- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Ett nytt vindecennium – vad händer nu?
Ett nytt vindecennium – vad händer nu?

Ett nytt vindecennium – vad händer nu?
När vi tittar framåt måste vi också snegla bakåt för att försöka se vad som kommer. Det finns mycket som pågått under 10-talet och det senaste året som vi kan kan anta komma att påverka vinvärlden även framgent. Tydligast är kanske klimatförändringarna och just nu bränderna i Australien.
När vi på DinVinguide.se reser runt i världen och pratar med vinbönder och vinmakare är det uppenbart att det inte längre finns normala år. Varje år bär med sig nya utmaningar och många experimenterar med nya eller nygamla druvsorter. Vidare är det fler och fler som överger pesticider och herbicider, detta är bra men ger i sin tur nya utmaningar att tackla.
Några utmaningar inför det nya vindecenniet
Om vi tittar på nuläget så står nog Australiens vingårdar för de största utmaningarna. Bränderna har påverkat och påverkar oerhört stora områden. Ännu ser vi inget slut på bränderna och facit för hur detta kommer påverka den australiensisk vinindustrin kommer vi inte få på ett tag. Det är dock sannolikt att priserna kommer stiga och tillgången minska, åtminstone i ett kort perspektiv.
Ytterligare en sak som kan påverka tillgång och efterfrågan är de tullar som USA aviserat på europeiska viner. Detta kan göra att fokus på de europeiska vinerna blir större. En annan effekt är att det kan komma att slå mot mindre vinproducenter då det kan leda till en överproduktion och i förlängningen pressade priser. Det kan också leda till att många viner från USA som vi varit vana vid antigen blir dyrare eller försvinner från sortimentet.
En tredje utmaning är Brexit. Storbritannien är en stor vinmarknad för många vinproducerande länder i EU. De har också blivit ett spännande vinland. Ökade priser, tullar etc. kan leda till nya köpmönster som kan gynna vissa regioner framför andra. Risken är också att viner från Storbritannien blir dyrare eller försvinner från våra hyllor. Nu arbetas det med ett avtal, så vi får se vilka konsekvenser det blir i slutändan.
Spanien en av 20-talets stjärnor?
Det kommer säker att komma upp nya regioner och kanske också vinländer de kommande 20-åren. Våra handelsmönster kan också komma att förändras utav olika anledningar. Under de senaste åren har dock Spanien varit ett av de mest spännande vinländerna. Jag tror de kommer vara det även framledes. I Spanien finns många vinregioner som flyttat fram sin positioner, många av dessa är nästan okända eller kanske till och med ökända (pga av bulkvinsproduktion) utanför regionerna.
På senare år har det kommit många viner på ”nya” spännande druvor och från vinområden som många av oss inte känner till eller bara kände till utifrån namnet. Flera av dessa druvor kan vara nyckeln inför framtiden. Druvor som överlevt och som kankse passar bättre i ett nytt och föränderligt klimat. Detta har gjort att vi på DinVinguide.se fokuserat en hel del på Spanien. Det är något vi kommer fortsätta med.
Givetvis kommer vi se många viner från traditionella regioner som Rioja, Katalonien och Andalusien. Det finns också många bra viner från regioner som redan gjort entré på den svenska vinmarknaden och börjat att göra sig ett namn. Viner från regioner och vinområden som Rias Baxia, Bierzo, Aragonien, Madrid, Kanarieöarna, Mallorca, Ribera del Duero, Toro och Rueda med flera.
Vid sidan av dessa regioner finns det många fler vinområden att upptäcka, oavsett om du åker till Spanien på semester eller går på vinsafari på bolaget. För att bara nämna några av Spaniens omkring 70 vinområden så rekommenderar jag att du tittar närmare på: Ribeira, Monterrei, Austurien, Cantabria, Murcia, Baskien och Valencia med flera. Du kan läsa mer om dessa och andra i DinVinguide.se vinatlas.
Mousserande och fortifierat från Spanien
Ett vin som inte är lika platsberoende är det spanska mousserande vinet Cava. Det kan idag produceras i större delen av Spanien och är till volym räknat ett av världens mest exporterade mousserande vin. Moderniseringen effekter märks även i dessa bubbel då många producenter höjt kvaliteten flera steg. Det finns idag dock fler spanska bubbel än Cava. Corpinnat är en ny klassificering. Grunden till denna skapades redan år 2015, under namnet L’Associació d’Elaboradors i Viticultors Corpinnat (AVEC). Under denna klassifiering samlas några av Spaniens absolut bästa producenter av mousserande vin för att göra dem än bättre. Vi har en spännande framtid att förvänta av oss av det bubblade Spanien.
