Svenska flaggan
Baroloskolan kärleken till druvan nebbiolo
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan kärleken till druvan nebbiolo

Vinälskare runtom i världen har under senare år mer och mer upptäckt druvan nebbiolo. Barolo och Barbaresco har aldrig varit populärare än vad de är idag. Jag har hittat ett nebbiolofynd från Giovanni Rosso, som faktiskt finns på box!

Baroloskolan kärleken till druvan nebbiolo

Det är en enorm populäritet som Barolo och Barbaresco upplevt under de senaste tjugofem åren. Jag minns mycket väl hur området Langhe var före milleniumskiftet. Vinerna var givetvis omtyckta redan tidigare, men denna hype vi ser idag fanns inte alls. Jag minns att jag sa till alla mina vinkompisar köp allt av kvalitet ni kommer över, vinerna kommer bara bli dyrare och dyrare, vilket besannades relativt snabbt, tyvärr. Många av vinerna har blivit rejält dyra idag. Det är intressant att se bilparken hos vinproducenterna nuförtiden. Det ser nästan ut som i Bourgogne med dyra sportbilar och stora limousiner på vinmarkernas parkeringar. Det är lite synd för oss som älskar druvan nebbiolo. En värld som upptäcker ett vin eller en druva ger snabbt avtryck i prisbilden.

Amerikanarna var utanför Europa först att upptäcka storheten i framförallt Barolo för trettio år sedan. Asien är ett annat område som upptäckt vinerna Barolo och Barbaresco under de senaste tio åren. Detta märks så väl i provningsgruppen för årets stora event i Alba ”Nebbiolo Prima”. Kineser, japaner och indier sitter jämte oss europeer, idag i provningsgruppen. Det är en känsla av ”United Nations” under veckan vi provar 400- 600 olika barolo- och barbarescoviner. Vin är verkligen något som förenar över gränserna. Politik eller religion diskuteras aldrig utan vinet är i fokus vilket är befriande.

 

 

Barolo och Barbaresco har aldrig varit mer populära än vad vinerna är idag.

Baroloskolan kärleken till druvan nebbiolo

Nebbiolo är en erkänt svårodlad druva som är mycket krävande vad gäller både väder och geologi. Den har släktskap med den delikata druvan pinot noir som även den är svårodlad men som också ger underbara viner. Nebbiolo är tunnskalig och behöver en lång växtperiod. En av hemligheterna är den långa växtperioden från blomning till skörd, druvan kan därigenom samla på sig många olika aromämnen. Jordmånens beskaffenhenhet och dränering är viktig och området Langhe med sina kalkhaltiga lerjordar är perfekt. Mognadsperioden är lång och går in sent på hösten. Dimman lägger sig kring vinrankorna under skördeperioden i oktober. Dimma heter nebbia på italienska och många tror att druvans namn härrör från detta, men det är inte helt klarlagt. En annan teori kring namnet är den hinna som de mogna druvorna får när de mognar. Denna hinna liknar dimma på druvorna.

Viner gjorda på nebbiolo är ljusa med hög syra och markerade tanniner. Dessa tanniner i vinerna gjorde att man historiskt lagrade vinerna mycket länge på stora ekfat för att trimma ned den skarpa strukturen. Idag lagras inte vinerna lika länge. Framförallt arbetet i vingårdarna samt förändrade vinifieringsmetoder har kortat ned behovet ev lång lagring på stora ekfat. Markerad syra är en annan viktig beståndsdel i en Barolo och Barbaresco. Syran med det höga tannininnehållet gör vinerna till några av världens mest lagringståliga viner. Det är inga problem att lagra en Barolo tjugo år eller mer. Det är snarare så att en Barolo eller en Barbaresco behöver denna tid för att vakna upp och leverera hela sin potential. Lura er inte av vinernas relativa ljusa färg och tro att det är lätta viner. I likhet med viner från Bourgogne gjorda på pinot noir är nebbiolovinerna ljusa i färgen. Det tunna skalet ger inte så mycket pigment till vinerna. Nebbiolo är ansett av många som en av vinvärldens bästa druvor, eller kanske den bästa. Komplexitet och fantastisk aromrikedom tillsammans med lagringsbarhet är druvans adelsmärke.

Barolo och Barbaresco tillhör några av vinvärldens mest lagringsdugliga viner.

Baroloskolan : kärleken till druvan nebbiolo

Vinerna har med åren blivit dyrare och dyrare vilket kanske gör att vissa svenska vinkonsumenter drar sig för att köpa en dyr Barolo. Men det finns alternativ. I förra veckan hade jag tillfälle att prova viner i mitt hem och genomföra provningen genom zoom med vinmakaren Davide Rosso. Det fungerade väl men man saknar ju den personliga kontakten i ett direkt möte. Men i dessa tider med Corona får man finna sig i detta.

Det var framförallt en Langhe Rosso på box som jag föll pladask för. Det är märkligt att ett vin som till hundra procent består av druvan nebbiolo ändå skall betecknas som en Rosso. Annars är en Rosso ett blandvin, oftast med druvorna Barbera och dolcetto som alls inte är lika ädla. Men det är italiensk byråkrati så vi lämnar detta faktum därhän.

Davide Rosso är en mindre familjeägd kvalitetsproducent i den fantastiska vinbyn Serralunga i vinområdet Barolo. Serralunga anses av många som det bästa odlingsområdet med sin kalkhaltiga lerjord med visst inslag av sand. Vinerna från Serrralunga är mycket lagringsbara och rejält strukturerade. Vissa säger tuffa och komplexa och ja, härliga. Det var ett rejält fynd jag fick prova och på box. Det är kul att det finns kvalitetsvinerr på box idag och detta är ett av de bästa jag provat på länge. Till hösten tillhör viner gjorda på nebbilo mina absoluta favoriter. Det finns ingen bättre kompis till svamp och viltkött än just viner gjorda på nebbiolo, samt till hösten goda grytor.

Nedan får ni ett par tips på bra och prisvärda viner gjorda på druvan nebbiolo. man behöver inte lägga ut en förmögenhet för ett bra nebbiolovin. Vinet från Giovanni Rosso är gjort på bara nebbiolo medan vinet från Borgogno, Santa Vittoria är en blandning gjord på barbera, nebbiolo och en liten del dolcetto.

Det finns inga bättre viner till svamp och viltkött än viner gjorda på nebbiolo

Baroloskolan kärleken till druvan nebbiolo

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer