- Hem /
- skribenter /
- Karoline Nordefors /
Fredagsreceptet med vintips – Potstickers med fläsk och räkor
Fredagsreceptet med vintips – Potstickers med fläsk och räkor
Fredagsreceptet med vintips – Potstickers med fläsk och räkor
Det här är bland det godaste jag ätit! Jag älskar i och för sig asiatisk mat och framför allt dumplings. Här har jag tagit det ett steg längre och stekt dem och då kallas dom potstickers. De får en härligt krispig botten som gör rätten mer intressant än vanliga ångade dumpling. Fyllningen består av fläskfärs och räkor med lite crunch från bambuskott. En smakrik dipsås är såklart avgörande och här är det en enkel blandning med huvudsakligen soya och sesamolja.
Potstickers med fläsk och räkor 4 port
1 pkt dumplingsark
340-400 g skalade räkor
3 vårlökar
1,2 dl strimlade bambuskott
230 g fläskfärs
2 msk japansk soja
½ tsk salt
2 msk Maizena
1 tsk färsk riven ingefära
1 msk risvin eller torr sherry
Dipsås
1 tsk asiatisk chilisås
0,6 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
½ tsk socker
½ tsk risvinäger
Mixa räkor, vårlök och bambuskott. Rör ihop räkröran med fläsk, soja, salt, Maizena, ingefära och risvin i en bunke. Lägg en teskeds fyllning på ett dumplingark, fukta kanterna med vatten och förslut kanterna noggrant. Tryck dumplingen mot skärbrädan så att botten blir platt. Lägg på oljad tallrik och täck med plastfolie. Fortsätt tills all fyllning är slut.
Värm en stekpanna med lite olja över medelhet värme. Stek dumplingsen 1 minut i den varma oljan. Häll i ½ dl vatten och täck pannan med ett lock, låt dumplingsen ånga 3 minuter. Ta av locket och låt resten av vätskan koka bort 1 minut. Servera direkt med dipsåsen.
Asiatisk mat passar oftast med vita fruktiga och blommiga viner även med viss sötma, viktigt är bara att det finns syra i vinet. Därför faller ofta valet på Mosel och Alsace som vinområden. Här har jag valt en riesling från Nya världen. Men att matcha med en kall ljus lageröl är heller inte fel. Denna gång faller valet på en asiatisk öl.