I skuggan av tomtetabberaset – juldagen

Julbordet är ett minne blott, tomten har lämnat oss och kring granen ligger ett lager av presentpapper. När det kommer till julbordet finns det dock ofta rester, minnen efter julbordets alla smaker och lockelser. Idag funderar jag lite på hur man kan ta hand om dessa.
I skuggan av tomtetabberaset – juldagen

God morgon. Julafton har passerat och det är dags att samla ihop resterna av julbordet och städa upp efter julklappsöppnandet. Jag tror att varken du eller jag är jättesugna på en repris av gårdagens förlustelser, men vad gör vi med resterna? Jag har några idéer åtminstone när det kommer till julskinkan och spadet som vi använt till dopp i grytan.

Innan vi hinner dit kan vi ju fundera lite på vad juldagen är och vad den representerar. Det är en röd dag och för många i vår omvärld är det idag som tomten borde komma. Det är faktiskt idag som Jesus ska ha fötts (enligt biblisk tradition), och även om många går på julotta på juldagsmorgon, eller tittar på den på TV, så hamnar ofta juldagen lite i skuggan av julaftonen här i Svedala.

För mig och många andra blir det snarast en dag för återhämtning, men också en dag med mat som bryter mot julbordets smakprofil. Med det sagt så kan man göra sådan på rester av julbordets fröjder.

Rester som blir lyxfrukost

Låt oss börja med en förstärkt frukost eller brunch. Här brukar jag njuta av kall gubbröra på knäckebröd. Vidare brukar jag hugga ned den gravade och kallrökta laxen och blanda ned detta i resterna av romsåsen tillsammans med överblivna räkor. Sedan använder jag denna röra för att att toppa en härlig macka med kokta ägg.

påskgille

Julskinka till middag

Utav julskinkan kan vi till exempel göra en pasta med ostsås och skinka. I denna kan du med fördel steka upp och röra ned brysselkål och kanske några prinskorvar. Ett annat utmärkt alternativ är en pizza av typen capricciosa med mycket mozzarella och finskuren julskinka. Recept till degen och tomatsåsen hittar du nedan, det senare receptet är grunden till en härlig tomatsoppa.

Italiensk pizza

Ett annat alternativ är att använda spadet från julskinkan och doppet i grytan i en risotto, som en del av buljongen. Till detta är det riktigt gott att servera resterna av revbensspjällen och en sallad gjord på resterna av grönkålen och/eller brysselkålen. Ett bra recept på risotto hittar du här nedan.

Detta är bara några tips. Framförallt tycker jag ni alla ska unna er en lugn dag med god mat och vila. Knäpp upp ett gott vin, sträck ut er i soffan och hitta en god bok eller en bra film. Njut! Med detta önskar jag er alla en riktigt trevlig juldag och god fortsättning.

Med vänlig hälsning

Magnus Reuterdahl

Bild från DinVinGuide

I skuggan av tomtetabberaset – juldagen

BestChampagne.seDinVinguide.se, DryckesListan.se och DinSpritguide.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Text: Magnus Reuterdahl

I skuggan av tomtetabberaset - juldagen - DinVinguide | DinVinguide.se