- Anders Levander
Alto Adige i Italien när det är som bäst – Cantina Terlano
Alto Adige i Italien när det är som bäst – Cantina Terlano
I norra Italien ligger regionen Alto Adige. Området kalls även Südtirol. Ni språkkunniga förstår att området är influerat av Österrike. Det var till och med en landsdel i det forna stormakten Ungern - Österrike. Tyska är modersmålet tillsammans med italienskan.
Alto Adige i Italien när det är som bäst – Cantina Terlano
Jag gillar verkligen vinerna från norra Italien. De har en oefterhärmlig italiensk stil med sin frukt och charm. Samtidigt är vinerna tydligt inspirerade av det tyska och österrikiska sättet att göra vin. Det är ju nu inte så underligt då tyska är modersmålet för många i regionen Alto Adige. Vidare är en stor del av kunderna tyskar som älskar sitt Südtirol och semestrar där flitigt.
Vinerna har ändå rätt stor skillnad i sin struktur när de i en jämförande provning ställs mot de tyska och österrikiska vinerna. Mer sol och ofta mer kraft i aromerna. Det är en fin mix av det mer strikta och det mer utsvängda barocka italienska. Många viner är även klart prisvärda vilket inte gör det hela sämre. En producent jag har fastnat för är Cantina Terlano. Ett mycket välskött kooperativ med stort produktutbud. Kvalitet till hyfsade priser brukar vara en vinnande strategi vilket är fallet med Cantina Terlano.
Winkl Sauvignon 2019
Årgång 2019 av Winkl Sauvignon har en finlemmad elegans med tydlig druvren stil. Vinet är torrt med inslag av gula äpplen, mandarin, fläder, nässlor och mineraler i den relativt långa eftersmaken. Ett vin som passar utmärkt till getost med sin friska syra. Inkl Sauvignon är inte för aromatiskt som vissa viner kan vara gjorda på druvan sauvignon blanc.
Terlan Pinot Grigio 2018
Trevlig frisk ungdomlig doft med inslag av grapefrukt och melon samt blommiga toner av vårens gräs. Smaken är överraskande torr med citrus/grapefrukt och galiamelon med lite avslutande kryddighet. Torrt och balanserat vin med stort användningsområde. Fungerar som aperitif och till lättare mat.
Terlan Pinot Noir 2019
Fin pinot noir doft i vinet. Druvorna har fått lite mer sol och värme vilket märks i den lite intensivare och ”mörkare” doften. Lite mer kraft än ett traditionellt vin från Bourgogne men fortfarande fint balanserat och inte minst fräscht. Smak och doft av röda och blå frukter. Förmodligen odlat med svala nätter då det är friskt med fin syra och frukt balans. Italiensk pinot nero är inte dumt alls när det odlats på svalare ställen. Ett vin som inte tyngs av alltför stor och lång fatlagring. Piggt med kryddighet.
Terlaner Classico 2017
Terlaner Classico har en blandning av tre olika gröna druvor; pinot grigio till 60 procent, chardonnay 30 procent och resterande 10 procent sauvignon blanc. Kan det vara gott verkligen? Ja, det kan det verkligen. En klassisk blandning sedan 1800-talet. Överraskande fräschör och fruktigt driv i både smak och doft. Lite spritzigt. Aromer av gröna äpplen, persika och en släng av citrus i en trevlig kompott. Fint och relativt långt avslut med bibehållen friskhet. Vin både till kycklingen, salladen som till fördrinken. Utvecklat i sina smaker idag med trevlig lite stenig mineralitet.
Alto Adige i Italien när det är som bäst – Cantina Terlano
Cantina Terlan skapar viner med elegans där druvorna växer på branta sluttningar. Alto Adige är Italiens nordligaste vindistrikt. Jordmånen består till stor del av kvarts vilket i kombination med de svala bergsvindarna från Alperna och inte minst en intensiv medelhavssol ger viner som är koncentrerade och har lång eftersmak.
Jordbruket var under 1800-talet dominerat av några få stora markägare i Alto Adige. För att ändra denna dominans beslutade 24 olika Terlano-vinodlare att gå samman och grunda kooperativet Cantina Terlano. Cantina Terlano grundades redan år 1893. En producent med gamla anor med andra ord.
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders