Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Familjen Cigliuti står mitt i sin fantastiska vingård Serraboella i Barbaresco. Cigliuti tillhör en av Barbarescos absolut bästa producenter.
Skriven av Anders Levander

Barbaresco – Det eleganta nebbiolovinet

Under mars kommer dinvinguide.se att fokusera på viner från Barbaresco i Piemonte. Ni som följer oss vet att vi har djupdykt i viner gjorda på Pinot Noir förra månaden. Vi har fått många positiva reaktioner från våra läsare och vill fortsätta med ett nytt område – Barbaresco.

Barbaresco är ett lite snävare område men likafullt mycket intressant. Barbaresco tenderar att glömmas bort i skuggan av Barolo som är betydligt mer känt och har även en större areal och därför fler viner på vinmarknaden. Barbaresco har ungefär en tredjedel av Barolos yta. Hela Langhe som området där Barolo och Barbaresco heter producerar endast omkring 12 miljoner flaskor per år till en törstande världsmarknad. Vinerna har under senare år blivit alltmer populära och eftertraktade och då inte bara i Sverige utan i hela världen. Det finns med andra ord inget vinhav att ösa ur dessvärre. Detta påverkar naturligtvis prisbilden väsentligt. Barbaresco av bra kvalitet är inte billigt och kommer aldrig bli det. Odlingsarealen är begränsad om man nu inte gör som i Champagne utvidgar arealen vart tjugonde år. Det finns inga sådana diskussioner och jag tror inte detta kommer att ske för Barbaresco vilket är bra ur en kvalitetssynpunkt.

Barbaresco är en liten oansenligt samhälle som ligger mellan städerna Asti och Alba. Befolkningen uppgår till några få hundra och i stadskärnan finns det inte mycket service. Det var ursprungligen Romarna som förde druvan hit. Området har varit en krigsskådeplats historiskt. Barbarerna från norr invaderade och tog över efter Romarna för 1 500 år sedan. De två städerna Alba och Asti har alltid legat i fejd med varandra så kullarna kring Barbaresco var ett slagfält under stora delar av medeltiden. De flesta små byarna byggdes delvis som fortifikationer och borgar till skydd för befolkningen. Man kan lätt se detta då bebyggelsen fortfarande bär spår av medeltida stadsplanering. Det är spännande att besöka de små och pittoreska samhällena. Hela Langhe tillhör en av Europas trevligaste platser att besöka och utsågs så sent som förra året som ett unikt UNESCO område.  Det är tre saker som är intressant här, -givetvis vinet men även gastronomin tillhör en av Italiens bästa med sin genuina prägel och det intagande böljande lanskapet med sina vackra byar.

Familjen Cigliuti står mitt i sin fantastiska vingård Serraboella i Barbaresco. Cigliuti tillhör en av Barbarescos absolut bästa producenter.

Barbaresco produceras i tre olika områden som fått sina namn av tre medeltida samhällen, Barbaresco, Neive och Treiso. Den kalkhaltiga lerjorden passar Nebbiolo perfekt. Klimatet är bistert under vintern med snö och minusgrader. Langhe ligger skyddat mitt emellan Medelhavet och Alperna. I norr skyddar Alperna mot kalla nordliga vindar och ett bergsområde ligger i söder som buffert mot Medelhavets fukt och värme. Barbaresco är uteslutande gjort på Nebbiolo vilket även är druvan i Barolo. Det är en erkänt svårodlad druva med ett tunt delikat skal. Nebbiolo behöver en särdeles lång mognadsperiod och det är den sist skördade druvan i Langheområdet. Det är inte ovanligt att vissa vingårdar skördas så sent som i november. För odlarna startar problemen med frost under våren, hagel och skyfall under sommaren och hösten och röta under blöta sommarmånader. Men när allt stämmer tillhör en Barbaresco ett av världens läckraste viner. Under de senaste tjugo åren har man egentligen bara haft två dåliga årgångar och kvaliteten på vinerna har nog generellt aldrig varit bättre än idag. Langhe är en av de stora vinnarna med klimatförändringen då druvan Nebbiolo har sådan lång mognadsperiod och känslighet.

Ursprungligen var vinerna söta då man inte kunde jäsa ut allt restsocker i vinet under de kalla vintermånaderna. Piemonte var starkt influerat av Frankrike och ville man förändra sina viner och få dem torra. Därför bjöd man i slutet av 1800-talet in en fransk professor som hjälpte piemontesarna med vinmakningen och att göra torra viner som mer liknade de franska. Han värmde upp musten och hjälpte därigenom jäsprocessen. Att vinerna var söta förr känner få till idag som dricker en Barbaresco. Generellt menar många att en Barbaresco är lite mer feminin och lätt i sin stil i jämförelse med en Barolo som oftast är mörkare i färgen och har en kraftfullare struktur men detta gäller inte alltid. Jämför exempelvis La Spinettas kraftfulla och färgrika viner från Barbaresco.

Färgen på en Barbaresco är oftast lite blekare än andra rödviner. Nebbiolodruvans skal ger ingen intensiv djup färg. Det ansågs förr som mindre attraktivt men idag bortser många producenter med detta. Doften är intensiv med rosor, te, lingon och tjära. När vinet mognar efter lagring blir både smaker och dofter mer komplexa. Barbaresco är framförallt ett gastronomiskt vin och är ett av världens främsta matviner. Syran och tanninerna fullkomligt skriker efter att paras ihop med något på tallriken. Vi kommer att beskriva denna kombination vin och mat under kommande artiklar under månaden.

De stora stjärnorna i området är Gaja och Bruno Giacosa som placerade Barbaresco på kartan för många år sedan. Men stirra inte er blinda bara på dessa världskända producenter det finns så många fler och vissa är till och med både bättre och mer spännande. Tro mig jag har tillbringat en till två månader varje år i Langhe de senaste åren. Jag önskar alla läsare en trevlig månad tillsammans med Barbaresco.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders