Svenska flaggan
Barolo + Kantareller = Sant - Oslagbar kombination - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Barolo + Kantareller = Sant

Det är svampår i år. Den blöta och regniga sommaren har skapat fina förutsättningar för svamp i våra skogar. Det är bara att plocka och njuta.

Svamp är skogens guld.

Nu till hösten finns det väl inga bättre viner än Barolo och Barbaresco från Piemonte. Vi har ju här på DinVinguide.se skrivit en hel del under åren om dessa viner. Jag vill nu bara påminna våra läsare att inte glömma att just svamp är en av de bästa kombinationerna för just Barolo och Barbaresco.

Skogen bara väntar på att få leverera sina skatter till oss svampplockare. Missa inte chansen att ge er ut i skog och mark. Det är få saker som gör mig mer tillfredsställd än att plocka svamp. Vår allemansrätt är en fantastisk tillgång vi har i Sverige. Det är unikt för oss. När jag berättar om denna rättighet vi svenska medborgare har så har våra Europeiska grannar söderut svårt att förstå det. I de flesta länder i Europa har allmänheten inte rätt att beträda annans mark än mindre att plocka svamp eller bär där.

I år ser det ut som att vi har ett fint svampår i vardande efter den regniga sommaren. Jag har redan plockat en del svamp. Det har blivit sommarkantareller, taggsvamp och de tidiga Karl-Johan eller Stensopp som den även kallas. Det finns få saker som känns så skönt. En rejäl tur i skogen och en skörd av fina svampar i korgen. Rensa svampen och värm stekpannan ta fram smöret och börja laga middag till familjen. Du har rört på dig, fått fina upplevelser i naturen och en god middag väntar. Vad kan man mer vänta sig av en sensommarhelg.

 

Bild från DinVinGuide

Ett enkelt recept är helt enkelt att ta en skiva surdegsbröd som får steka lätt i smör. Lägg på rikligt med svamp som även det smörstekts. Jag brukar ha lite vitlök i svampen som jag lärt i Italien. Toppa mackan med fräsch persilja i riklig mängd. Jag föredrar att blanda svampen då det tillför flera och intensivare smaksensationer än att bara ha en svampsort separat. Men har du ”bara” kantareller i svampkorgen så duger ju det också.

Barolo och svamp

Barolo och Barbaresco är den ultimata kompanjonen till svamp tycker jag. Jag har provat en hel del olika viner tillsammans med svamp. Jag tycker framförallt att det är de italienska vinerna som passar bäst med sin fina syra och distinkta tanniner. Givetvis passar Chianti och Brunello gjorda på sangiovesedruvan utmärkt till svamp. Men jag skattar faktiskt Barolo och Barbaresco gjorda på nebbiolodruvan ännu högre till en svampmåltid. Det är väl att nebbiolodruvans distinkta tanninstruktur tillsammans med den höga syran som gör den till en så utmärkt kavaljer till svamprätten. Glöm inte heller att Barolo och Barbaresco även är ett utmärkt höstvin till alla vilträtter som kommer på våra tallrikar senare under året.

G.D.Vajra

En av de nya stjärnorna på Piemontes vinhimmel är G.D.Vajra som verkar i Barolo-Barolo som man säger i Langhe. När man menar att det är i kommunen Barolo och inte i någon av de andra kommunerna som även de producerar Barolo exempelvis Monforte eller Serralunga. Vinerna från Barolo-Barolo tenderar att vara lite lättare i strukturen och mogna lite tidigare.

