- Anders Levander
Alsaceskolan
Alsaceskolan
DinVinguide.se vill gärna förmedla kunskap om olika vinområden och vinstilar. Ni läsare känner ju väl till våra vintips varje vecka men många vill förkovra sig vidare. Vi har ett antal vinskolor redan som Baroloskolan, Chablisskolan och Portvinsskolan med flera. Nu kommer valet till ett område som historiskt varit mycket omtyckt, Alsace i Frankrike. Läs vår introduktion till Alsaceskolan.
Alsaceskolan
Jag tror att de flesta som är intresserade av vin har provat något vin från regionen Alsace. Området har många olika druvtyper man gör vin av. Under senare år har de svenska konsumenterna tappat intresse för dessa underbara viner vilket är synd. Men inget är statiskt i vinvärlden utan vi skönjer en gryning av nyintresse för dessa viner idag. Alsace ligger som en gränszon mellan Frankrike och Tyskland och har sannerligen en dramatisk historia. Området är franskt men har tillhört Tyskland i olika omgångar. Buteljerna är de typiska flöjtflaskorna som är höga och vackert kägelformade och ser ut som en medeltida flöjt. På franska flûte, Flûte d’Alsace. Det var även en typ av skydd mot förfalskat vin. Flaskans form angav ursprunget. Förfalskat vin är inget nytt kinesiskt fenomen utan var ett problem redan under medeltiden.
Historia och kultur
Romarna var sannolikt de första som introducerade vinet i Alsace. Förläggningen Argentoratum var romarnas militära center här som idag är staden Strasbourg. Under årtusenden har olika folkslag, politiker och militärer regerat i detta gränsland vid Vogesernas sluttningar. Det tyska inslaget är påtagligt vilket inte minst visar sig i namn och gastronomi. För er mer historieintresserade så uppmanar jag er att söka vidare information på exempelvis Wikipedia.
Jag har besökt Alsace många gånger under de senaste fyrtio åren och haft fantastiska upplevelser av såväl gastronomi som viner. Men jag har märkt en skillnad i vinernas stil under senare år. Först och främst är vinerna generellt mycket mer rena och distinkta i sitt uttryck nuförtiden. Mycket av den historiskt lite besvärande sötman har mer och mer försvunnit. Alsace viner känns mer torra och moderna idag. Vinmakarna har ändrat stilen och helt enkelt blivit skickligare. Detta har varit nödvändigt för att fånga den yngre generationens konsumenter. För rieslingvinerna var det faktiskt tyskarna som gick i bräschen med mer druvrena och torrare viner som passar den moderna gastronomin bättre. Vinmakarna i Alsace insåg att något måste göras och följde även de denna trend. Dock senare än sina grannar. Jag tycker att Alsaces viner är riktigt läckra idag. Så min uppmaning är, glöm inte bort dem utan prova igen och välj då kvalitetsproducenter. Vinerna är heller inte dyra utan du får bra vin till klart humana priser.
Söta och halvtorra viner
Det ska även nämnas att Alsace producerar fantastiska söta viner gjorda på traktens olika druvtyper. Sent skördade druvor som angripits av botrytis tillhör vinvärldens rariteter. Även halvtorra och halvsöta viner finns det en hel del av. Denna typ av viner har det svårt i Sverige. Vi svenskar gillar mer och mer torra viner till vår mat. De så kallade, bersåvinerna, tappar generellt och vi dricker exempelvis mer mousserande viner vid dessa tillfällen.
Alsaces vinmakare har gjort stora framsteg under senare år, vinerna är torrare och renare idag
Grand Cru i Alsace
När du köper en butelj alsassikt vin väljer du oftast den druva du vill ha. I de flesta andra av Frankrikes vinområden väljer du ett distrikt eller område. Tänk en flaska chablis från vinområdet Chablis trots att allt vin är gjort på druvan chardonnay. I Bordeaux köper du en flaska bordeauxvin trots att det nästan alltid är en blandning av olika druvtyper. I Alsace är det enklare om du vill ha ett vin gjort på en speciell druvtyp.
Det finns ett stort antal druvor i området som är tillåtna att göra vin under AOC beteckningen. Vidare finns det drygt femtio olika vinlägen som är betecknade Grand Cru. Jämför med exempelvis Bourgogne där det är det geografiska vinläget som avgör kvaliteten och inte slottets domäner som i Bordeaux. Men bli inte alltför fångade av vad som är Grand Cru och inte. Jag väljer alltid producent före lägets beteckning precis som när jag väljer ett bourgognevin.
