Vinlandet Spanien, vinregionen Murcia

Murcia är en liten vinregion i sydöstra Spanien, den är förhållandevis okänd men gränsar till flera mer kända regioner såsom Andalusien i sydväst, Valencia i nordöst och Castilla-La Mancha i nordväst.

Annons:

Murcia ligger nära Medelhavet och påverkas i hög grad av detta. Landskapet utgörs av kullar och låga berg, stora torra kustnära slätter. Majoriteten av vingårdarna återfinns kring floden Segura. Murcia kallas ibland för Europas fruktträdgård, här odlas framförallt mycket tomater och citrusfrukter men också en del vin. För många är regionen dock mest känd för sina stränder och sitt soliga klimat.

Detta är en varm del av Spanien och det är inte ovanligt med temperaturer upp mot 45 grader. Svala vindar från Medelhavet ger dock bra förhållanden för vinodling, främst för blå druvor. Det vinområde i Murcia som kanske är mest känt är DO Jumilla.

Liksom många andra vinregioner fick Murica ett uppsving när vinlusen slog till i Frankrike. Under denna period blev druvan monastrell populär. Detta var något av en guldålder när det kommer till vin i regionen, även om de har odlats vin här sedan åtminstone romersk tid. Under 1900-talet har dock kvantitet varit viktigare för många odlare än kvalitet. Sannolikt en orsak till regionen inte är särskilt välkänd idag. Det finns dock producenter som gör såväl bra som spännande viner.

Druvor i Murcia

Monastrell är den vanligaste druvan och står för omkring 60% av produktionen. Vid sidan av denna odlas också blå druvor som tempranillo, garnacha, mourvedre, cabernet sauvignon, merlot och syrah. Trots värmen odlas också gröna druvor, bland annat macabeo, airen, pedro ximénez, malvasia, chardonnay och merseguera.

Vinregionen Murcia

Vinområden i Murcia

Det finns tre DO (Denominación de origen) i vinregionen Murcia: Bullas, Jumilla och Yecla och två VT (Vino de la tierra), Campo de Cartagena och Murcia.

DO Bullas, vinregionen Murcia

Området ligger i den nordvästra delen av vinregionen Murcia. Bullas fick sin DO år 1994. Det delas ofta upp i tre delar, den västra central och norra delen. Vingårdarna i den västra delen ligger förhållandevis högt i terrängen på kullar och i sluttningar på ca 500-800 meter över havet. Den centrala delen har sina vingårdar i lite lägre lägen och i flackare terräng, ca 500-600 meter över havet. Den norra delen är den minsta när det kommer till vinproduktion, denna motsvarar omkring 10% av områdets viner och vingårdarna ligger på 400-500 meter över havet.

Trots höga temperaturer håller vinerna ofta förhållandevis låg alkoholhalt. De röda ligger mellan 12-14% och de vita mellan 10-12.5%.

DO Jumilla, vinregionen Murcia

Jumilla är sannolikt den mest kända området i Murcia. Den etablerades redan 1966. Landskapet utgörs av dalgångar och slättlandskap samt bergskedjan Serrania. Klimatet är hett men Medelhavets svala vindar hjälper till att svalka av vingårdarna, vilket ger viner fräschör. Vinerna karakteriseras annars av att har mycket kropp och frukt. De ofta ekfatslagrade.

Många vinmakare har sedan början av 1990-talet arbetat med att höja kvaliteten på sina viner. Resultatet av detta är att det är detta vinområde som är mest känt och många av regionens bästa viner kommer härifrån.

I Jumilla dominerar druvan monastrell, med omkring 80% av alla vinplanteringar. Vid sidan av röda viner görs också mindre kvantiteter av rosé och vitt vin samt söta viner, så kallade Jumilla dulce.

DO Yecla, vinregionen Murcia

DO Yecla ligger i den nordöstra delen av Murcia. Området fick sin DO år 1975. Vingårdarna ligger på 500-800 meter över havet. Majoriteten av vinodlingarna utgörs av blå druvor, omkring 80%, främst monastrell. Vinerna är oftast fruktdriva, relativt mörka och stora.

DO:n delas oftast upp i Campo Arriba, som ligger högre upp i terrängen och Campo Abajo som ligger lägre. Vinerna från Campo Arriba anses ofta vara bättre och mer komplexa.

Murcia som vinregion är värd att uppmärksammas och det finns en hel del bra viner att hitta. Då de inte är så kända är de ofta prisvärda. Vinerna är ofta fylliga, fruktiga och smakrika. Många har en tydlig ton av ekfat. Personligen är det de lite lättare och fräschare vinerna som är mest intressanta. Många av de bästa kommer från Jumilla.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar