Vinlandet Spanien, vinregionen Rias Baixas

Rías Baixas ligger i den nordvästra delen av landet, 500 km väster om huvudstaden Madrid. Klimatet i området är tempererat. Årsmedeltemperaturen i trakten är 12 °C. Den varmaste månaden är juli, då medeltemperaturen är 17 °C, och den kallaste är februari, med 6 °C. Genomsnittlig årsnederbörd är 1 807 millimeter. Detta ger förutsättning att producera vita viner i toppklass.
Rias Baixas producerar underbara vita vinerna på Albariño

Annons:

Vinlandet Spanien, vinregionen Rias Baixas

Vinregionen Rias Baixas blev klassificerat 1988, ligger i nordvästra Spanien ovanför Portugals gräns, ut mot Atlanten. Det är beläget i den autonoma regionen Galicien. Området är klassificerat som DO och innefattar idag cirka 180 vinproducenter utspridda på knappt 4000 hektar planterad yta och styrs av kontrollorganet Consejo Regulador.

Odlingarna i Rias Baixas hittar man omkring 100-300 m.ö.h och de delas in i  fem subregioner. Här växer druvor längst floddalar och terrasserade sluttningar i alluvisk jordmån med visst inslag av granit, skiffer och lera. De druvor som är tillåtna enligt lag är de blå: Caiña tinta, Espadeiro, Loureira tinta, Souson, Mencia, Brancellao, Pedral, Castañal. Samt de gröna: Albariño, Loureira blanca även kallad Marques dessutom Treixadura, Caiña blanca, Torrontes och Godello. Det är tillåtet med maskinskörd men de flesta kvalitetsproducenter skördar sina druvor för hand i små lådor för att behålla kvaliteten på druvorna hela vägen till vinerierna.

Den typiska kustdimman höjer fuktigheten och gör morgontemperaturen lägre. På grund av det så växer vinrankorna oftast i Pergolasystem för att lövverk och druvor skall bli ordentligt genomluftade och på så sätt minska risken för svampangrepp.

Rias Baixas anses vara en av Spaniens främsta vitvinsregioner. Här växer den gröna druvan Albariño och de vita vinerna som görs utav den är friska och intensivt fruktiga med hög syra samt inslag av olika citrusfrukter men även av tropisk frukt samt ganska låg alkholhalt. De vita vinerna måste enligt lag lagras i stora ekfat innan de släpps på marknaden och de får bara säljas i flaska. Man producerar även röda samt mousserande viner, de görs på de inhemska druvorna Caiño Tinto, Espadeiro, Loureira Tinta och Souson och är friska, lätta med en alkholhalt runt 10%.

Läs mer


Fler artiklar