Svenska flaggan
Baroskolan - årgång 2016 med utvalda viner
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan – årgång 2016 med utvalda viner

Hösten är här och vad är läckrare än att sippa på ett glas barolo när mörkret lägrar sig utanför. läs Baroloskolan - årgång 2016 med utvalda viner

Barolskolan – årgång 2016 med utvalda viner

Under gångna veckan har det provats baroloviner så det har stått härliga till. Jag och Anders Ström som är redaktör och ägare av den trevliga vintidningen Vin&Bar har provat viner från Langhe. Vi provade totalt 21 olika viner så det var ett gediget jobb. Det är alltid inspirerande att prova viner tillsammans. Jag har som ni läsare vet tillbringat de senaste tjugo åren i nebbiolons förlovade land. Jag har provat tusentals olika nebbioloviner genom åren. Men min respekt och kärlek till vinerna har bara förstärkts. I sanning är vinerna till och med bättre idag än vad de var när jag kom till Piemonte första gången. Utvecklingen går framåt.

Barolo har aldrig varit mer populärt än vad det är idag

Baroloskolan – årgång 2016 med utvalda viner

 

Årgång 2016

Det är en glädje att prova Barolo och Barbaresco från 2016. Årgång 2016 är öppen och har en mycket behaglig stil. Lite av en omedelbar charm och tillgänglighet. Många, eller ska vi säga de flesta lyckades bra. Det är inte en årgång där man är tvungen att se upp och ha ett lite snävare urval. Det är som alltid dock lite tidigt att bergsäkert uttala sig om en årgång idag. Framförallt en Barolo av kvalitet behöver tid att utvecklas. Men min uppfattning är att det är en riktigt bra årgång med bra mogen frukt som givit viner i god balans. Vinerna har redan öppnat upp. Det återstår att se om vinerna kommer gå in i den berömda tunneln och sluta sig några eller något år för att sedan öppna upp igen med komplexa aromer och angenäm doft. Tanninerna är finstämda lite som ettans sandpapper. De finns där och ger en ryggrad men tar inte över. Jag ger denna årgång betyget 5, men som sagt det är faktiskt ännu lite för tidigt att bedöma vinernas framtid helt bergsäkert. Vinerna kan med fördel lagras tio år för att utveckla full charm och komplexitet. De bästa har avsevärt längre lagringspotential. Jag gillar speciellt viner från Verduno och Serralunga. För Barbaresco ger jag årgången betyg 5. En toppårgång. För att citera en av de bättre producenterna i Barbaresco. – Det var svårt att göra ett dåligt vin under 2016.

Jag ger årgången betyget  5

Det var en hel del som inspirerade och nedan kan ni läsa om några viner som inspirerade.

2016 Barolo Fontanafredda. Art nr 70227. Pris 200 kronor

Fontanafredda i Serralunga i Barolo har en underbar historia med italienska kungar och deras älskarinnor. Vinet produceras i en egen liten by med skola, kyrka och allt. Har ni vägarna förbi missa inte att besöka det finns ett trevligt besökscenter. Fontanafredda är en av de största producenterna i trakten. Vinet har en inbjudande ljus och transparent färg. Ung lite knuten doft av lingon och rönnbär. Vinet är överraskande lätt i stilen. Vinet är även förvånansvärt moget och utvecklat trots att det är årgång 2016. Lite sötfruktigt i stilen, ja nästan övermoget. Avslut med både frukt och syra. Det här är en hyfsad instegsbarolo.
Priset imponerar, tänk er en barolo för en tvåhundring. Prisvärt vin då inget är billigt i Langhe.

2016 Barolo Serralunga Luigi Baudana. Art nr 2330. Pris 329 kronor

Denna lilla producent förvärvades av familjen Vajra för ett tiotal år sedan. Vintillverkningen sker i en liten källare nära vägen till den trevliga byn Serralunga. Vajra vill bevara ursprunget från den tidigare vinbonden Baudana. Färgen skvallrar genast om att det är serralungafrukt i glaset och det bekräftar doften på ett tydligt sätt. Mörk lite dovare stil med mörka plommon och mer blå frukt än den röda. Fylliga men samtidigt läskande aromer med mogen frukt och härlig syra. Tanninerna finns här och de kommer att ge vinet ett vackert och sannolikt långt liv för dig som gillar mer mogen barolo. Överraskande drickmoget och komplext vin redan nu, men en ryggrad av tanniner balanserar och gör det gastronomiskt. Kommer vinet tillfälligt att gå in i tunneln inom en snar framtid innan det blommar ut igen?
Ett mycket bra vin för sina 329 kronor. Bravo Vajra. Gott.

2016 Massolino Barolo. Art nr 91243. Pris 389 kronor

Franco Massolino är eleganten från Serralunga. Han påminner lite om artisten Tomas Ledin till utseendet. Han är en skicklig vinmakare som skapar rena och eleganta viner. Djup typisk doft av fin serralungafrukt. Det här är en klassisk barolo som är mycket ung idag men har fin potential. Lätt reduktiv ton i doften men detta slipas av med lite lagring. Rent och snyggt hantverk i linje med Francos adelsmärke när han jobbar i sin nya och fina vinkällare mitt i byn Serralunga. Doft av blåbär och mörka plommon med markerade tanniner och bra bett. Fint mogen frukt borgar för en vacker framtid. Lite sötfruktig i smaken idag som behöver integreras mer. Kan lagras i många år till men även drickas ungt.
God klassisk Barolo från Serralunga. Men missa inte att prova vinhusets cruviner som är ännu bättre.

2016 Barolo Gattera. Art nr 79662. Pris 549 krono

Mauro Veglios Gattera är en cru som ligger på gränsen mellan La Morra och Castiglione Falletto med kalkhaltig lera och sand i jorden. Vingården är gammal och planterades redan på 1950-talet. Doften är djup och komplex och har mogen varm frukt och lite kryddighet med violer. Smaken är mångfacetterad och förvånansvärt elegant med ett fint djup. Vinet går mer på balans och elegans än kraft och struktur. Underbart drickmoget redan idag. Avslutet är angenämt moget. Det här är ett bra och balanserat vin som visade sig vara perfekt till min tryffelrisotto. Ett klassvin från Barolo.
Jag provade vinet ånyo efter några dagar, exat fem dagar. Då hade vinet utvecklats vidare och gav en imponerande komplex doft- och smaksensation.

Läs kommande nummer 5 av tidningen Vin&Bar som har Piemonte som fokus. Där har ni hela provningen redovisad.
Bild från DinVinGuide

Baroloskolan – årgång 2016 med utvalda viner

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer