Vinlandet Spanien. Vinregionen Castilla y Leon.

Castilla y Leon är den största av Spaniens 17 regioner. Det är en varierad region med flera vinområden som skiljer sig från varandra. De flesta av vinregionerna ligger kring floden Duero och har ett kontinentalt klimat med varma torra somrar och kalla vintrar. Gillar du röda viner är detta ett område för dig, det produceras dock också riktigt bra vita viner.

Annons:

Castilla y Leon eller Kastilien och León

När det kommer till vin var Castilla y Leon länge lite anonymt. Så är det kanske fortfarande till del, här är enskilda vinområden mer välkända än regionen som sådan. De mest kända vinområdena är Ribera del Duero, Toro, Bierzo och Rueda. Regionen är mest känd för sina röda viner. Många av dessa kraftfulla, förhållandevis stora och med tydlig frukt. Det är också vanligt att många av vinerna har en tydlig smak av ekfat och tydliga tanniner. Rueda är det stora undantaget från detta, här produceras nästan uteslutande torra vita viner.

vinregionen Castilla y Leon

vinregionen Castilla y LeonLänge var regionen synonym med producenten Vega Sicilia. De var en av de producenter som satt regionen på kartan och som visade på behovet av en modernisering av såväl vingårdar som vinproduktionen. Efterhand har det kommit fram många producenter som blivit välkända och som fått högt renommé.

När du åker omkring i landskapet kommer du slås av storheten, vidderna, kullarna och jordbrukslandskapet. I detta finns också många historiska byggnader såsom fort, borgar, slott och kloster.

Klimatet i regionen är kontinentalt med heta och torra somrar och förhållandevis kalla vintrarna. Det är dock en stor region med många lokala skillnader. Det gäller också jordmån och andra geografiska förutsättningar. En sak har dock de flesta vinområdena gemensamt, floden Duero.

Castilla y Leon ligger till största delen på en stor platå mellan bergen Cordillera Cantábrica och Sistema Central. Större delen av området ligger på ca 700–1000 meter över havet. Jordmånen är ofta relativt tunna och magra förutom i områdena kring floden Duero där det förekommer mer lerjordar och alluvial jordar med inslag av sten. Att floden Duero, som i fortsätter in i Portugal där den kallas Douro, är viktig för regionens viner förstås snabbt vid en titt på kartan. Nästan alla vinregioner ligger kring denna.

Castilla y Leon, druvor

Tempranillo är den viktigaste druvan i regionen. Det finns flera kloner av druvan och den har också lokala namn såsom tina de toro, tinta fino och tinta del pais. Andra viktiga blåa druvor är garnacha, mencía, prieto picudo och rufete. Dessa druvor används ofta tillsammans med tempranillo.

De viktigaste gröna druvorna är verdejo, viura, albillo, godello, malvasia och albarin. I många fall är viner på dessa positiva överrakningar. Många vita viner har bra struktur, riktigt bra syra, är fruktiga och har en fin örtighet. Precis som med de röda vinerna är många ekfatslagrade, dock inte alla. Med undantag för vinerna från Rueda säljs dessa viner oftast bara lokalt. På druvan godello görs också bra mousserande viner i bland annat Bierzo och druvan albarin används ofta i dessertviner.

Vinregionen Castilla y Leon, DO-områden

Det finns 14 vinområden i Castilla y León varav 9 är DO (Denominación de Origen) klassificerade. Nedan hittar du DO-omårdena. De övriga vinområdena/klassificeringarna är Castilla y Leon VT (Vino de la Tierra) som är den största vinregionen i Spanien och den tredje största i Europa samt Sardon de Duero, Sierra de Salamanca, Valles de Benavente och Valtiendas.

Det är värt att notera att åtta av Castilla y Leon nio DO områden ligger kring eller nära Duero floden. Undantaget är Bierzo, som ligger i den nordvästra delen av regionen nära Galicien.

vinregionen Castilla y Leon

Arlanza DO, vinregionen Castilla y Leon

Arlanza fick sin DO år 2007. Området har fått sitt namn från floden Arlanza. Området har ca 350 hektar med vingårdar. Trots sin litenhet är det ett område där olikheterna som står ut. Vingårdarna ligger på mellan 800-1200 meter över havet. Jordmånen skiljer sig mycket vilket ger såväl höghöjdsviner med mycket elegans till mer strukturerade viner och viner med mycket fruktighet från de lägre och flackare delarna. Här odlas främst röda druvor som tinta del pais, garnacha och mencia samt en del gröna druvor som albillo och viura.

Arribes del Duero DO, vinregionen Castilla y Leon

Arribes del Duero blev också en DO år 2007. Området är långsträckt och ligger utmed Duero floden i den västra delen in mot Portugal. Totalt finns här cirka 350 hektar med vingårdar. De flesta vingårdarna ligger på omkring 750 meters höjd och i sluttningarna ned mot Duero och Tomar floderna. Jordmånen är sandig med inslag av kvarts. Bland de röda druvorna är juan garcía, tempranillo, bruñal, rufete vanligast men det odlas också garnacha och mencia samt en del internationella sorter. Bland de vita är malvasia, castellana, verdejo och albillo de viktigaste.

Bierzo DO, vinregionen Castilla y Leon

Bierzo är det mest annorlunda området i regionen och påminner mer om det angränsande Galicien. Området delas upp i två delar, Bierzo Alto och Bierzo Bajo. I Bierzo Alta ligger de högsta vingårdar på omkring 1000 meter över havet och i Bajo de lägsta på omkring 450 meter över havet. Området fick sin DO år 1989 och omfattar omkring 3000 hektar med vingårdar. Till skillnad från de andra områdena i Castilla y Leon så finns här en viss påverkan från Atlanten. Detta ger viner som i regel har lägre alkohol och som upplevs lättare och elegantare än vinerna från resterande del av regionen. De två viktigaste blåa druvorna är mencia och garnacha. Mencia är dock den enskilt viktigaste druvan i området och utgör nästan 90% av de odlade druvorna. Vita viner görs på druvorna dona blanca, godello och palomino.

