Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Baroloskolan, årgångar 2012 & 2013
Skriven av Anders Levander

Baroloskolan – årgång 2012 & 2013

Maraton i provning av Barolo och Barbaresco är precis avslutad i Alba. Baroloskolan var där och provade igenom årgångarna 2012 och 2013.

Jag vill varna alla läsare redan från början. Jag älskar vinerna från Piemonte och Langhe. Barolo och Barbaresco har sedan många år varit mina favoriter så jag är väl kanske inte helt objektiv. Detta skrivs som en lätt varningstext för er läsare.

I den vackra gamla romerska staden Alba genomförs varje år det stora eventet – Nebbiolo Prima. Ett femtiotal vinjournalister från hela världen samlas under en hel vecka i en orgiastisk provning av de nya vinerna från Barolo och Barbaresco. Det är en mycket arbetsam övning men samtidigt belönande. Möjligheten att få prova 600 till 700 olika viner är riktigt jobbigt och tanninerna är tuffa. Vi döpte hela evenemanget till, Maraton i Tanniner, för några år sedan – oss journalister emellan.

Årgång 2012 Barolo

Generellt är det en mycket bra årgång men det finns variationer mellan de olika kommunerna. Jag var mest imponerad av vinerna från Verduno, Serralunga och Castiglione Falletto. Men varje område eller kommun visade upp flera riktigt stora viner. det var med andra ord ingen kommun som misslyckades med sina viner.

Barolo har haft en fantastisk räcka av bra och mycket bra årgångar under hela 2000-talet med endast ett undantag årgång 2002. Vinguden har varit god mot producenterna under många år i Langhe. Alla årgångar är givetvis inte av toppklass men klimatförändringen har varit mycket gynnsam för vinernas kvalitet. Det är en paradox då stora delar av världen påverkas negativt och plågas av klimatförändringarna.

Årgång 2012 är en årgång med fin frukt generellt och välbalanserade viner. Det är klassiska viner som sannolikt kommer få en fin utveckling med lite ytterligare flasklagring. Många menar att årgången liknar 1998 eller kan liknas ett mellanting mellan årgång 2010, det svala året och det varmare 2011.

Riserva 2010

Årgång 2010 har ju redan blivit en klassiker för många baroloälskare. Jag hade även glädjen att prova ett större antal Riserva-viner från Barolo av årgång 2010, den stora klassiska årgången. Riservaviner får en betydligt längre fatlagring därför kommer denna årgång ut på marknaden först nu. Det var en sann glädje att få möjlighet att prova alla dessa viner samtidigt. För Riserva vinerna imponerade framförallt vinerna från Serralunga och Castiglione Falletto. Vinerna skall minst lagras fem år till för att visa upp sin storhet och inneboende komplexitet. Idag dominerar eken som behöver integreras bättre med frukten.

Men nu åter till 2012 så När jag intervjuar producenterna så är det framförallt balans och harmoni som omtalas för vinerna från 2012. Vidare är många nöjda med tanninerna som inte har någon bitterhet eller gröna toner. Vinerna kommer sannolikt få en trevlig utveckling och kunna lagras relativt länge. Alkoholhalten är i många fall lägre än föregående år. Vänta med att öppna buteljerna tre till fem år. Givetvis beror detta på vem och hur vinet har producerats.

Slutsats, årgång 2012 är bra och till och med mycket bra i vissa kommuner. Vinerna karaktäriseras av balans och harmoni med mogna och utvecklade tanniner. Få viner har gröna omogna aromer. Alkoholen är heller inte störande som från varmare årgångar som 2011 och 2009. Lagringspotentialen är även bra.

Årgång 2013 Barbaresco

Det var även med en stor glädje jag provade igenom ett 150 tal olika viner från Barbaresco. Det kan slås fast att årgång 2013 är riktigt bra i Barbaresco. Den vackra läckra frukten sitter i högsätet för årgången. Delikata aromer från rosor, nypon, violer, te står som en kvast ur glasen. Smaken är behaglig utan besvärande gröna omogna aromer. Balans och harmoni genomsyrar vinerna generellt. Samtliga kommuner levererade bra resultat. Barbaresco, Neive och Treiso har sina olika stilar men jag har svårt att ange preferenser kommunerna emellan.

Den mogna frukten med fina blommiga aromer är ett typisk tecken för 2013. Vädret var gynnsamt och de flesta kunde skörda mogna och friska druvor utan röta eller andra sjukdomar.

Vinerna kommer att få ett långt och fint liv framöver. Spara flaskorna några år innan ni öppnar dem så får man mer komplexitet och valuta för pengarna.

Barbaresco Riserva 2011

Jag bockade av ännu ett fint år även för Riserva vinerna från Barbaresco. Vinerna som fått extra lagring på fat hade en varm och mogen stil i allmänhet. Årgången 2011 är vad jag ibland brukar kalla en ”restaurangårgång”. Vinerna är tidigt utvecklade och visar tidigt upp god frukt och öppna inbjudande aromer. Givetvis vinner även dessa viner på att få vila några år i vinkällaren. Så ha tålamod ni väntar på något gott.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer