Svenska flaggan
Skriven av Anders Levander

Barbaresco av högsta kvalitet – Albino Rocca

Under de senaste tio åren har jag varit en flitig resenär till Piemonte och dess fantastiska vindistrikt Langhe. Jag har även haft förmånen under sju år att prova de nya årgångarna av Barbaresco, Barolo och Roero. Det är en grannlaga uppgift och tar en hel vecka i anspråk. Jag brukar prova runt sex till åttahundra olika viner sammanlagt under dessa dagar. Det fina med denna provning som kallas Nebbiolo Prima är att man får en översikt av hela regionen och givetvis årgången. Varje distrikt visar upp sin senaste årgång. Det är riktigt tufft att prova mycket unga Barbaresco och Barolo med sina höga syror och intensiva tanniner. Vissa av vinerna är inte ens buteljerade utan kommer direkt från faten.

Albino Rocca är en familjedriven vingård av hög kvalitet i Barbaresco
Albino Rocca är en familjedriven vingård av hög kvalitet i Barbaresco

Under de två senaste åren har jag haft utropstecken i mitt protokoll för vinerna från Albino Rocca. Alla viner provas blint så det händer att man upptäcker nya producenter som är bra eller ”kill some darlings” som man alltid gillat. Det är en nyttig övning att prova viner blint då man ofta kan ha en förutfattad mening om vissa vinmakares viner. De flesta professionella vinprovare försöker att vara ödmjuka och inte ledas av etiketten men vi är ju alla människor….

Albino Rocca är en medelstor vinproducent i Barbaresco med en lång historia. Huset har totalt 23 hektar vinmark varav drygt 6 är dedikerat till Barbaresco i bästa lägen. Idag drivs firman av tre systrar Daniela, Monica och Paola som tagit över efter att deras far Angelo tragiskt omkom i en flygolycka 2012. Familjen Rocca har odlat Nebbiolo i mer än hundra år så erfarenheten finns i systrarnas DNA. Firman grundades 1955 av Albino och började som en av pionjärerna att själv buteljera sina egna viner. Innan dess odlade man druvor till andra producenter. Det stora lyftet skedde under 1980-talet då systrarnas pappa Angelo utvecklade kvaliteten och stilen på vinerna. Angelo var tillsamman med några av de då unga och nyfikna producenterna som utvecklade hela regionen och satte den på kartan. Angelo ville göra mer fruktdrivna och mjukare viner. Små franska fat började användas och grön skörd började användas för att koncentrera vinerna. Grön skörd innebär att druvklasar tas bort på vinrankan. De återstående druvklasarna får därmed mer kraft och koncentration vilket ger ett bättre vin. Många äldre vinmakare såg med stor skepsis på detta. De ansåg det vara ett vårdslöst slöseri på naturens gåvor. Men vinerna blev bättre och mer koncentrerade och innehållsrika. Dessa nya metoder ledde till att vingården uppmärksammades mer och mer av kännarna. Den gamla industriella vinmakningen övergavs. Den traditionella besprutningen och överdriven användning av kemikalier fick stryka på foten vilket även det gynnade kvaliteten på bekostnad av kvantiteten. Rotofermatorer började användas för urlakningen, mascerationen och drogs ned till cirka åtta dagar. Vinerna blev mjukare och mer drickbara i ungdomen. Personligen tyckte jag att man överdrev ekfatslagringen lite till att börja med men detta har förändrats till kortare fatlagring och mindre användning av nya fat. -Det var detta som överraskade mig vid de två senaste blindprovningarna på Nebbiolo Prima. Vinerna hade inte alls lika mycket ekfatstoner längre utan vinerna kändes mer balanserade.

