Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Alternativ till en Barbaresco - Langhe Nebbiolo från Produttori del Barbaresco - DinVinguide
Skriven av Anders Levander

Alternativ till en Barbaresco – Langhe Nebbiolo från Produttori del Barbaresco

Det är alltid kul att prova ett kvalitetsvin. Det blir än roligare om vinet kommer från en gammal ”darling” som vinkooperativet Produttori del Barbaresco är. Jag skrev i en artikel förra veckan om La Chablisienne som världens bästa kooperativ i Chablis. Produttori mitt i Barbarecos lilla charmiga by ligger inte långt efter i kvalitetshänseende. Här skapar man också prisvärda stiltypiska viner i den lättare Barbaresco stilen.

Jag hade under veckan möjlighet att få prova en riktigt bra Langhe Nebbiolo från den fina årgången 2012 från just nämnda Produttori. Det händer ibland att en Langhe Nebbiolo kan vara ett bättre val än en Barolo eller en Barbaresco. Framförallt om maten som serveras passar bättre till ett lättare och elegantare vin. Ofta kostar en Langhe Nebbiolo mindre än sina två storebröder vilket passar mångas plånböcker. Det är precis som med en Petit Chablis, prova alltid vinhusets klass på dess Langhe Nebbiolo och lär känna producentens stil och känsla för årgången. Känns vinhusets Langhe Nebbiolo trist och enkel kommer husets andra viner troligtvis inte utvecklas väl.

En Langhe Nebbiolo kan kallas en mini-Barolo eller mini-Barbaresco beroende på vilken del i Piemonte den kommer från. Ofta är vinet gjort på druvor från yngre stockar från relativt nyplanterade vingårdar eller från ställen som producenten tycker inte fyller kvalitetskraven för sina mer prestigefulla viner, läs Barolo och Barbaresco. En Langhe Nebbiolo lagras oftast kortare tid på ekfat och har en lite lättare vinifikation. Tanniner och kraften i en Langhe Nebbiolo är ofta lite lättare och kan konsumeras betydligt yngre än sina respektive storebröder. Men tro nu inte därför att det är ett enkelt vin. Läs gärna min artikel om Petit Chablis och jämför analysen av respektive områdes instegsviner.

2012 Langhe Nebbiolo Produttori del Barbaresco, # 72385, pris 169 kronor.
Langhe Dinvinguide.se

Priset kanske avskräcker lite för ett instegsvin men jag tycker att varje krona försvaras i kvaliteten. Färgen är överraskande mörk för att vara ett vin från Barbaresco men förklaras av att druvskalen fått dra och laka ur i musten under lång tid, enligt uppgift lika länge som vinhusets vanliga Barbaresco. Färgen har en vacker rubinfärgad reflektion. Doften är fylld av violer, lingon, tranbär och svart the. Efterhand kommer aromer av kryddighet, timjan, ljusa körsbär och tobak. Smaken har en fin elegant syrlighet och tanninerna finns i bakgrunden som en stabil ryggrad för vinet. Detta är ett typiskt matvin och passar till en mängd olika rätter av kött. Många som inte känner till Nebbiolodruvan närmare och är mer vana vid sötare rödviner som Appasimento eller Amarone kanske tycker vinet är tunt och alltför syrligt. Men till mat är denna typ av vin svårslaget. Vinet kan lagras men även drickas nu på stubben med full åtkomst av alla komponenter i aromerna.

Importör är Arvid Nordquist AB.

Anders Levander

Anders Levander

Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner

Läs mer om Anders