Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Baroloskolan – Eleganten från Verduno på besök i Stockholm – Comm.G.B.Burlotto - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan – Eleganten från Verduno på besök i Stockholm – Comm.G.B.Burlotto

Stockholm har haft finbesök från Piemonte förra veckan. Vinmakaren Fabio Alessandria vars familj äger Burlotto var på en snabbvisit och presenterade sina viner. Fabio är en mycket seriös och ödmjuk person och låter sina viner tala själva. Hans ödmjukhet står faktiskt i bjärt kontrast till hans morfars far Comm. G.B. Burlotto som startade det hela för 150 år sedan. Den utåtriktade och välkände Comm. G.B. Burlotto blev god vän med kungen i Turin som sedermera blev hela Italiens kung efter Italiens enande 1862. Kontakten med kungen och Kommendantens särdeles förmåga att marknadsföra sina viner gjorde vinhuset Burlotto till områdets mest kända och renommerade baroloproducent. Ett spännande jippo som utfördes var att förse en luftballong som skulle utforska nordpolen med Barolo. Efter att expeditionen lyckats kunde man annonsera att Barolo är det bästa vinet att dricka på nordpolen. Detta slog an och många andra marknadsföringsknep gjorde vinhuset Burlotto vida känt under senare delen av 1800-talet. Idag har man en helt annan svansföring och är mycket modest i att framhålla sina viner. Kvaliteten får tala för sig självt.

Fabio Alessandria är en begåvad vinmakare från Verduno.
Fabio Alessandria är en begåvad vinmakare från Verduno.

I det gamla patricierhuset i Verduno verkar fortfarande familjen med Fabio som vinmakare i femte generation och man tillhör en av Piemontes sanna traditionalister. Fabio bär faderns efternamn men mamma är född Burlotto. Verduno är tyvärr lite bortglömt idag trots att det gränsar till det mer kända och exploaterade La Morra.  Vinerna från Verduno brukar ofta beskrivas som mer eleganta och feminina om man nu kan säga detta om en Barolo. Tro det eller ej men Burlottos glimrande Monvigliero fottrampas fortfarande i ett stort träfat och lagras sedan på stora äldre ”bottis”. Stilen på Burlottos Barolo är nästan burgundisk i sin elegans och silkighet. På listan finns fyra olika Barolo. Flera andra vintyper står även på agendan med Barbera, Dolcetto och Pelaverga.  Pelaverga är en bortglömd druva som idag fått lite av en kultstatus i Langhe. Vad dricker vinmakarna själva när en Barolo är för kraftfull och krävande?  – Jo en Pelaverga som är lite ljusare i färgen och har en lättare stil med elegans och peppriga aromer i doften. En Pelaverga kan kanske jämföras med en lätt Pinot Noir eller en finstämd Gamay från Beaujolais.

Totalt produceras inte mer än 60 000 buteljer per år så det är en liten men naggande god producent vi skriver om. Allt vin är nästan hantverksmässigt gjort. Vid mina många besök och provningar står ofta Burlottos viner ut med sin elegans och fina subtilitet. Vid de återkommande blindprovningar som sker varje år vid ”Nebbiolo Prima” brukar Burlottos viner utmärka sig i många provares protokoll med sin finess och fina hantering av Verdunos speciella terroir. Vinmarken man äger finns framförallt i Verduno med cru läget Monvigliero som juvelen i kronan. Burlotto har en rejäl bit land i bästa läge i Monvigliero som anses som det bästa vad Verduno kan ge med sin naturliga amfiteater riktad mot söder. Stilen är lätt för att vara en Barolo och vacker fin doft av rosor, körsbär och nypon i sin ungdom. Tro nu inte att en Barolo Monvigliero inte går att lagra då det är så elegant och lättare i sin struktur. Nej liksom för alla kvalitetsbarolo tjänar de stort på att lagras för att uppnå komplexare smaksensationer. Årgång 2010 är magnifik och stor medan den efterföljande årgången 2011 som mycket öppen och fruktdriven idag. Jag tror att den sannolikt kommer sluta sig efter något år för att ånyo öppna upp igen om fem till sex år. Årgång 2011 som kommer lanseras i år är varma och fruktdriva i sin struktur och oväntat öppna i doft och smak idag. Årgång 2010 anses som ett stort år i Barolo.
Burlotto Fabio-a

En annan spännande Barolo är Burlottos Acclivi som är en blandning på gammalt traditionellt sätt av tre till fyra olika lägen från Verduno. Acclivi brukar alltid leverera en lättare stil med härliga aromer av hallon och rosor. Vinet har dock ett tydligt stöd av markerade tanniner i avslutet som ger ett långt liv och gör det så passande till Piemontes olika läckra maträtter.

Förutom en standard Barolo som är en blandning av olika lägen gör även huset en Cannubi Barolo. Cannubi tillhör sannolikt den mest kända crun i hela Langhe. Burlotto äger även en del av denna cru sedan generationer. Cannubi är vinhuset Burlottos kraftfullaste Barolo vilket man redan ser med blotta ögat vid serveringen av vinet i glaset. Här har vi en annan terroir vilket visar sig i både smak och doft med mera distinkta tanniner och tjära i doften och en härlig arom av björnbär. Cannubi läget skapar mer kompakta viner utan att därför vara alltför kraftfulla. Fabio hanterar vinmakningen på ett särdeles gott sätt utan att extrahera musten för mycket. Han vill skapa elegans och balans i vinerna vilket han lyckas med. Även här står årgång 2010 ut som lyckad. Den följande årgången 2011 är öppen, varm och lättillgänglig idag vilket överraskar lite grand för en så pass ung Barolo från Cannubi.
Burlotto

Summasummarum är jag mycket glad över att ha kunnat följa Fabio i sin vinmakning och utveckling de senaste tio åren. Jag tar av hatten och bugar för skicklighet i vinkällaren och välskötta vingårdar. Det är ett traditionellt vinhus vi har att göra med utan några kommersiella finter i vinmakningen. För den som har vägarna förbi ring gärna Fabio och boka ett möte – det är värt det. Vinerna är heller inte så dyra som de mer berömda barolohusens viner.
Barolo

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders