Ungern som vinland blir alltmer intressant. Vinproduktionen är moderniserad, nya druvsorter har introducerats. Med kapital och teknik bland annat från Tyskland produceras allt fler röda och vita kvalitetsviner. Samtidigt görs stora mängder enklare vita viner som går på export till bland annat Sverige.
1989 fanns bara sju större statliga vinfabriker och ett antal statliga vingårdar i Ungern, som massproducerade billiga röda och vita viner för export i första hand till Sovjetunionen och östblocket.
Efter kommunisttiden, under 1990-talet, repade sig vinproduktionen snabbt. Vingårdar privatiserades, modern teknik infördes och de gamla vinmakarnas kunskaper togs till vara.
I dag blomstrar den ungerska vinindustrin. Jämsides med de gamla traditionella ungerska druvsorterna, Hungaricum, har nyplanteringar skett av de stora sorterna av blå druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Pinot Noir och Syrah/Shiraz.
Av gröna druvor till de vita vinerna dominerar Chardonnay och Sauvignon Blanc.
Bland vinodlare finns nu en tydlig trend att värna om de ungerska gamla druvsorterna och odla dem jämsides med de stora sorterna.
En annan trend är att allt fler vinmakare satsar på röda kvalitetsviner i små serier, viner som mycket sällan går på export. De kan ses och avsmakas bland annat på den stora årliga vinmässan i Budapest i september.
I vinregionen Balatonboglar söder om Balatonsjön producerades bara vita viner under kommunisttiden. Även i dag är det vita viner som dominerar här.
Till det kända söta vinet Tokaj lämnas druvorna kvar på vinstockarna att torka tills de skrumpnat och druvsaften har koncentrerats.
De mustiga långkokens land
Vin på vulkanisk mark
Vin i en krigisk tid
Numera klassificeras dock vinerna efter sockerhalten.
Det sötaste och förnämsta vinet, Tokaji Eszencia, tillverkas uteslutande av aszúdruvor och kan nå en sockerhalt på hela 800 gram per liter. Under lång tid ansågs det sockerstinna vinet ha läkande krafter och reserverades även till monarkernas dödsbädd för att garantera en salig hädanfärd. En stor beundrare var Ludwig XIV som lät utropa ”Vinum regum, rex vinorum” (vinernas kung, kungarnas vin).
LÄS MER om druvorna i DruvGuiden