Jag väljer alltid producent före kvalitetsbeteckning
Druvtyper i Alsace
Det finns många druvtyper som är tillåtna i Alsace. Vi koncentrerar oss här på de mer kända och mest tongivande i denna artikel. Det skyddade läget öster om bergskedjan Vogeserna gör att Alsace ligger i regnskugga och har mycket lite nederbörd och många soltimmar. Växtperioden är lång vilket gynnar druvornas mognadsprocess. Jordmånen är omväxlande med kalkstensblandad lerjord och delar med granit samt slamjordar närmare floden Rhen som avgränsar det långsträckta vinområdet i öster.
Det vita vinet dominerar området och uppgår till cirka 90 procent av allt vin. Resterande 10 procent är röda pinot noir viner och en mindre del roseviner. Generellt levererar alsaceområdets drygt 15 tusen hektar en stor del av Frankrikes vita viner. En del av denna mängd är det mer och mer populära mousserande Crémant d’Alsace. Vi återkommer i senare Alsaceskolor om respektive vintyper. Denna artikel är endast en introduktion till Alsace vinskatt.
Riesling är den dominerande druvan när det gäller kvalitetsvin av högsta klass anser jag. Ni läsare känner väl till min klockarkärlek till tyska och österrikiska rieslingviner. Idag har jag återupptäckt vad Alsaces vinmakare skapar. När man låter vinerna bli torrare och inte alltför alkoholstinna är vinerna magnifika. Ett problem som vinproducenterna har idag är en ökande alkoholhalt. Klimatförändringen står för en del men även själva skötseln av vingårdarna som beskärning och uppbindningssytem. Det är lite av ett problem för oss konsumenter när vinerna får för hög alkoholhalt, finessen försvinner och de blir svåra att matcha med maten. Riesling står för lite drygt 20 procent av arealen.
En annan viktig druvtyp är pinot blanc. Det är lite förvirrande då druvan auxerrois även räknas in i denna kategori. Pinot blanc upptar även det lite drygt 20 procent av Alsaces areal av vinstockar. Jag har provat underbara viner gjorda på den lite mer anonyma druvan pinot blanc. Prova gärna dessa viner till vår svenska husmanskost och bli överraskad. Pinot blanc används främst till Crémant d’Alsace.
Min första kärlek i Alsace när jag reste runt på tidigt 1980-tal var druvan gewürztraminer. Feta och aromatiska viner som jag aldrig sett maken till tidigare. Jag föll pladask för denna för mig nya vintyp. Idag efter alla mina resor och olika provningar har väl min entusiasm svalnat något. Jag har idag generellt lite svårare för mycket aromatiska druvtyper utan söker kanske lite mer finstämd finess. Nu vill jag inte avskräcka någon från gewürztraminer då det finns helt underbara viner gjorda på denna druva. Men minns mina ord, välj en bra producent. Gewürztraminer står för lite mindre än 20 procent av uppodlad areal.
Min första kärlek på 1980-talet var druvan gewürztraminer
En druvtyp jag mer och ser i mitt glas idag är pinot noir från Alsace. Förr i tiden tyckte jag att vinerna var lite blaskiga men det har ändrats, så även min inställning. Både min smak och inte minst stilen på vinerna har förändrats. Många vinmakare i Alsace har höjt kvaliteten genom modifierad beskärning och bättre vinifikationsmetoder i källaren. Idag står pinot noir för cirka 10 procent av allt vin i Alsace. Det finns riktigt läckra pinotviner för er som gillar den lite mer finstämda elegansen i ett rött vin. Stilen på Alsace pinotviner skiljer sig rätt mycket från de tyska trots att Alsace gränsar till det fantastiska Pfalz. Här visar det sig var jordmån och traditioner påverkar ett vin trots att det är gjort på samma druva.
Alsaceskolan
Detta är en kortfattad introduktion till ett av världens mest pittoreska vinområden. Du som inte besökt det är uppmaningen, gör det, du kommer inte bli besviken. Vinet, maten och arkitekturen är speciell och väl värd en resa. I kommande artiklar i Alsaceskolan kommer vi fokusera på olika druvtyper, vinproducenter, gastronomi och inte minst vintips.
Trevlig läsning
Anders Levander
Anders Levander
Anders är redaktör för Wine Publishing och ansvarig för det skrivna. Fokusområden är Italien, Frankrike och Tyskland.Två böcker har hittills producerats, vilka handlar om Chablis- och Languedocs viner
Läs mer om Anders