Idag tycker jag att man hamnat helt rätt i sin avvägning mellan användningen av fat. Den fina frukten som en Barbaresco har i så stor utsträckning, får framträda mer på egen hand. Idag används större fat om 20 hektoliter från både Tyskland och Österrike. Denna förändring genomdrev Angelo före sin flygolycka men fick inte möjligheten att se hur bra vinerna är idag. Under senare år har detta uppmärksammats av flera vinskribenter världen över så jag är inte ensam om min upptäckt. En riktigt bra Barbaresco skall ha en tydlig och fin frukt även i ungdomen utan att överskuggas av ekfatsaromer. För balansens skull skall inte koncentrationen heller överdrivas. Samtidigt skall alkoholhalten hållas i schack då det kan förstöra hela upplevelsen. Alkoholen skall inte dominera med en söt slutarom i vinet. Timingen av skörden är därför viktig för vinodlaren. För mycket socker i druvorna ger hög alkoholhalt. Men skördar man för tidigt tenderar vinerna bli kartiga och få en grön ton vilket inte heller är något vinmakaren vi ha. Så timing av skörden är ett viktigt element för odlaren.

 Idag är producenten Albino Rocca mer försiktig med ny ek och använder större ekfat numera.
Idag är producenten Albino Rocca mer försiktig med ny ek och använder större ekfat numera.

Wine – List i Stockholm är importör och försäljningen sker framförallt till restauranger men då och då tar Systembolaget in några av husets fina Barbaresco viner. Till Sverige tas ett antal olika viner in gjorda på Nebbiolo.
FullSizeRender-2

2013 Nebbiolo D’Alba kommer i beställningssortimentet 1 juni.
Frisk och spännande vardags Barbaresco från en bra årgång. Detta vin passar utmärkt till många maträtter på vårt svenska bord. Bra syra och fina tanniner gör vinet synnerligen matvänligt.

2011 Barbaresco,  #  9023955, 269 kronor
Druvmaterialet kommer från Montesino i San Rocco Seno d’Elvio som ligger på 310 meters höjd med ett härligt södervänt läge. Druvorna är ofta fullmogna med söderläget trots den höga altituden. Vinet lagras i stora 20 hektoliters fat i två år. Det udda är att eken är tysk och österrikisk som faten är gjorda av. Vinet är elegant och har en attraktiv blommighet med ljusa körsbär och en liten doft av mint. Bra matvin som även vinner på några års lagring till.

FullSizeRender

2010 Barbaresco Vigna Loreto, privatimport 343 kronor
Druvorna kommer från Ovello i Barbaresco. Området eller crun Ovello påverkas positivt av floden Tanaro som flyter förbi nära i dalen som en temperaturreglerare. Vinstockarna producerar nu komplexa viner med sina 35 år på nacken. Vingården har ett sydöstligt läge med fin morgonsol. Jordmånen är kalkhaltig lera med en hel del sand. Vinerna är ofta eleganta och fint parfymerade från Vigna Loreto. Ljusa lite bittra körsbär är tydliga i aromerna tillsammans med mineraler. Ett elegant och förföriskt vin från en frisk årgång med bra syra. Vinet tål att lagras många år till. Matvin.

2011 Barbaresco Ronchi, privatimport 339 kronor
Jordmånen i Ronchi har mer kalkrik lera och är betydligt mer kompakt än i Vigna Loreto som har mer sand. Vinstockarna har en imponerande ålder av femtio till sjuttio år. Med så gamla vinstockar blir vinerna oftast mer komplexa. Det negativa är att skörden blir mindre med äldre stockar men mer koncentrerad. En äldre vingård klarar både torka och väta bättre än en yngre vingård. Ronchis viner brukar vara mer strukturerade men är fortfarande eleganta och subtila. Idag har alla de små franska Barriquerna tagits bort. Den förr lite kraftigare ekfatsaromen har försvunnit och vinet är mer elegant idag tycker jag. Årgång 2011 är mer varm och mogen i strukturen i jämförelse med 2010. Vinerna från årgång 2011 är mörkare och har högre grad av mogen frukt. Dofter av nypon, violer och the förekommer. Smaken har rödfrukt, körsbär, röda vinbär och tydliga tanniner. Vinet klarar många års mognad för den som vill ha mer komplexa aromer i glaset.

Matvin.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders