Vinlandet Spanien, vinregionen Navarra

Vinregionen Navarra ligger i den norra delen av Spanien och gränsar till Rioja i söder, Baskien i nordväst och Argonien i öster. Det är en av få vinregioner i Spanien som bara har en DO, denna bär samma namn som regionen. Navarra kallas ibland porten till Spanien.

Annons:

Navarra är en liten vinregion som bara har en DO. Det är dock en vinregion där det produceras många riktigt bra viner. Området ligger nedanför Pyrenéerna och majoriteten av vingårdarna ligger i dalgångar kring Ebro floden, som många känner till då den också rinner igenom Rioja. Regionhuvudstad är Pamplona.

Vinlandet Spanien vinregionen Navarra

Regionen är mest kända för sina röda viner och för sina roséviner. De vanligaste druvorna är garnacha och tempranillo samt internationella druvor som cabernet sauvignon och merlot. Det odlas också mindre mängder med gröna druvor, främst chardonnay, garnacha blanc, muscat, malvasia och viura. Historiskt har det odlats vin här sedan åtminstone romartiden, det finns dock spår som indikerar äldre odlingar med inslag av vitis sylvestris.

De internationella druvorna har odlats här sedan åtminstone slutet av 1800-talet i samband med att Frankrikes vinområden drabbades av phylloxera. Vinlusen kom dock till Navarra kort efter att den slog till i Frankrike. På senare år har odlingen av internationella sorter ökat. I regionen dominerade länge kooperativen, många av dessa startade sin verksam under tidigt 1900-tal och en hel del av dem finns fortfarande kvar idag. Det finns också många nya mindre vinerier som satsat på att modernisera vinindustrin och skapa viner med högre kvalitet. Detta har lyft hela regionen, även de äldre företagen.

druva
Garnacha

Navarras klimat påverkas bland annat av närheten till Atlanten i nordväst, Pyrenéerna i nordöst och Ebroflodens lopp. Detta gör att vinerna ofta har en fin fräschör och fruktighet trots ett relativt varmt klimat. De röda vinerna är vanligen lagrade i ekfat. Klimatet var en anledning till att de förr var mest kända för sina roséviner, idag görs det dock mer rött än rosé.

DO Navarra

DO Navarra är tillika en region och en DO. Denna fick sin DO 1933 och delas vanligen upp i fem delar. Baja Montaña, Tierra de Estella, Valdizarbe, Ribera Alta och Ribera Baja.

Vinlandet Spanien vinregionen Navarra

Baja Montaña ligger I den östra delen av regionen och gränsar mot Argonien. Den vanligaste druvan är garnacha, följt av tempranillo. Tierra Estella ligger I den västra dele nav regionen och gränsar mot vinregionen Baskien och Rioja. Den vanligaste druvan här är tempranillo, följt av cabernet sauvignon. Här odlas också en del chardonnay. Ribera Alta ligger I den centrala delen av Navarra. Här odlas främst tempranillo men också lite chardonnay och muscat. Detta är den varmaste dele nav regionen då den är skyddad från atlantvindarna. Ribera Baja ligger i den södra delen av Navarra i Ebro flodens dalgångar. Regionen gränsar mot Aragonien och Rioja. Här odlas främst tempranillo och garnacha men också mindre mängder moscatel och viura. Valdizarbe ligger i den central och norra delen av Navarra. De vanligaste druvorna är tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon och merlot samt en mindre mängd gröna druvor såsom chardonnay och malvasia.

Ribera del Queiles VT

Vid sidan av DO Navarra finns det också en VT (Vino de la Tierra), Ribera del Queiles. Området gränsar mot vinregionen Aragonien vid floden Queiles. Området fick sin VT år 2003 och här görs främst röda viner.

Detta ä ren reaktivt okänt område men här finns flera bra producenter värda att hålla ögonen på. Området påminner I förutsättningar mycket om Rioja, här odlas dock mer internationella druvor.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar