Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alto Piemonte, Anders Levander
Skriven av Anders Levander

Alto Piemonte – kanske det mest spännande i Italien idag

DinVinguide.se har precis besökt ett av de mest spännande vinområdena i Italien idag - Alto Piemonte. Vi svenskar har ju lärt oss att älska Barolo och Barbaresco. Vinerna från Alto Piemonte är minst lika spännande och även de är gjorda på druvan nebbiolo.

Det är faktiskt så att vinerna gjorda på nebbiolodruvan har en lång tradition här i Alto Piemonte. Kusinerna i söder, Langhe med sin Barolo och Barbaresco har en betydligt kortare historia vilket få känner till. Båda områdena tillber den fantastiska druvan nebbiolo. Alto Piemonte har många hundra år av erfarenhet av att producera fantastiska viner. I slutet av 1800-talet hade Alto Piemonte en planterad areal om 40 000 hektar. Idag har området bara futtiga 1 200 hektar. Men det växer. Det är fler och fler som upptäckt vinerna. Stilen är lättare om man jämför med Barolo och Barbaresco men samtidigt lika spännande. Alto Piemontes viner har generellt en lättare stil och en mer finlemmad aromstruktur.

Alto Piemonte ligger i norra delen av Piemonte och gränsar till Schwiez. Vinmarkerna ligger på 200 till 450 meters höjd och skyddas av de höga bergen i norr. Det är ett perfekt klimat för druvan nebbiolo. Nu är det inte bara klimatet som gör det speciellt utan ett oerhört stort vulkanutbrott för 280 miljoner år sedan. En sk. supervulkan exploderade och slungade upp vulkanisk massa och omstrukturerade landskapet totalt. Det var inte nog med detta utan den afrikanska kontinenten kom farande mot Europa och stora delar av landmassan tiltade och ställde sig vertikalt. Dessa två oerhörda geologiska förändringar i området bidrar till områdets särart och dess fina lämplighet för att odla vin.

Områden med namnen; Gattinara, Ghemme, Boca, Lessona och många fler är absolut att hålla utkik efter. Vissa av vinerna är inte rena nebbioloviner utan har en inblandning av vespolina och uva rara. Dessa blandningar är även spännande och ger en ny aromprofil. Prova och jämför och se vad ni själva tycker. Jag gillar personligen båda typerna.

Viner som imponerade, se nedan. Det finns inte så många viner på Bolaget idag vilket är lite synd. Lessona vinet Pietro Cassina, #99486, finns i beställningssortimentet kostar 249 kronor.

 Alto Piemonte, Anders Levander    Alto Piemonte, Anders Levander   Alto Piemonte, Anders Levander

Alto Piemonte, Anders LevanderAlto Piemonte, Anders LevanderNovara är huvudort i Alto Piemonte och ligger på bekvämt avstånd till Milanos flygplats Malpensa. Om ni besöker Novara missa inte två saker, den vackra domkyrkan med sitt torn och en salumeria mitt i centrum. Där kan du få ditt lystmäte på förstklassiga charkuterier och ostar. Prova gärna vinerna som säljes på glas. Tro mig du kommer gilla stället.

Välkomen till en ny och spännande vinregion.

Anders Levander.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders

Läs mer