Ett annat välkänt vin är det fortifierade vinet, sherry. Detta är inte ett vin utan flera stilar av vin. För mig är det de torra stilarna som är mest intressanta och de som just nu utvecklas mest. På senare år har nya producenter etablerats och nya stilar kommit som fino en rama. Sherry har dock problem med att nå ut till nya konsumenter och det nya vindecenniet är kanske sista chansen för sherry att återta sin plats bland de stora vinerna. Kanske finns det utrymme för en gryende sherrytrend, det hoppas i alla fall jag på!
Våga prova sherry, till mat och som sällskapsvin.
Varför Spanien?
Något som jag tror kan ge Spanien fördelar framför många andra vinländer är att i en värld som blir varmare och till del torrare har Spanien många vinregioner som varit heta och torra länge. Här finns kunskap och vana att driva vingårdar i ett hett och torrt klimat och här finns druvor som är anpassade till detta. På många platser har det också lagts ned mycket arbete på att modernisera såväl vinerier som vingårdar. Detta tror jag ger Spanien potentialen att bli ett av 20-talets mer framträdande och spännande vinländer.
Det som är kul med Spanien är att många satsar på inhemska gamla druvor och viner som har ett eget uttryck, för att lyckas tror jag detta är nödvändigt. Dessa regionspecifika druvor ger något som är unikt, de ger områden möjlighet att stå ut i mängden och ge oss nya smaker och spännande viner. Många av dessa druvor kan också visa sig vara vinvärldens framtid, druvor som tål den nya tidens klimat. Utifrån detta – håll koll på vinlandet Spanien!
Det finns också utmaningar. En sådan är den konflikt som föreligger mellan Spanien och Katalonien. Denna riskerar också att drabba vinindustrin. Låt oss hoppas på att 20-talet blir ett utvecklingens och försoningens decennium, ett nytt glatt 20-tal.
Vindecenniet – fortsatta trender – globalt
Jag tror att de ekologiska trender som varit starka under hela 2000-talet kommer fortsätta, om än med mer hållbarhetsfokus. Detta kan vi koppla ihop med såväl konsumentmönster som med trender som personifieras genom till exempel Greta Thunberg. Det kommer bli än mer viktigt att jobba för att bli klimatneutral och att arbeta för en bättre värld.
En annan trend som pågått en tid är att traditionella viner från klassiska vinområden har fått en nyrenässans. Dessa har dock fått anpassa sig till vår tid. Ekfatshanteringen har normaliserats, alkoholhalten minskats och fräschör och elegans har blivit viktigare. Det är en utveckling som jag tror och hoppas fortsätter.
Under de senaste åren har naturvinerna normaliserats. Det beror på att de konstant blivit bättre och därför har fler och fler tagit till sig de metoder som används för framställa dem. Vi ser detta i att de är mer och mer vanliga i vinlistor på restauranger samt på bolagets hyllor. Med detta kan vi också ana att de kommit in i en mer mogen fas, frågan är om det kommer leda till en sorts medelålderskris?
Den ekologiska och naturvinstrenderna kan också kopplas till att bruket av pesticider och herbiceder i vinindustrin minskar. De är också spännande att se att dessa frågor börjat nå en politisk nivå, bland annat i Frankrike.
Jag tror också att näthandeln kommer öka, såväl globalt som i Sverige. Frågan är hur länge Sverige kan stå emot de starka marknadskrafter som syns i Europa och världen, där internationella jättar som Amazon med flera börjat sälja vin på nätet. Dessa frågor kommer komma upp på den politiska agendan under det kommande vindecenniet. Utöver detta hoppas jag på att våra politiker löser frågan om gårdsförsäljning så snart som möjligt. Detta så att vi får bättre chanser att köpa och producera närproducerade alkoholhaltiga drycker.
Välkommen till det nya glada 20-talet! Med DinVinguide.se lotsas du mellan vinvärldens skär och smultronställen.
Magnus Reuterdahl
Ett nytt vindecennium – vad händer nu?