2014 års bästa Prosecco jag provat

Under maj månad varje år hålls en stor provning i Valdobbiadene i norra Italien, ”Vino in Villa”. Här är hjärtat av Prosecco produktionen. Området ligger några mil norr om Venedig i en makalöst vacker region. Prosecco har under senare år haft stora framgångar på många marknader världen över.

Vi har vid ett flertal tillfällen tidigare uppmärksammat Prosecco på dinvinguide.se. Jag är personligen mycket förtjust i detta mousserande vin. Det skall absolut inte jämföras med exempelvis Champagne som är ett annat mousserande vin gjort på helt annorlunda druvor än Prosecco och genom en annan vinifikationsmetod. Proseccodruvan heter Glera och det är inte ett vin som skall lagras. Tanken är att vinet skall drickas på sina friska och fruktiga aromer och inte lagras för att utvecklas, till skillnad mot exempelvis Champagne. Allt detta har vi beskrivit i tidigare artiklar så det är bara att söka i vårt material för den som vill fördjupa sig i ämnet.

Omgivningen där Prosecco produceras är bedårande vackert med frisk grönska och ett kuperat landskap.
Omgivningen där Prosecco produceras är bedårande vackert med frisk grönska och ett kuperat landskap.

På tal om Champagne. Jag dricker hellre en förstklassig Prosecco än en dålig och hårdpressad Champagne. Champagne är kungen av mousserande viner tycker väl de flest, ävenså jag själv. Men det finns tyvärr en hel del trista champagner på den svenska marknaden också. En Champagne och en Prosecco skiljer sig markant åt givetvis men ett kvalitetsvin är ett kvalitetsvin oberoende sitt ursprung. Vi finner en hel del proseccoviner i Sverige men dessvärre sällan de bästa kvaliteterna. Dessa blir ju betydligt dyrare för importören.

Jag har i år provat runt en 150 till 200 olika Proseccos under maj månad. En gammal favorit visade ånyo upp framfötterna. Den lilla familjeägda producenten Malibran. Arealen uppgår till endast 7 hektar och allt sköts hantverksmässigt. Det är i sann bemärkelse en familjefirma där generationerna har tagit över efter varandra. Vingårdarna är så välskötta så att de mer liknar en parkanläggning. Det ger viner med stor personlighet och ett starkt uttryck av platsens terroir. Jag provade dessa viner tillsammans med kollegor från så avlägsna hörn som Japan, Kina och Indien och en del europeiska vinskribenter. Samtliga var mycket fascinerade av Malibrans olika viner. Produktionen är så liten så att det kanske inte lönar sig för en större importör att ta in vinerna då det finns så få buteljer att tillgå.

Enligt producenten så finns vinet endast på ett fåtal platser i Sverige. Sundsvallsborna kan skatta sig lyckliga då en lokal entreprenör och restaurang har tagit in en pall med viner. Det är vinerna Ruio och 5 Grammi som har kommit till Sverige.

Dessa tre viner var mina favoriter vid min provning av Malibrans viner i ”Vino in Villa”. Två av dessa viner går att finna i Sundsvall på Hotell Södra Berget. Det tredje vinet är en sk. ”Col Fondo” det är ett ofiltrerat vin med jästsatsen kvar i vinet vilket gör det lite grumligt. På bilden buteljen med den vita etiketten.
Dessa tre viner var mina favoriter vid min provning av Malibrans viner i ”Vino in Villa”. Två av dessa viner går att finna i Sundsvall på Hotell Södra Berget. Det tredje vinet är en sk. ”Col Fondo” det är ett ofiltrerat vin med jästsatsen kvar i vinet vilket gör det lite grumligt. På bilden buteljen med den vita etiketten.

Ruio Malibran är en relativt torr Prosecco som lämpar sig ypperligt som aperitif till sommaren. Vinet har 7 gram socker men känns absolut inte söt utan klarar att drickas till en sommarbuffé utan att kännas kladdig i munnen. Det är en elegant och ursprungstypisk Prosecco som visar vad området kan skapa när det är riktigt bra. Vinet har framställts på ett hantverksmässigt sätt och är en av mina absoluta favoriter när det gäller en aperitif före eller till maten.

5 Grammi har en lite torrare stil men fungerar lika bra som ovan nämnda Ruio. 5 Grammi har som läsaren förstår endast fem gram socker och är med andra något torrare. Båda vinerna är likvärdiga i kvaliteten och har framförallt en lång och harmonisk eftersmak för att vara en Prosecco. Syran är relativt hög och balanserar både vinets fruktaromer och sötma på ett bra sätt.

Fler artiklar