Aldo och Milena Vajra har genom hårt arbete och höga kvalitetskrav skapat ett relativt stort vinhus. Vinegendomen tronar högt över Langhes kuperade landskap och ligger ovanför orten Barolo. Målsättningen har varit att göra rena viner utan alltför stor inblandning av kemikalier. Många av vinhusets Vajras viner är klassade som ekologiska. Den fina och ödmjuka ambitionen till sina viner genomsyrar även familjens allmänna ödmjuka attityd. Man märker att den kristna tron sitter djupt i familjens själ. Man är helt enkelt mycket ödmjuka och vänliga. Jag har mött familjen många gånger under årens lopp och alltid haft en trevlig stund tillsammans med dem. Jag minns sonen Guiseppes första provning i Stockholm för många år sedan så väl, när han lite spänt visade upp familjens stoltheter på en restautant på söder i Stockholm. Idag drivs företaget även av de idag vuxna barnen sonen Guiseppe, dottern Francesca och yngsta sonen Isidoro. G.D.Vajra är i sanning ett familjeföretag som arbetar hårt.

Vid skörden är selektionen av druvorna viktig för Vajra då man bara vill ha den bästa frukten till sina viner.  När man började nyplantera var det många i Langhe som inte förstod sig på Vajras tankar om nymodigheter och plantering av vin. Detta har ändrats idag och familjen möts med respekt av de flesta. Det finns en hel del nytänkande parat med starka traditioner i familjen. Exempelvis var man mycket tidiga med att plantera rieslingdruvor i Langhe. Husets rieslingvin är riktigt hyggligt tycker jag. Som bekant är jag annars en stor beundrare av tysk riesling så jag har höga krav som ni förstår.

Till svampen har jag valt ett riktigt spännande vin som finns på Systembolagets fasta lista.

2010 Barolo Albe, #2398, pris 209 kronor

Det får anses som ett riktigt prisvärt vin att kunna köpa en riktig Barolo för endast drygt 200 kronor. Vidare är årgången 2010 en av de bästa man haft under de senare åren i Piemonte. Vinet har tydlig barolokaraktär med bra bett i sig utan att vara alltför knuten idag. Givetvis klarar och kanske tjänar detta vin på att lagras några år till inan du drar korken ur flaskan. Men det fungerar redan idag vilket är kul. Vinet har de traditionella aromerna av mörka körsbär, nypon, the, rosor och fina ekfat. Man kan inte undvika att älska en bra Barolo och tillsammans med svamp är det ett vackert äktenskap.

 

Bild från DinVinGuide

Till desserten efter svampmåltiden sitter en Moscato D’Asti alltid rätt.

2014 Moscato d’Asti, #96056, pris 101 kronor

Vajras Moscato gör aldrig bort sig oberoende vilket sällskap den hamnar i. Moscato är ett fantastiskt vin som passar vid många tillfällen. Till höstens frukt- och  bärefterrätter är det oslagbart tycker jag. Syra och sötma med stora aromer från muscatdruvan till en relativt billig penning. Även som en söt aperitif passar denna Moscato mycket bra. Smaken har en frisk söt smak fylld med inslag av päron, honung och frisk citrus. Eftersmaken är lång och typisk för den aromatiska muscatdruvan. Ett gott vin helt enkelt.

Bild från DinVinGuide

Aurelio Settimo

I La Morra i Langhe finns en härlig producent en bit ner i backen från orten La Morra när man kör mot Barolo. Vinmakerskan Tiziana Settimo är en frisk och mycket härlig fläkt av den gamla traditionen att göra bra Barolo. Huset Settimo har mycket fina vingårdar i läget Rocche. Det är traditionell Barolo som skapas i den lilla källaren med cement tankar och stora ”bottis”. Inget lämnas åt slumpen och jag älskar hennes viner som är personliga och mycket uttrycksfulla. Jag öppnade en gammal butelj från 2004 vilket är en stor årgång för Barolo. Vinet, en Riserva Rocche, har fått lagras sin erfoderliga tid på stora ekfat. Oj vilket vin in den gamla skolan. Tyvärr har vi ingen importör i Sverige som tar in detta vin. Till svampen och den följande rådjursgrytan passade vinet riktigt bra. Nu kostar detta vin en hel del mer än vad Vajras Albe gör men det var kul att prova.  Jag tror att en butelj skulle kosta fem sex hundra kronor. Alla som provade var mycket imponerade av vinet med sin traditionella stil.

Bild från DinVinGuide
Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer