Vinlandet Spanien, vinregionen Pais Vasco eller Baskien

Alla som känner till vinregionen El Pais Vasco räcker upp handen. Nämner jag Baskien istället är chansen sannolikt större att du vet vad jag pratar om. Pais Vasco är det spanska namnet på denna del av Baskien. På baskiska heter området Euskadi. Området ligger vid Spaniens norra kust, nära Pyrenéerna och den franska gränsen. Nästa fråga har du druckit vin från regionen? Om inte, är de värda att leta upp.

Annons:

Pais Vasco är ett område med massor av bra mat och två städer du inte ska missa, Bilbao och San Sebastian. Här finns också ett fantastiskt vackert kustlandskap. När det kommer till vin är de “kända” för en stil txakoli.

Txakoli är vita, torra men fruktiga viner med hög syra och fin fräschör som i regel är lätt mousserande eller pärlande. Traditionellt sätt gjordes vinerna i stora ekfat, foudres. Idag görs de vanligen i ståltank. De bästa vinerna får ligga ett tag på jästen vilket ger lite mer struktur. Vinerna dricks i regel unga och de har också ofta låg alkohol.

Majoriteten av vingårdarna återfinns kring staden Bilbao, nära kusten. Här är klimatet starkt påverkat av Atlanten, det är ofta fuktigt och temperaturen är förhållandevis låg, för att vara Spanien.

Wine region Pais Vasco Spain

Det finns tre Denominación de Origen (DO) i vinregionen Pais Vasco

Txakoli är vinstilen i denna del av Spanien, namnet återfinns också i namnen i de tre DO-områdena. Det är en gammal stil av vin och den görs främst på de inhemska druvorna hondarrabi zuri eller ondarribi zuri (grön druva) och hondarri beltza (blå druva). Andra druvor som används är bordeleza zuria (folle blanche), izkiriota ttipia (petit manseng) och izkiriota (gros manseng). Även om det odlas en del blå druvor dominerar de vita vinerna. En stil de av de röda och rosé viner kallas oilar begi /ojo de gallo (kycklingöga).

Vill du veta mer om vinet txakoli så har det byggts ett museum dedikerat till vinstilen, Museo del Txakoli i Bilbao.

Vinstilen txakoli var på väg att dö ut, det producerades i princip bara för hemmabruk. I början av 1980-talet började dock ett antal vinproducenter i Pais Vasco att arbeta för att lyfta vinstilen, de lokala druvorna och höja kvalitén på vinerna. År 1989 kom kvittot på att de gjort rätt då de fick sin första DO. Viner i denna stil görs också i Cantabria och i Valle de Mena.

Det första området som blev DO var Txakoli Getaria eller Getariako Txakolina, år 1989/90. Området sträcker sig utmed kusten mellan Getaria och San Sebastian. Det är den minsta av de tre områdena men har störst produktion. De flesta vingårdarna ligger i Pyrenéernas sydöstsluttningar. I vinet finns ofta en liten beska i avslutet vilket skiljer dem från vinerna i de två andra områdena.

Txakoli Bizkaia eller Bizkaiko Txakolina ligger nordväst om Txakoli Getaria kring staden Bilbao. Vinerna härifrån är de som har högst syra och mest havstoner. De fick sin DO-certifiering år 1994. För att få ingå i DO:n måste vingårdarna ligga på 400 meter över havet eller högre.

Det minsta DO-området är Txakoli Álava eller Arabako Txakolina, det ligger söder om de andra områdena längre in i landet. Vingårdarna ligger främst i Ayala dalen, söder om Bilbao. De fick sin DO-certifiering år 2001. Det är ett område med hög luftfuktighet. Vinerna tenderar att vara lite fruktigare än de från de övriga områdena men fortfarande med hög syra.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar