- Hem /
- skribenter /
- Anders Levander /
Annorlunda sill till Påsk med Calvados
Annorlunda sill till Påsk med Calvados

Annorlunda sill till Påsk med Calvados
Vi har på DinVinguide.se fokuserat på Calvados under några veckor.
Boulard har visat svensken Calvados – Anders
Calvados den glömda spriten – Anders
Calvados nyheter på bolaget – Jerry
Jag vill fortsätta på samma tema med ett recept på en annorlunda sillinläggning som jag provade för ett tag sedan. Då jag är en stor, ja nästan fanatisk sillätare, lät det hela mycket intressant. En sill som smaksatts med både äpplen och Calvados. Jag provade nedan recept och lät sillen vila i inläggningen under två dagar innan jag smakade på min nya sill.
Äppelsill med Calvados
Lagen:
0,8 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
0,5 ättika (12 %)
1 dl socker
5 kryddnejlikor
1,5 dl vatten
4 msk Boulard Calvados Grand Solage
Ingredienser:
3 urvattnade sillfiléer
1–2 röda äpplen (gärna Ingrid Marie)
Koka ihop lagen och låt den svalna. När den är kall häller du ner calvados. Skär sillen i bitar och äpplena i tunna skivor. Varva sill och äppelskivor i en glasburk och häll över lagen. Låt stå i kylen i minst ett dygn innan du serverar.
Boulard Grand Solage # 58 som kostar 299 kronor
Jag valde denna inträdes inte så dyra calvados till sillen. Spriten passade mycket bra då den är frisk och har inte några tunga aromer från ekfatslagringen. Priset spelar ju givetvis även in. Jag skulle kanske inte ta min dyraste calvados och hälla i lagen.
Det var en ny och spännande smak på sill. Det kan ses som ett komplement på påskbordet. Jag tycker faktiskt att våra traditionella inläggningar är bäst men det är alltid kul att förnya ett traditionellt påskbord. Jag provade sillen efterhand och jag rekommenderar att äta upp den relativt tidigt då lagen blev mer och mer intensiv i sin smak. Sillen blev nästan parfymerad efter fem till sex dagar. Efter två till tre dagar tycker jag sillen smakade bäst. De skivade äppelskivorna var även de goda att äta tillsammans med sillen. Det var busenkelt att göra det hela och denna sill behöver inte som en del andra inläggningar vila många dagar.
Lycka till och en tidig – Glad Påsk.
