Vinlandet Spanien, vinregionen Katalonien

Vinlandet Spanien, vinregionen Katalonien och DO Catalunya.

Annons:

Vinregionen Katalonien eller som den heter på katalanska, Catalunya, täcker en stor del av nordöstra Spanien. Katalonien sträcker sig från den franska gränsen i norr och ca 60 mil söderut längst med kusten mot Medelhavet. Vinregionen omfattar fyra provinser: Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona inom vilka finns 11 DO (Denominación de Origien) och en DOCa (Denominación de Origen Calificada).

Det finns arkeologiska spår av vinodling i området sedan åtminstone 400-talet före Kristus i regionen. Vin har varit en av de viktigaste handelsvarorna här sedan dess, med undantag för den Moriska tiden. Katalonien har genom detta varit ett av de vinområden som legat i framkant när det kommit till att utveckla den Spanska vinindustrin, särskilt under andra halvan av 1800-talet och framåt. En viktig del i detta är det mousserande vinet Cava. När det började att produceras under 1870 talet av José Raventós inhämtades kunskap och metoder från Champagne i Frankrike.

Vinlandet Spanien

Ett av de mest kända av vinområdena i Katalonien är Priorat. Det är också ett av endast två områden som uppnått klassificeringen DOCa i Spanien. Det andra området som fått denna klassificering är Rioja. Katalonien är också känt för det mousserande vinet Cava, som idag även produceras utanför Katalonien.

Vi har i denna guide valt att dela upp Katalonien och göra artiklar om varje DO och DOCa. I denna artikel hittar du allmän information om vinregionen samt information om DO Catalunya.

De övriga DO är Emporda, Costers del Segre, Pla de Bages, Alella, Cava, Penedes, Conca de Barbera, Tarragona, Montsant och Terra Alta DOs samt Priorat DOCa.

Katalonien DO

Catalunya DO

Catalunya DO är den största DO i Katalonien och omfattar hela regionen. Detta var den första DO i Spanien som omfattad en hel region och den skapades 1999. Idag finns det mer än 200 producenter som gör vin under denna DO och den omfattar mer än 40,000 ha av vingårdar.

Då Catalunya DO täcker hela regionen så finns det ingen sammanhållen stil. Det finns stora skillnader i klimatet inom DO:n. I den största delen av region är det medelhavsklimat, men det finns också flera områden som är torrare och på så sätt mer liknar det central Spanien samt svalare. Det odlas också många olika druvor i Katalonien.

Bland de vanligare gröna druvorna återfinns grenache blanc, macabeo, parellada, xarel-lo och chardonnay. Andra gröna druvor är albarinho, chenin blanc, gewürtztraminer, malvasía, malvasía de sitges, moscatell d’Alejandria, moscatel de frontignan, parellada, pedro ximénez, picapoll blanc, riesling, sauvignon blanc, sumoll blanc, viognier och vinyater.

För röda viner odlas främst tempranillo som också lokalt kallas för ull de llebre, garnatxa (garnacha, grenache) och monastrell (mourvedre). Det finns också en hel del odlingar med cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot, picapoll negre, pinot noir, samsó(carinyena), sumoll, sirah och trepat. Att komma ihåg är också att det finns flera varianter av garnacha såsom garnatxa negra, garnatxa peluda(hårig), garnatxa roja(rosa) och garnatxa tintorera

Magnus Reuterdahl