Vinlandet Spanien, vinregionen Katalonien: Alella

Aiella är inte det mest kända vinområdet i Katalonien, men den ligger nära Barcelona och är därför ett utmärkt besöksmål. Där produceras också en hel del bra viner.

Annons:

Vinregionen Katalonien eller som den heter på katalanska, Catalunya, täcker en stor del av nordöstra Spanien. Katalonien sträcker sig från den franska gränsen i norr och ca 60 mil söderut längst med kusten mot Medelhavet. Vinregionen omfattar fyra provinser: Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona inom vilka finns 11 DO (Denominación de Origien) och en DOCa (Denominación de Origen Calificada). Läs mer om i artikeln om Katalonien.

Vinområdet Alella

Vinområdet Alella är den minsta Dominion de Origien (DO) i Spanien. Området ligger direkt utmed kusten och Sierra Litoral-bergen ringar in området. Aiella ligger i provinsen Barcelona och ligger bara cirka 1,5 mil nordost om staden Barcelona. Rakt igenom byn Alella går den gamla landsvägen Via Augusta, som en gång förenade Rom och Spanien. Denna väg kan kopplas till de äldsta spåren av vinodling i området, vilka är från århundradet efter Kristi födelse.

Om du vill besöka vingårdar, vinproducenter eller vinkällare när du turistar i Barcelona är detta en utmärkt dagsresa och vinerna skäms inte heller för sig. Närheten till Barcelona gör dock att bebyggelse sprider ut sig vilket gör att vinodlingar i området kontinuerligt minskar i omfång. I området produceras idag främst vitt vin och cava, mousserande vin. Det görs också en del roséviner och en mindre del rött.

Karta Alella katalonien

Viner och vingårdar, Alella

Personligen är det främst de vita och mousserande vinerna från Alella som gjort intryck på mig, där finns det en hel del som är riktigt bra. Vinerna är i regel friska med en fin syra med lite krispig karaktär och salinitet i avslutet. I smaken är de ofta lite fruktiga och har lite blommiga toner. Området fick sin DO år 1955 och är en av få urbana vinregioner i världen. Inom denna görs bara stilla viner; röda, vita och rosé. Det produceras också Cava inom Alella, dessa görs dock inom ramen för Cava DO. Utöver detta görs också mindre kvantiteter av söta viner, röda såväl som vita.

Alella omfattar idag cirka 300 hektar med vingårdar och det finns åtta producenter, varav den största är områdets kooperativ, Alella Vinicola.

Klimatet är medelhavsklimat men såväl bergen som havet ger svalka och fräschör till vinerna. Vingårdarna ligger på höjder från ca 50 meter över havet upp till 250 meter. Jordmånen kallas sauló och utgörs av sandiga jordar med mycket inslag av granit. I vissa delar finns det också en del inslag av kalksten.

Alella druvor

Tillåtna gröna druvor inom DO är xarel-lo under det lokala namnet pansa blanca, garnacha blanca, malvasia, macaneo, mosctaell de gra petit, paralleda, picapoll blanc, viura, chardonnay, chein blanc och sauvignon blanc. Dessa odlas ofta på bergssluttningarna i nordsluttningar. En del gröna druvor odlas också i sydsluttningar, dessa används främst för dessertviner. Ett dessertvin är att hålla ögon efter är gjort på xarel-lo, i en stil som liknar ice-wine.

Vineyard

Tillåtna blå druvor inom DO är monastrell (mourvèdre), syrah, garnacha, mazuela, pinot noir, samso, sumoll, cabernet sauvignon, merlot och ull de llebre, det lokala namnet för tempranillo. De blå druvorna odlas framförallt i sydsluttningarna och är mer rustika och alkoholtunga.

Detta är ett område som är väl värt att utforska om du besöker Barcelona. Jag rekommenderar främst de vita viner och cava. Det är också ett område där du kommer bort från storstadens hets och del av turisterna i Barcelona.

Magnus Reuterdahl