Vinlandet Tyskland. Vinregionen Mosel

Det finns 13 tyska vinregioner. En av de mer kända är Mosel. Regionen gör inte bara fantastiska viner det är också den kanske mest bildsköna regionen med höga branta sluttningar med upp till 70 graders sluttningar.

Annons:

Vinregionen Mosel utgörs av dalgången kring och de branta sluttningarna utmed floden Mosel. I norr ansluter Mosel med floden Rhen vid Koblenz och i sydväst mot Luxembourg vid Wasserbillig (vem köper vatten när man kan köpa vin?). Det är en lång region, följer man floden är den omkring 25 mil och flyger man från Kobelnz till Perl i söder är det omkring 14 mil.

Sebastian Münster
Bild av Koblenz ca 1530-50 av Sebastian Münster (1488-1552). Publicerad encyklopedin Cosmographia 1592. Notera vingårdarna kring Mosel och Rhen.

Regionen delas ibland upp i sex delar eller sektorer: Burg Cochem sträcker sig från Koblenz till Zell. Den största av dessa är Bernkastel, denna sträcker sig från Briedel to Trier och omfattar mer än hälften av vingårdsarealen i Mosel. Nästa är Ruwertal som sträcker sig från Sommerau till Ruwer. Sedan kommer Saar som sträcker sig mellan Serrig till Konz) och Obermosel från Igel till Palzem och till sist Moseltor kring städerna Perl/Saarland.

Det finns knappt 9000 hektar med vingårdar fördelat på 3600 odlare varav omkring 1900 som buteljerar viner. Du kan med andra ord spendera många år med att försöka smaka dig igenom Mosel. Det säger också något om vingårdarnas storlek, medelstorleken ligger på ungefär 2,5 hektar.

vingårdar Mosel

vinmakare MoselAlla är dock inte små. Markus Molitor har omkring 100 hektar och Dr Loosen omkring 70 hektar med vingårdar. Bägge dessa producenter är bevis på att stor också kan vara bra. De gör flera riktigt bra viner som är en bra startpunkt om du vill börja lära dig Mosel. Du kan också börja med viner från de mer kända byar såsom Några av de mer kända byarna som ligger ut med den ringlande Bernkastel, Brauneberg, Erden, Graach, Leiwen, Piesport och Traben.

Vinmakare
Ernest Loosen, Dr Loosen

Mosel dalen har en lång historia när det kommer till vin. Denna sträcker sig tillbaka till den romerska tiden. Så här beskriver poeten Decimus Magnus Ausonius floden Mosel och dess viner, cirka 371 e.Kr.

Quis color ille vadis, seras cum propulit umbras
Hesperus et viridi perfundit monte Mosellam!
Tota natant crispis juga motibus et tremis absens
Pampinus et vitreis vindemia turget in undis.

What colour are they now, thy quiet waters?
The evening star has brought the evening light,
And filled the river with the green hillside;
The hill-tops waver in the rippling water,
Trembles the absent vine and swells the grape
In thy clear crystal.

För många är Mosel-viner synonymt med fräscha viner med en fin balans mellan sötma och syra alternativt härliga söta viner som fortfarande har en underbar fräsch ton tack vare den höga syran. Andra tänker kanske mest petroleum och gummislang. De finns också!

grön druva
Riesling

Riesling är den stora druvan i Mosel även om druvorna som sådana är förhållandevis små. Det är dock långt ifrån den enda druvan, den utgör ungefär 60 % av alla druvor. Därefter kommer druvan muller-thurgau med omkring 10 %. Den har dock minskat i popularitet de senaste åren. Nya druvor och ett lite varmare klimat har så sakteliga börjat förändra Mosel. Vid sidan av gröna druvor som elbling och pinot blanc odlas också en hel del pinot noir samt en del andra blåa druvor. På pinot noir görs bland annat mousserande viner men också en del röda viner.

blå druva
Pinot noir

Uttrycket terrior är omdiskuterat, vad betyder det egentligen? Mosel är en bra region att utforska uttrycket. Det är betyder inte att det är lätt. Här hittar vi stora skillnader i mikroklimat, allt från höjdskillnader till skillnader jordart och position, dvs i vilket väderstreck vingårdarna är riktade. Det senare avgör hur mycket sol respektive skugga olika delar av vingårdar får. Utöver detta kommer vi till vinmakaren, denne bestämmer mycket av vilken karaktär vinet i slutändan får. Om de gör en grönskörd, klipper bort löv, när de väljer att plocka druvorna, hur länge de lagrar vinet med mera, med mera. Det finns hur många faktorer som helst.

Jäst
En av många jästsorter som används i vinvärlden

Det är det som gör det hela kul, eller hur? Om du lyckats fånga in alla dessa delar så kommer du till vinstockarnas ålder – finns det någon rättvis jämförelse alls?

Alte Reben – Mosel

En av hemligheterna bakom komplexiteten i Moselvinerna är att det finns många vingårdar med riktigt gamla vinstockar. I andra delar av världen anges vin från gamla stockar som vielles vignes eller något liknande. I Tyskland heter det alte reben. Det mesta i Tyskland är reglerat i lag dock inte vad som är gamla vinstockar och inte. Det finns mer än 4000 hektar med vingårdar som har vinstockar som är äldre än 25 år varav knappt 700 hektar är äldre än 50 år. Många anser att det är då de blir gamla. Detta gör att Mosel är en av de vinregioner som har mest gamla vinstockar i världen.

vinstockar

 

Det finns dock många som är äldre än så. Omkring 5 procent av vinstockarna är äldre än 70 år gamla och de äldsta är äldre än 100 år. Många av dessa återfinns i de brantaste sluttningarna i Mosel. I Saarburg finns till exempel en vingård som är planterad 1870. Det finns också en del som kan vara upp mot 200 år gamla.

Många av de äldsta stockarna växer på sina ursprungliga rötter och är inte satta på amerikanska rötter. Det mesta som planterats efter 1945 är dock satta på amerikanska rotstockar. Enligt många vinmakare är de ursprungliga rotstockarna något som ger vinerna en extra dimension. Det ligger nog något i det, liksom de många olika mikroklimaten, jordmånerna och de val som vinmakarna gör.

Jordmånerna i Mosel

Den mesta jorden i Mosel är skifferbemängd. En del har dock inblandning av lera och en del inblandning med silt eller sand. Andra delar har med inblandning av diabas, kvarts, kalk eller vulkanisk jord. Mineralitet är ett annat begrepp som är omdiskuterat. Det är klarlagt att vindruvorna inte kan ta upp mineralitet som sådan men det är uppenbart att jordmånen påverkar på olika sätt. Var vinstocken växer påverkar vinet. Våra smakbeskrivningar är ett sätt att försöka beskriva detta. Det må vara ovetenskapligt, å andra sidan är smak personligt och på något sätt lyckas många vinsmakare hitta liknande associationer. även till olika stenar.

Det röda Mosel

Det är inte många som kopplar samman Mosel med röda viner. Under nazisternas styre (1936) förbjöds vinbönderna i Mosel att odla blåa druvor. Först 1986/87 fick de återigen rätt att odla blå druvor. Sedan dessa har många börjat odlat pinot noir men letar du hittar du också merlot, cabernet sauvignon, dornfelder med mera. En av de första som gjorde det var Weingut Lehnert-Veit i Piesport. De gör riktigt bra röda viner.

spätburgunder

Att det tog så lång tid att få börja med att odla blåa druvor har sannolikt mer att göra med att riesling har sålt så bra att få såg någon anledning att odla blåa druvor.

blå druva
Cabernet sauvignon

Fram till nyligen hade jag i princip 0-koll på de röda vinerna från Mosel. Jag kan förstå att de vill odla pinot noir för att göra mousserande viner och göra roséviner. När jag besökte Mosel för några veckor sedan hittade jag dock flera riktigt bra röda viner på pinot noir och ett på schwarzriesling (pinot menuier) samt ett på den sexiga druvan VB 91-26-29. Även i dessa viner finns en riktigt fin syra som när man sätter ihop pusselbitarna gör att de smakar verkligen Mosel.

Blå vindruva
VB 91-26-29, en druva som ännu inte fått ett riktigt namn.

Det rosa Mosel – rosé & rotling

Det görs också rosé-vin, bland annat på pinot noir och andra blåa druvor. Fokuset är på friska viner med hög syra. Det görs också ett vin som kallas rotling. Detta är ett vin vin där man blandar i upp till 10% av röda viner. De är ofta enkla men riktigt bra sommarviner.

Ferderweiss – Mosel

Federweisser eller Federweißer är en typ av Mosel nouveau. Det är i princip jäst, nypressad druvsaft likt musto i Jerez. Vanligen håller det omkring 4-6 procent alkohol men kan också vara starkare. Drycken är i regel ofiltrerad och förhållandevis söt men perfekt att svalka sig med en varm dag eller kväll. Detta är kanske inte en stor vinupplevelse som sådan men värt att prova då det ger en förståelse till hur vin utvecklas. I bästa fall är det dessutom riktigt gott!

Mousserande vin – sekt – Mosel

När det kommer till mousserande viner, sekt, finns det såväl högt som lågt. Många viner är gjorda med coca cola metoden, dvs med en stor soda streamer. En del är gjort med charmat metoden och några gör det med traditionell metod. Vissa vill göra viner som smakar champagne andra vill göra viner som smakar Mosel. Leta upp de senare! Sekt på riesling har potentialen att bli riktigt bra, men det behövs en bra vinmakare.

stadsvy Traben

Mosel är en av de där vinregionerna du bör besöka, om inte annat för att det är fantastisk vackert. Det är också en vinregion i förändring, nya druvor är en del, orange vin en annan, biodynamiskt och organiskt börjar också leta sig in i vingårdarna. För mig är dock anledning nummer ett att vinerna är fantastiska.

Magnus Reuterdahl

 

 

 

Läs mer


Fler artiklar