteten. Hela Langhe har utvecklats enormt de senaste 25 till 30 åren i både kvalitet och finess. Vinifikationen är identisk för alla de olika cruerna. Det är respektive läge som ska få tala sitt eget språk i buteljen och inte vinmakningen. Detta, tycker jag är bra, då jag kan lära och njuta av varje liten vingårds karaktäristiska stil.

Vinhuset använder bara större fat för vinerna sk. “botti” på 25, 35 respektive 50 hl storlek och byter ut dem vartefter. Idag är faten 25 år gamla i genomsnitt. Detta är bra för kvaliteten, då gamla muggiga fat försämrar kvaliteten betänkligt. Vinet ligger 4 veckor på skalen och mascererar. Är man traditionell eller i det nya avantgardet? En fråga som inte längre är aktuell tycker jag. Idag blandar producenterna och ger, med olika metoder i vinkällaren. Men inga rotofermatorer används här och man trixar inte med musten. Så jag tror att man nog får se Produttori som en traditionell aktör för er som gillar att kategorisera.

Årgång 2014

Det är årgång 2014 som lanseras nu på Systembolaget den 20 respektive 26 september.

Hur är då årgång 2014? En årgång som skrivits ned rejält. Framförallt för viner från norra Italien. Det kanske inte var den bästa årgången, men alls inte så dålig som vissa journalister skrev tidigt under de första lanseringarna. Nej i Barbaresco regnade det alls inte lika mycket som i andra delar av norra Italien. Det är exempelvis skillnad i nederbörden mellan Barolo och Barbarersco trots att det bara är någon mil mellan dessa områden. Nebbiolodruvan mognar sent och hjälptes av det fina vädret på senhösten. Så tro inte på allt som skrivs om en dålig årgång 2014. Den är lättare och elegantare och visar upp sig på sitt allra bästa sätt idag. Vinerna har fin fruktighet och är förvånansvärt öppna redan idag för ett Riservavin som lagras längre än den traditionella Barbarescon. Och det är skillnad på nebbiolo som skördas sent och de andra druvorna som barbera och dolcetto som skördas tidigare och hjälptes inte av det fina vädret som anlände senare under hösten under 2014.

Det är Riserva vinerna från Asili, Montestefano, Muncagota och Ovello som Systembolaget lanserar på både hel och halvmagnum.

Standardflaskor

2014 Riserva Asili, 529 kronor, TSE Webb – 26 september, nummer 90056

2014 Riserva Montestefano, 499 kronor, TSE – 20 september, nummer 90250

2014 Riserva Moncagota, 499 kronor, TSE – 20 september, nummer 90402

2014 Riserva Ovello, 499 kronor, TSE – 20 september, nummer 90346

Magnumflaskor

2014 Riserva Montestefano, 1059 kronor, TSE Webb – 26 september, nummer 90451

2014 Riserva Ovello, 1059 kronor, TSE Webb – 26 september, nummer 90443

Val av cruvinerna

Ja, och vilka viner ska jag välja då? Undrar ni läsare kanske. Personligen väljer jag alla. Det är unika viner och jag vet att det troligen kommer vara stor efterfrågan på dessa viner. Prisvärda och välgjorda är samtliga av alla de som jag provade. Jag provade fler viner än som släpps på Systembolaget. Detta kan kanske den noggranne se på bilderna i artikeln.

Några av mina tankar och reflektioner.

2014 Riserva Asili. Vinet visar trevlig komplexitet och en lätthet i anslaget. En av mina favoriter traditionellt i Barbaresco. En för många välkänd växtplats som därför fångar större uppmärksamhet. Bra längd i avslutet och fint markerade sammetslena tanniner. Doft av te och nypon. Perfekt till höstens viltkött. Se det som lingonsylten, fast i glaset.

2014 Riserva Montestefano. Det mest kraftfulla vinet av de provade. Mörkare färg och mer markerade tanniner. Ett vin som har mer muskler än de övriga. Ett vingårdsläge för dem som gillar Barolo. Lite vitsigt brukar man säga att Montestefano är Barbarescos Barolo. Tydlig fruktsötma i smaken vilket inte är konstigt och en fylligare doft av både röda och mörkare bär. Det är ett varmare läge än övriga växtplatser. Para detta vin till de lite tuffare vilträtterna.

2014 Riserva Ovello. Detta vin var vid mitt provningstillfälle det mest slutna. Det betyder alls inte att det är dåligt utan behöver tid på sig att öppna upp. Jag tycker att det är lite som Asili men med lite mer tryck i de olika aromerna. Perfekt till höstens svamp och då gärna Stensopp eller Karl Johan som vi kallar svampen mer folkligt.

2014 Riserva Muncagota. Ett läge som jag personligen inte känner lika väll som de övriga. Men det tillhör de tre lägen med M. Man brukar säga att de tre M lägena har mer djup och kraft på grund av sina något varmare lägen. Muncagota hade mycket örter i doften. Det ska tilläggas att samtliga viner från årgång 2014 hade väldigt fina aromer av färska örter. Vinet är parfymerat och har en angenäm medelfyllighet. Perfekt till lite lagrad ost efter middagen.

Blev ni inte klokare av detta så gör det enkelt. Köp alla olika fyra lägen. Det kommer jag göra. Alla är faktiskt bra.

Trevlig provning av kungliga droppar från Barbaresco.

Anders Levander

Baroloskolan - Produttori del Barbaresco - DinVinguide | DinVinguide.se