Baroloskolan – nåt riktigt gott från Paolo Scavino

När sista dagarna på 2014 firades tog jag fram något som jag sett fram mot under något år – en Barolo Riserva från Paolo Scavino i Castiglione Falletto i barolodistriktet. Ja det är sant att jag skrivit om denna producent tidigare men jag kan inte låta bli att skriva om detta vin. Det kanske kan tyckas att jag öppnade denna flaska lite tidigt – jo det är nog sant, men jag ville så gärna prova hur 2006 är idag.

2006 Riserva Barolo Rocche dell Annunziata. #70276 och kostar 1 280 kronor.

Jag provade detta vin från fat första gången för ett antal år sedan och insåg redan då att det är ett mycket bra vin på gång. Årgången är högt skattad, vilket ni som följer Baroloskolan redan vet om. Nebbiolo när det är som bäst är oöverträffat som druva. Kan dock möjligen utmanas av Pinot Noir från Bourgogne om sanningen skall fram. Men då gäller det att det är en riktigt bra producent i Bourgogne. Det är ett Riserva vin och har därmed lagrats längre både på fat och butelj och druvmaterialet är utvalt och därmed av bästa kvalitet. Vingården Rocche har ett mycket fint läge i Annunziata och uppgår till en halv hektar. Det är med andra ord en rätt liten vingård, vilken planterades så tidigt som 1942. Delar har efter denna flaskas årgång, 2006, planterats om och vingården har utökats. Vinerna från den klassiska årgången 2006 tar som regel många år för att öppna upp. Jag tycker att man bör vänta minst tio år med detta vin om man vill ha full valuta för slanten. Elisa Scavino började vid denna tid ta över mer och mer ansvar i vinkällaren och har utvecklat stilen vidare efter pappa Enrico. Idag tillhör vinhuset Paolo Scavino ett av de allra främsta i hela Barolo och Barbaresco. Idag är fatkaraktären reducerad och stilen mer feminint fruktig. Generellt behöver Paolo Scavinos viner längre lagring än många andra producenters om hela kvaliteten skall visas fram.

Doften i vinet är en vacker kompott av mogen frukt med aromer av körsbär, björnbär och solvarma blåa plommon. Efterhand framträder även tobak, te och rosor. Det är idag ett stramt vin som faktiskt kräver längre lagring. Ja, jag tog den för tidigt om sanningen skall fram. Så rådet är lagra dessa rariteter längre om ni vill ha hela komplexiteten i vinet.

Jag vill även önska er alla ETT GOTT NYTT VINÅR.

Paulo Scavino

Fler artiklar