Vinlandet Spanien, vinregionen Extremadura

Vinregionen Extremadura ligger i den sydvästra delen av Spanien och gränsar mot Portugal. Det är ett utmärkt stopp om du åker bil mellan Madrid och Lissabon.

Annons:

Extremadura är inte den mest kända delen av Spanien. Många känner dock till deras världsberömda skinka från de svarta grisarna, jamón ibérico. Området är i Spanien också känt för sina körsbär, för korkeksskogar samt till del också för sitt vin.

Extramadura gränsar mot Andalusien och den centrala spanska platån och Castile av bergskedjan Sierra de Gata i Spanien och Alentejo i Portugal. Området kan i många delar jämföras med just Alentejo på andra sidan gränsen. Det är ett varmt område med bra jordbruksmark.

Vinlandet Spanien

Vinerna från vinregionen Extremadura är ofta förhållandevis enkla men välgjorda. Majoriteten är röda viner. De säljs mestadels i Spanien men har börjar hitta internationella marknader på senare år. Tempranillo är en av de mer odlade druvorna i regionen. Det finns också lokala druvor som är populära, till exempel den gröna druvan cayetana som främst används för att göra destillat. Otroligt nog hittar vi också Cava producenter här, mer än 80 mil från Katalonien i ett mycket varmt område.

vinlandet Spanien

Vinområden i vinregionen Extremadura

Det finns en DO (Denominación de origen), Ribera del Guadiana. Denna är uppdelad i sex olika geografiska underområden. Ribera del Guadiana täcker större delen av Extremadura och blev DO år 1999. I samband med detta fick produktionen ett uppsving, inför detta hade många producenter moderniserade sin anläggningar och vingårdar vilket också höjde kvalitén på vinerna. Utöver DO viner görs också en del vin under klassificeringen Extremadura VT (Vino de la Tierra), detta är främst bordsviner och bulkviner men även här börjar det komma en del bra viner.

De sex underområdena är:

Tierra de Barros är det största området sett till produktion, omkring 80% av allt vin i regionen produceras här. Det ligger i kommunen Badajoz. Klimatet är varmt och torrt och odlingarna ligger i jordbruksmark. Det finns en hel del likheter med Alentejo på andra sidan gränsen.

Matanegra ligger också i Badajoz, dock söder om Tierra de Barros. Områdena är lika varandra men klimatet är lite fuktigare.

Övre Ribera ligger i den norra delen av Badajoz. Vingårdarna återfinns på sandiga jordar och klimatet kan beskrivas som kontinentalt.

Nedre Ribera ligger i den västra delen av Badajoz precis vid gränsen mor Portugal. Jordmånen innehåller mycket lera, somrarna är långa och milda vintrar.

Cañamero ligger i den centra delen av Extremadura i Cáceres. Vingårdarna ligger här lite högre, på omkring 850 meters höjd, i sluttningarna av Sierra de Guadalupe. Klimatet är milt och det finns många olika mikroklimatzoner.

Montánchez ligger i ett kulligt landskap där vingårdarna ligger på kullarnas slänter och i dalgångarna. Klimatet är torrt och varmt men vintrarna är milda.

Utöver tidigare nämnda druvor odlas gröna druvor som alarije, borba, pardina, viura, chardonnay, chelva, beba de los santos, malvar, parellada, pedro ximénez och verdejo. Bland de blå druvorna hittar vi garnacha, bobal, cabernet sauvignon, graciano, mazuela, merlot, monastrell och syrah.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar