Svenska flaggan
Baroloskolan - årgång 2017 och 2016
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan – årgång 2017 och 2016

Kärleken till druvan nebbiolo består och blommar för fullt nu i januari. Årets stora begivenhet Nebbiolo Prima har precis genomförts. Fyrtio journalister från hela världen bjuds in för att prova just nebbiolo och DinVinguide.se är en av besökarna. Barolo och Barbaresco sitter i högsätet och granskas. Läs Baroloskolan - årgång 2017 och 2016. Nu är det årgångarna 2017 för Barbaresco och 2016 för Barolo som är i fokus.

Baroloskolan – årgång 2017 och 2016

Den gamla romerska staden Alba är ett veritabelt vincentrum. Det ligger mitt i vinregionen Langhe med sina underbara viner Barolo och Barbaresco. Bara staden Alba är värd ett eget besök. Det är en liten men chic stad med massor av topprestauranger och trevliga vinbarer. Staden lever verkligen upp under säsongen för terrängens guld, vit tryffel. Denna säsong startar i oktober och håller på in i december om skörden av denna fantastiska svamp är god. Årets skörd, 2019, var liten och oerhört dyr på grund av torkan.

Men denna region, Langhe har även några av världens bästa viner Barolo och Barbaresco. Innan den nya årgången släpps på marknaden så sker en provning av de nya vinerna i eventet Nebbiolo Prima. Det är en fantastisk vinprovning som pågår i fyra till fem dagar. Vi provar då omkring 400 till 600 olika viner. Det är en tuff utmaning. Det är rent fysiskt tufft med många viner med hög syra och markerade tanniner. Nebbiolo är en druva som ger viner som kan vara rätt tuffa i sin ungdom, men efter lagring blommar ut till några av vinvärldens giganter i finess och komplex aromrikedom.

Under januari 2020 var det årgång 2017 för Barbaresco och årgång 2016 för Barolo som skärskådades av en internationell skara journalister. Det en härlig känsla att sitta i en lokal med kända professionella vinskribenter som är tysta och koncentrerade under många timmar. Sniffande och spottande vin med djupa veck i pannan. Tro mig det är en upplevelse för livet. Detta var min trettonde gång jag gör detta. Jag börjar tillhöra det garvade gardet men har dock några övermän som varit här fler gånger. Någon har varit medlem av denna jury 20 gånger…..

Bild från DinVinGuide

Det finns ett gammalt ordspråk här i Langhe att Barbaresco är vinets drottning medan kungen är Barolo. Detta stämmer inte riktigt längre tycker jag. Det är sant att Barolo får ett års längre lagring på sina ekfat innan de buteljeras och att många anser druvor från baroloområdet ger lite stramare och fylligare viner. Detta stämmer dock till viss del. Barbaresco är lite mer finlemmad och aromatisk medan Barolo har kanske lite mer djup och kraft. Men skillnaderna har mer och mer suddats ut. Ibland är det riktigt svårt att i en blindtest avgöra om det är ett vin från Barolo eller Barbaresco. Generellt kan man dock säga att vinerna från Langhe har utvecklats enormt de senaste åren. Tekniken och hygienen har gjort sitt men den största skillnaden är den nya yngre generationen vinmakare som sporrar varandra till högre kvalitetshöjder. Det råder även en kollegialitet producenter emellan så man hjälper varandra i viss mån. Hela regionen tjänar på detta. Vidare har man tonat ner tuff ekfatslagring på mindre franska fat. Detta tillsammans med att man inte extraherar vinerna med rotofermatorer i samma utsträckning längre som man gjorde för tio, femton år sedan. Idag är Barolo och Barbaresco mer eleganta och finstämda. Dock är vissa producenter kvar i den mer tuffa skolan med hårdare tanniner och mer rustika viner.

En annan faktor som kanske står för den största kvalitetsfaktorn är arbetet i vingårdarna. Borta är det kemiska jordbruket för de flesta, idag är man mer noggrann och försiktig. Detta tillsammans med bättre beskärning av vinstockarna och ett bättre ekologiskt tänk ger helt enkelt bättre viner. Här är det den yngre generationen av vinmakare som står i frontledet. Jag lyfter min hatt av beundran för dem. Det är helt enkelt den ända vägen framåt om vi vill ha eleganta och finstämda viner i våra vinglas i framtiden.

Baroloskolan – årgång 2017 och 2016 – Barbaresco årgång 2017

Värmens och torkans år. En årgång som gav producenterna en utmaning. Det var framförallt de äldre mer etablerade vingårdarna som gav bästa vinerna. De klarar tuffare omständigheter som torka och värme men även plötsliga stora regnfall och till och med frosten som kom under våren. Generellt är årgången bra mycket bättre än vad jag förväntade mig. Jag tänkte lite på Toscana och årgång 2017 som var tuff men det var inte alls lika svårt i Langhe som i Toscana. Vinerna är generellt lite mer karga än vanligt och kanske lite mer koncentrerade och saknar den sköna balansen och elegansen en Barbaresco ska ha. Detta framförallt om man jämför med den tidigare underbara årgången 2016 eller 2013. Vissa viner uppvisar tendenser till vattenstress för vinstockarna. Kanske inte en årgång för långlagring men vinerna är betydligt bättre än sitt rykte. Vissa viner visar upp sin omedelbara charm vilket är trevligt. Men en Barbaresco börjar nå sin riktiga skönhet efter fem till åtta år så vi får vänta och se. Jag ger årgången betyget 3. Dock med brasklappen att det är för tidigt att uttala sig säkert om årgången. Men som sagt bättre än vad jag trodde. Jag tycker att vinområdena Barbaresco och Neive visade upp de mest spännande vinerna under min provning.

Baroloskolan – årgång 2017 och 2016 – Barolo årgång 2016

Det var en glädje att prova Barolo från 2016. Årgång 2016 är öppen och har en mycket behaglig stil. Lite av en omedelbar charm och tillgänglighet. Många, eller ska vi säga de flesta lyckades bra. Det är inte en årgång där man är tvungen att se upp och ha ett lite snävare urval. Det är som alltid dock lite tidigt att bergsäkert uttala sig om en årgång vid en anteprima. Men min uppfattning är att det är en riktigt bra årgång med bra mogen frukt som givit viner i god balans. Vinerna har redan på detta tidiga stadium öppnat upp. Det återstår att se om vinerna kommer gå in i den berömda tunneln och sluta sig några eller något år för att sedan öppna upp igen med komplexa aromer och angenäm doft. Tanninerna är finstämda lite som ettans sandpapper. De finns där och ger en ryggrad men tar inte över. Jag ger denna årgång betyget 4 idag. Kanske även 4+ till 5, men som sagt det är lite tidigt att bedöma helt bergsäkert. Vinerna kan med fördel lagras tio år för att utveckla full charm och komplexitet. Jag gillade speciellt viner från Verduno och Serralunga. Ovan omdöme gäller i lika hög grad för Barbaresco där jag ger årgången betyg 5. En toppårgång. För att citera en av de bättre producenterna i Barbaresco. – Det var svårt att göra ett dåligt vin under 2016.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer