Svenska flaggan
Baroloskolan del 1 – Världens bästa viner BAROLO & BARBARESCO - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan del 1 – Världens bästa viner BAROLO & BARBARESCO

Jag måste erkänna direkt. Jag är oerhört förtjust i BAROLO OCH BARBARESCO. Jag anser dessa två viner vara kanske de bästa röda vinerna i världen. Barolo är inget vin som vinner blindprovningar utan det är ett vin som kräver mat när det skall drickas. Barolo och Barbaresco är sträva med mycket syra. Tanninerna är alltid närvarande och ger vinet en ryggrad. Färgen är förbluffande ljus med tanke på vinets kraft och struktur. Det tar ett tag för vinälskaren att förstå sig på dessa viner men när man har tagit dem till sig är man förlorad för alltid, tyvärr. Varför tyvärr – jo det är inte vinvärldens billigaste viner om man vill ha viner av hög kvalitet. Jag brukar jämföra Barolo och Barbaresco med ett annat av mina favoritområden nämligen Bourgogne som jag har besökt flitigt de senaste trettio åren. Det finns en hel del likheter mellan dessa vinregioner som exempelvis indelningen i små vingårdar, Cru och att druvtyperna är besvärliga att odla och endast lämpade för sin speciella terroir.

Serralunga är en liten sömnig stad eller mer kanske som en by. Barolo vinerna som kommer härifrån har lite mer kraft och mörkare färg än övriga områden i Langhe. De flesta samhällena i regionen ligger på toppen av bergen så att de under medeltiden lättare kunde försvaras mot inkräktare.

Serralunga är en liten sömnig stad eller mer kanske som en by. Barolo vinerna som kommer härifrån har lite mer kraft och mörkare färg än övriga områden i Langhe. De flesta samhällena i regionen ligger på toppen av bergen så att de under medeltiden lättare kunde försvaras mot inkräktare.

Druvan som skapar dessa små juveler Barolo & Barbaresco heter Nebbiolo. Det är en erkänt svårodlad druva som kräver sin speciella växt plats och omvårdnad. Området där vinerna växer är relativt litet och har mycket speciella förutsättningar. Den tunnskaliga druvan kräver lång mognadsprocess på vinrankan. Detta är inte den bästa förutsättningen då klimatet är lite nyckfullt och tufft. Området som producerar Barolo och Barbaresco heter Langhe. Langhe ligger söder om Torino i nordvästra Italien i regionen Piemonte. Piemonte betyder vid bergets fot vilket stämmer så väl här. Vinmarkerna ligger faktiskt vid Alpernas fötter. Landskapet är mycket kuperat söder om de västliga delarna av Alperna. Det är ett mycket spektakulärt och vackert landskap. Det är inga problem att klara dagar se snöklädda alptoppar i horisonten när man står i vingårdarna under vintersäsongen. Medelhavet ligger söderut så växtplatsen för Barolo och Barbaresco påverkas av alpväder och Medelhavets fuktigare klimat och värme. Under hösten är dimma mycket vanlig. Dimma heter ”nebbia” på italienska. Troligen har druvan fått sitt namn från detta ord.

Jordmånen är en blandning av kalk och lera som bland annat kommer från eroderade berg i Alperna. Det är just denna kombination med jordmån och klimatologiska betingelser samt landskapets kuperade formationer som gör att vinerna på nebbiolodruvan blir så bra här. Det förekommer att andra vinregioner i andra länder försöker kopiera Barolo och Barbaresco viner. Jag har aldrig provat ett vin som ens är i närheten i kvalitet eller struktur. Det är ju lite synd då det kanske skulle göra vinerna lite billigare.

Jag har under senaste året skrivit ett antal artiklar om Barolo och Barbaresco.
DinVinguide.se har beslutat att specialstudera dessa viner och Piemonte som region med ett antal artiklar. Liknande de artiklar jag skrivit om Chablis och Amarone under förra året. I följande artiklar kommer jag beskriva dessa viner och olika producenter mer i detalj.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders