Vinlandet Spanien, vinregionen Valencia

Valencia är en region som många åker till för att semestra eller bo som pensionärer. Här finns också en del kul vin och flera intressanta vinområden på uppgång, att upptäcka. Gör det!

Annons:

Klimatet i vinregionen Valencia är främst av medelhavstyp men i vissa delar mer kontinentalt. Varma somrar mixas med kalla men korta vintrar. Lägesmässigt ligger det nära kusten men här finns också flera bergiga områden. Vinregionen gränsar till Murcia i söder, Castile la Mancha i väster, och Katalonien i norr.

Valencias vinhistoria kan till stor del kopplats till hamnstaden Valencia (Spaniens tredje största stad) där vinerna lätt kunde skeppas ut till andra länder kring Medelhavet. Vin har dock producerats här länge,´. Enligt vissa kan de äldsta spåren kopplats till Fenicierna som fanns här på 1000-talet före Kristus. Andra källor nämner att vinproduktionen kom igång på allvar under 600-talet efter Kristus och därefter. Sanningen ligger kanske någonstans däremellan.

I slutet av 1800-talet när vinlusen kom flyttades vingårdarna upp i bergen och på den lägre slättmarken började man istället odla frukt och mandel. Ur ett vinperspektiv visade sig detta bra. Många av de bästa vingårdarna ligger ännu idag förhållandevis högt i terrängen, ca 700 meter över havet eller högre, vilket behövs i detta varma område för att vinet ska få fräschör. Druvor till söta viner och till bulkviner odlas dock i regel lägre i terrängen, i dalgångar, från 150 meter och uppåt.

Idag är viktiga druvor: bobal, garnacha, tempranillo, monastrell (mourvèdre), pedro ximénez, meseguera, planta fina, macabeo och moscatel romano med flera. Det odlas också en hel del internationella druvor.

DO (Designations of Origin) i Valencia, vinregionen Valencia

Det finns tre DO inom vinområdet Valenica: Alicante, Utiel-Requena och Valencia. Alla tre blev DO år 1957. Majoriteten av de viner som produceras i Valencia produceras inom ramen för dessa DO.

Karta Vinlandet Spanien DinVinguide.se

Alicante DO

Alicante är den sydligaste DO i Valencia. Området delas ibland upp i två delar, La marina som ligger öster om Alicante nära kusten och Vinalopó som ligger längre in i landet. Här är druvorna monastrell, bobal och tempranillo, meseguera, macabeo och moscatel romano de viktigaste druvorna men det odlas också internationella druvor som alicante bouschet,cabernet sauvignon och merlot.. Det är ett område som producerat mycket vin och som länge setts som lite av ett bulkvinsområde. Det har dock börjat att hända saker här och kvaliteten har börjat komma i fokus. Framförallt finns det i dag ett antal producenter som gör snygga röda viner i en mer elegant stil som är värda att hålla ögonen öppna för.

Ranciovinerna Fondillfin är eller har kanske varit de mest kända. Det är ett sött vin gjort på druvan monastrell och eller garnacha tintorera som får lagras länge (ofta omkring 10 år eller mer) innan det säljs. Vinstilen är känd här sedan åtminstone 15-1600-tal.

Vinregionen Valencia

Utiel-Requena DO

Utiel-Requena är det område som sannolikt har flest intressanta vinproducenter i regionen. Det är också det största vinområdet till ytan och sett till produktion. Namnet kommer från de två städerna Utiel och Requena, kring vilka mycket av vinproduktionen är koncentrerad. Detta är det område som har mest kontinentalt klimat. Det ligger på gränsen mellan kusten och den spanska högplatån La Mancha, samt mellan floderna Turia och Cabriel.

I Utiel-Requena produceras framförallt röda viner (de motsvarar omkring 95% av produktionen) på druvan bobal men även på garnacha och temranillo. Vinerna är ofta smakrika, fylliga men inte utan elegans och finess. Mest intressanta är dock ofta vinerna på bobal.

Detta är ett vackert vinområde att resa i,. Vingårdarna ligger på bergsluttningar en bit in i landet kring små historiska byar och städer. Här finns mycket gamla bebyggelse bevarad och trevliga små restauranger och vinbarer att njuta av.

Sedan några år tillbaka produceras det viner som klassas som gran reserva.

Valencia DO

Vingårdarna i Valencia DO ligger i regel på 150-1100 meter över havet. Majoriteten av vinerna här ifrån är av lite enklare slag, men det kommer mer och mer viner med högre kvalitet och lite edge. Vingårdarna ligger kring stadens utkanter upp mot de bergen. Viktiga druvor här är pedro ximénez, meseguera, planta fina, macabeo och garnacha. Här gör såväl vita, röda ovh rose viner samt söta viner, de senare på moscatel.

Ett intressant område inom DO:n är Alto Turia, där det görs riktigt bra vita torra viner, vinerna får sin fräschör utifrån att de ligger högt i terrängen och utav den närliggande floden Turia. Ett annat intressant område om du letar efter söta viner är det som ligger omkring städerna Montroy and Montserrat. Dessa ligger lite längre söder ut i den dalgång som Turiafloden skapar och lite lägre i terrängen. Där görs viner som kallas Moscatel de Valencia. Druvan kallas lokalt för moscatel romano och ör en klon av moscatel de alexendria. Ytterligare ett intressant område ligger kring staden Clarino, sydväst om om staden Valencia ned mot Alicante. Här produceras smakrika röda viner på druvorna monstraell, temranillo samt en del internationella druvor.

En intressant detalj är att vinproducenter i Valencia är tillåtna att köpa druvor eller druvjuice från Utiel-Requena men ända kalla vinerna för valencia DO. Detta ska dock anges på etiketten.

Det är många som väljer att semestra i detta område. Passa på att ta några dagar och upptäck vinregionen Valencia och dess många olika viner. Detta är en del av Spanien där vinproduktionen är i en utvecklingsfas där det kommer fram fler och fler intressanta vinproducenter samtidigt som priserna ofta är förhållandevis låga.

Magnus Reuterdahl