Cigales DO, vinregionen Castilla y Leon

Cigales fick sin DO år 1991. Historiskt sett är de kända för att de producerade en hel del vin till Bordeaux då vingårdarna där var utslagna av vinlusen under slutet av 1800-talet. Jordmånen utgörs lerjordar täckta av ett lager med sand. I jorden finns också vanligen en hel del kalksten. De flesta vingårdarna ligger på 750 meter över havet, total finns cirka 2000 hektar med vingårdar. Tempranillo är den viktigaste druvan, här kallas den tinta del pais. Andra viktiga blå druvor är garnacha, cabernet sauvignion, merlot och syrah. Det odlas också lite gröna druvor såsom verdejo, viura och albillo. Här görs också en hel del bra roséviner.

Ribera del Duero DO, vinregionen Castilla y Leon

Ribera del Duero är det kanske mest kända vinområdet i Castilla y León. De fick sin DO-status år 1982 och området omfattar cirka 22 000 hektar med vingårdar. Området ligger på en platå, ca 750-1000 meter över havet. Platån delas av Duero floden. Somrarna är heta och torra med temperaturer som kan gå över 40 grader. Vintrarna är kalla och det är inte ovanligt med 10-20 minusgrader. Jordmånen består av kalksten, märgel och silt ovanpå tjocka lerjordar. Den vanligaste druvan är tempranillo, som lokalt kallas tinto fino eller tinta del pais. Viner är ofta gjorda som en blend med cabernet sauvignon, merlot och malbec och i vissa fall några procent av albillo eller garnacha. Albillo är den enda gröna druvan som odlas. Vita viner på denna faller dock utanför DO klassificeringen och säljs som Castilla y Leon VT.

Rueda DO, Vinregionen Castilla y Leon

Rueda är ett udda vinområde i regionen såtillvida att här görs främst torra vita viner. De fick sin DO status 1980. Området har omkring 13000 hektar med vingårdar. Jordmånen är karg och har inslag av kalksten samt är på många ställen järnhaltig. Nästan alla vingårdar ligger nära Duero floden. Druvan verdejo är den viktigaste i området. I vinerna blandar man ofta i mindre mängder med viura och eller sauvignon blanc. Flera producenter gör också ett mousserande vin, Rueda Espumoso. Dessa görs med traditionell metod men ganska kort lagring på jäst, ofta 9 månader. En del gör också fortifierade viner kallade Rueda Dorada som är mer portvinslik i stilen samt Rueda Palido som är mer lik sherry i stilen. Utöver detta görs också små kvantiteter av rött vin och rosévin på tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon och eller merlot.

Tierra de León DO, Vinregionen Castilla y Leon

Tierra de León blev en DO år 2007. Området ligger i den nordvästra delen av regionen. Vingårdarna ligger på omkring 750-800 meter över havet, klimatet är kontinentalt med varma torra somrar och kalla vintrar. Området har omkring 1400 hektar av vingårdar. Jordmånen består av alluviala jordar med inslag av sand, lera och grus. Här odlas främst blå druvor, vanligast är prieto pricudo följt av mencia. Utöver detta odlas också mindre mängder av tempranillo och garnacha. Mycket odlas som bush-wine. En mindre mängd vita viner görs på druvorna verdejo, albarino och godello.

Tierra del Vino de Zamora DO, Vinregionen Castilla y Leon

Tierra del Vino de Zamora fick sin DO-klassificering år 2007 och ligger kring staden Zamora. Området påverkas av flera floder, bland annat Duero, Valderaduey, Guareña, Valparaíso, Ribera de Campeán. Vingårdarna ligger på omkring 700-900 meter över havet, klimatet är kontinentalt med varma torra somrar och kalla vintrar. Jordmånen består av sand, lera och grus. Det är ett litet vinområde med knappt 650 hektar vingårdar. Här odlas mest blå druvor, vanligast är tempranillo. Det odlas också en del gröna druvor som malvasia, moscatel de grano menudo, verdejo albillo, godello och palomino.

Spanien

Toro DO, Vinregionen Castilla y Leon

Toro fick sin DO-certifiering år 1987. Här finns omkring 8000 hektar med vingårdar varav ca 5500 ingår i DO:n. Vinerna från Toro är kända för sin kraft, sina vassa tanniner och höga alkohol. Vinerna görs företrädesvis på tinta de toro, en lokal tempranillo-klon. De bästa vinerna har mycket frukt, syra och stensälta vilket ger dem balans trots sin kraft. Många av vinerna vinner på att lagras. Klimatet är som på de flesta andra platser varmt och torrt under sommaren och kallt under vintern. Vingårdarna ligger på cirka 650-850 meter över havet. Den vanligaste druvan är tinta de toro men de odlar också garnacha samt en del internationella druvor. Dessa druvor används ofta i blandningar med tinta de toro för att göra dem lite mer tillgängliga och balanserade. Det odlas också lite gröna druvor, vanligast är malvasia och verdejo.

Det finns mycket spännande att hitta i Castilla y Leon. Det är ett vackert område att resa i och ett Spanien som skiljer sig från det som du hittar utmed kustområdena. Maten är lite kraftigare och mer rustik vilket dock passar fint med vinerna. Se till att upptäcka Castilla y Leon!

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar