Vinlandet Spanien, vinregionen Toro

Det är en vinregion i den nordvästra delen av Spanien, i Castilla y Leon nära den portugisiska gränsen.

Annons:

Vinlandet Spanien, vinregionen Toro

Vin har tillverkats i Toro sedan antiken och var vida kända i Spanien under medeltiden. Efter vinlusens härjningar i området  var distriktet mest känt för rustika bulkviner men sedan distriktet fick DO-status 1987 har kvalitetskurvan pekat stadigt uppåt och många kända vinproducenter från Ribera del Duero och Rioja har anlagt vinerier här.

Toro är beläget väster om Ribera del Duero. Klimatet i området är mycket hett och jormånen mager. Den lokala klonen av Tempranillo, som kallas Tinta de Toro, är väl anpassad till klimatet men kräver noggran omvårdnad för att druvorna inte ska nå för hög sockerhalt. Tinta de Toro är den i särklass mest odlade druvan i området men det är även tillåtet att göra vin av Garnacha, Verdejo och Malvasia.

Druvan i området är Tinta de Toro eller Tinto Toro, samma som Tempranillo men som har adapterat områdets förutsättningar. Den har större kärnor i förhållande till sin druvstorlek och betydligt tjockare skal än sin mer internationella druvbroder. Klasen väger omkring 20 procent mindre än en Tempranilloklase. Vinerna påverkas av floden Rio Duero som ger fräschör. Det finns mycket gamla stockar som kan ge komplexitet och en stenighet som ger såväl smak som karghet.

Sommartid kan det bli riktigt varmt med temperaturer mellan 30-40 grader, och det regnar förhållandevis lite. Det är en av de torraste regionerna i Spanien. Allt omständigheter som kan ge vinerna lite för mycket av det mesta. Vingårdarna ligger dock högt, på 600 till 850 meter över havet och nätterna ofta är svalare vilket gör att de kan göra viner med elegans och komplexitet.

Läs mer


Fler artiklar