Anders Fredagstips – Svenskt som bubblar

Nu när många av oss hemestrar så går mina tankar till vad Sverige har att erbjuda i dryckesväg. Vad har vi som är unikt och har en lång tradition. Jo, svenska äpplen och svensk pilsner.

Anders Fredagstips – Svenskt som bubblar

Ju mer jag skriver och provar olika drycker från i stort sett alla världens hörn så blir jag mer och mer intresserad av vad vi har i Sverige. Många kanske glömmer att vi på hemmaplan har en lång tradition och djup kunskap om “våra” drycker. Svenska äpplen är av världsklass och jag tycker att mycket svenskt öl har hög kvalitet. Då framförallt de mer hantverksmässiga ölsorterna.

Jag vill med mina tips slå ett slag för det inhemska som sannerligen håller samma klass om inte högre än det vi importerar. Tro nu inte att jag blivit en trist inskränkt nationalist utan jag vill bara påminna att det finns fina saker på nära håll.

Jag har provat cider från svenska producenter, en i Skåne och en i Norrland. De svenska äpplena går sannerligen inte av för hackor…

Vidare gillar jag svensk pilsner och har provat en gammal favorit som håller världsklass från Stockholms södra skärgård i Nynäshamn och en stockholmsbira med traditioner från mitten av 1800-talet med ett bryggeri på Kungsholmen.

Vi har många fantastiska bubblande drycker som är producerade i Sverige

Solnäs Cider 2019

Nr 81834
Pris 69 kr

Glöm all trist cider som är gjorda som enkla läskedrycker. Solnäs cider har en intensiv äpplig doft med djup och komplexitet. Den lilla sötman gör den till en fin fördrink med lite lägre alkoholhalt, 4,5 %, i jämförelse med ett vin eller en drink. Prova gärna till de sista svenska jordgubbarna för säsongen.

Sverige har fantastiska äpplen

Annons:

S:t Eriks Stadshus Lager Eko

Nr 84363
Pris 19:90 kr

S:t Eriks Bryggeri är stockholmarnas eget bryggeri som just lanserat en ny mörk lager. Färgen är vackert bärnstensfärgad med en inbjudande skumkrona. Tydlig doft av fyllig malt och balanserad humle. Detta är ölen för dig som gillar lager men vill ha lite mer tyngd. Perfekt kompanjon till sommarens mat med sitt mättade och fylliga avslut med finstämd beska.

Svensk öl med lite fylligare anslag

Brännland Just Cider

Nr 83419
Pris 59 kr

Detta doftar Sverige! I karaktären fräsch och saftig syra, balanserad sötma och toner av bakade äpplen, skånsk äppelkaka, kanel och pomerans. Otroligt koncentrerat och smakrikt. Serveras kall som sällskapsdryck, till mustig pumpasoppa eller till mjuka ostar, kycklingrätter och kalv.

Spännande norrlandscider

Landsort Lager

Nr 1466
Pris 29:30 kr

En klassiker jag alltid har ombord när jag seglar. Denna öl passar till det mesta i matväg. Svenskt kvalitetsöl. Fräsch och ren doft av citrus, formfranska och nyklippt gräs. Rena smaker som gifter sig perfekt till många maträtter och varför inte bara som en svalkande öl i sommar. Avslutet har lite krispig frisk mild beska.

Den perfekta ölen till husmanskosten

Anders Fredagstips – Svenskt som bubblar

DryckesListan.se är en guide för alla som har mat, dryck, vin och livsnjutning som gemensamma intressen. Genom våra topplistor vill vi hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. Vi bjuder även på recept och i våra topplistor hittar du de drycker vi anser vara bäst för tillfället, matchat med skräddarsydda recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista.
Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Läs mer


Fler artiklar