Tack 2023 och välkommen 2024

Ännu ett vinår har passerat. Ännu ett år präglat av en hel del oro runt om i världen. Med ovisshet och fler frågetecken än svar. Hur kommer 2024 att bli?
Tack 2023 och välkommen 2024

Tack 2023 och välkommen 2024

Vi på på DinVinguide kan varken läsa i spåkulor eller killgissa om framtiden. Inte ens tjejgissa. Men vi kan lova att DinVinguide.se kommer att bestå och fortsätta i samma takt och med samma energi under det nya året. 

Året inleds med en alkoholskatt. En liten ökning som inte kommer att röra om särskilt många kronor. Däremot mer jobb för vinimportörerna. Innan 2024 tog vid var de tvungna att gå igenom samtliga produkter och anpassa dem efter den nya alkoholskatten.

Om jag ändå ska våga mig på en tjejgissning om året, måste vi börja med en återblick. 

Trender skapas inte under en dag, de formas under lång tid, de kommer, ser och segrar. I vinbranschens fall av producenter, vinskribenter, konsumenter, restauranger och även monopolet. 

En av de största trenderna är onekligen ruset efter Barolo. Där kommer vi se en lätt avmattning. Vi ser den faktiskt redan. Många av de inköp som har gjorts under året står snällt kvar på hyllan. De kom, såg och stannade. Marknaden är helt enkelt lite mättad. Och samtidigt något avvaktande då priserna i takt med hypen och eterfrågan har rusat. Här kan kanske en hederlig Langhe Nebbiolo av bättre snitt kan lägga sig i. 

 

Jag hoppas och tror att de vågar titta på andra regioner och druvor. Lyfter fram andra lokala druvor som sagrantino, aglianico, montepulciano och varför inte en hederlig corvina. Inhemska, tidlösa och klassiska druvor, bara redo att upptäckas.

På tal om tidlöst och klassiskt. Det tror jag också blir en gemensam närmare för 2024. I tider som präglas av oro söker vi oss gärna till det trygga. Det som känns bekant och hemma.

Många naturviner och vågen av orange och liknande har liksom satt sig. Vinerna har generellt blivit mer stabila och rena, och finns numera på hyllan och på var och varannan vinbar. De är inte trendiga eller det allra senaste längre. De är en naturlig (no pun intended) del av sortimentet.

Det vi istället kan komma att eftersöka är en återblick till det klassiska. Till Rioja och Bordeaux. Till druvor som cabernet sauvignon och kanske även merlot? Jag har bara fått en liten försmak av de kommande lanseringarna i januari och februari. Men där finns en liten röd tråd som stavas Ribera del Duero, Chianti och även Rhône.

På den vita sidan? Där ser faktiskt det smöriga ut att göra en comeback. Plötsligt står det Butter, Buttery och eller Buttery någonting på hyllan. Igen. Uppenbarligen finns det en törst efter det smöriga, runda och omfamnande. En trygg och bekant smak att ta till sig.

För den som älskar chardonnay så är det bara att tacka, skåla och ta emot. Jag föredrar förvisso en mer light-variant, typ lätta fast med mer djup. Även där såg vi en omvänd trend för sisådär tio år sedan tack vare gruppen IPOB (In Pursuit of Balance)  som formade om vinstilen i USA. Ut med det gamla (läs fat) och in med det nya (läs ståltank). Enligt klassisk amerikansk manér blev det en pendel åt det alltför avskalade, tunna och strama istället. Inget lagom där inte.

Organisationen finns inte kvar men det gör deras filosofi. Fast numera med en ny slags balans och en längtan efter snyggt fatade viner. Smörig balans och sans. Då tycker jag chardonnay är som bäst.

Sans och balans är förresten något som jag hoppas utmärka mycket av 2024, det behöver vi nu. I glaset och på vår jord.

Tack 2023 och välkommen 2024!

Tack 2023 och välkommen 2024

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!

Tack 2023 och välkommen 2024 - DinVinguide Tack 2023 och | DinVinguide.se