Vinlandet Spanien, vinregionen Castilla-La Mancha

Castilla-La Mancha är en vinregion den centrala delen av Spanien, här slåss vi med väderkvarnar för att vinna vin, i Don Quijotes skugga. Det är också Spaniens största vinregion, här produceras faktiskt omkring 8% av allt vin i världen.

Annons:

Vinregionen Castilla-La Mancha är en av de mest produktiva i världen och Spaniens största vinregion, trots detta är regionen inte den mest kända åtminstone inte för sina viner. Regionen är dock känd för osten Manchego och boken El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha av Miguel de Cervantes på 1600-talet. Många av oss känner också igen landskapet från spanska filmer och tv-serier, med stora soldränkta slätter, väderkvarnar, små byar och jordbruk. Castilla-La Mancha omfattar provinserna Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara och Toledo.

vinregionen Castile-La Mancha

Regionen har i många delar ett kontinentalt klimat och i delar mer av ett medelhavsklimat. Somrarna blir riktigt heta och solen smeker inte den steker och vintrarna är rejält kalla. I vissa delar påverkas dock vinerna positivt av hög höjd eller influens från Medelhavet. Vinproduktion har förekommit och varit en viktig del av jordbruket i regionen sedan 1000-talet före Kristus.

Vinområden inom vinregionen Castilla-La Mancha

I regionen finns åtta DO (Denominación de Origen). Det finns också ett antal VT (Vino de la Tierra) och VP (Vinhos de Pago). Jag återkommer till VP i en senare artikel, det är en relativt ny vinklassificering som började att användas år 2002-2003. Klassificeringen rör enskilda vinproducenter snarare än områden, även om jämförelsen med Cru-områden också ofta görs, som gör viner med hög kvalitet som faller utanför DO-systemet.

DO i vinregionen Castilla-La Mancha

Almansa DO

Almansa fick sin DO år 1966 och utgörs av den sydöstra delen av provinsen Albacete nära vinområdena Valencia, Murcia, Jumilla, Yecla och Alicante. Klimatet kan beskrivas som medelhavsklimat. De flesta vingårdarna ligger på mellan 700-1000 meter över havet eller högre. Jordmånen har inslag av kalksten. Området är cirka 7200 hektar stort.

Majoriteten av vinerna är röda men det produceras också mindre mängder med vitt och rosévin. Röda druvor som tillåts inom DO är garnacha tintorera, cencibel (tempranillo), cabernet sauvignon , syrah och monastrell. Gröna druvor är macabeo, verdejo, moscatel de grano menudo, verdejo, chardonnay och sauvignon blanc. Många av de mest intressanta vinerna är gjorda på monastrell (mourvedre) medan många av de mest framgångsrika vinerna, internationellt sätt är kraftfulla röda blender.

La Mancha DO

DO La mancha är ett stort vinområde, Spaniens största, till och med den största i Europa. Den sträcker sig över fyra av regionens fem provinser. Här finns mer än 200 000 hektar med vingårdar. Området fick sin DO år 1976. Enligt uppgift finns det mer än 20000 vinodlare och 300 vinproducenter i regionen.

Även om det handlar om ett stort område är det inte särskilt geografiskt varierat. Majoriteten av vingårdarna ligger i det stora torra slättlandskapet mitt i Spanien på höjder mellan 500 och 700 meter över havet. Klimatet är kontinentalt, somrarna kan bli rejält varma med temperaturer upp mot 50 grader medan vintrarna är kalla och det är inte ovanligt med 10-15 grader kallt. Det är torrt område med omkring 350 mm regn per år.

Här produceras alla typer av viner, gjorda på många olika druvor. Bland de gröna kan nämnas airen, viura, macabeo, chardonnay, sauvignon blanc, viognier, verdejo, pedro ximénez och torrontes. Bland de blå druvorna finns tempranillo, garnacha, moravia, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, monastrell, bobal och graciano. Till följd av klimatet har de ofta förhållandevis hög alkohol. Regionen var länge mest känt för sin bulkvinsproduktion. På senare kommer dock mer och mer viner med högre kvalitet från området.De bästa vinerna kommer i regel från vingårdar med mycket kalksten i jorden.

Vinlandet Spanien karta

Manchuela DO

Manchuela var länge en del av La Mancha DO men fick sin egen DO år 2000. Området täcker en stor del av den östra delen av Castilla-La Mancha och gränsar mot vinområdna Utiel-Requena, Valencia, Ribera del Jucar, La mancha och Almansa. En anledning till att Manchuela länge ville bli en egen DO var att man ville göra mer kvalitetsvin istället för bulkviner.

Området är till stora delar flackt och torrt. Det påverkas dock av två floder, Jucar och Cabriel vilka ger bitvis ger lite svalare och mildare klimat. Majoriteten av vingårdarna ligger på cirka 600–700 meter över havet, även om det finns de som ligger uppemot 1000 meter över havet. Jordmånen är främst lerjordar med inslag av kalksten.

Det görs främst röda viner i området, men också en del rosé. Många av de bästa är förhållandevis unga och personligen har jag hittat en hel del kul på druvan bobal. Det görs också en del vitt vin framförallt på druvan macabeo samt en del mousserande viner.

Andra druvor är i området är albillo, chardonnay och sauvignon blanc, cabernet sauvignon, cencibel, garnacha, merlot, monastrell och syrah.

Méntrida DO

Mentrida DO är ett område I den nordöstra delen av provinsen Toledo. Området fick sin DO år 1976 och utgörs av slättlandskapen kring floderna Alberche, Guadarrama och Tagus.

I landskapet finns många mindre kullar och jordmånen är sandig med inslag av granit. Klimatet är kontinentalt med mycket varma somrar, lite nederbörd. Vingårdarna ligger främst på 400-600 meter över havet, även om det finns en del som ligger uppemot 800 meter över havet.

Många av de bästa vinerna är gjorda på garnacha, vilket också är den vanligaste druvan i området, men omkring 80% av den planterade arealen. De bästa vinerna är också oftast från vingårdarna i högre lägen. Såväl röda som roséviner är vanliga.

Andra röda druvor som används är cencibel, cabernet sauvignon och merlot. Det odlas en del gröna druvor, bland annat på druvorna albillo, macabeo och chardonnay.

Området har fått uppmärksam tack vare vingården Dominio de Valdepusa (Marqués de Griñón) som var den första vingård som benämndes VP (Vinhos de Pago). Efter detta har många moderniserat sina vinerier och det är ett område att hålla ögonen på.

Mondéjar DO

Mondéjar är den nordligaste DO i regionen och återfinns i provinsen Guadalajara. Området var länge en VT men fick sin DO år 1997. Det är förhållandevis litet och omfattar cirka 500 hektar med vingårdar kring staden Mondéjar och andra närliggande samhällen, lite öster om Madrid.

Majoriteten av vingårdarna ligger ca 800 meter över havet på låga kullar. Området delas av Tagus-floden och två olika jordtyper, röda jordar med inslag av kalksten och mörkare, sandiga/grusiga jordar. Sommartid kan temperaturen nå 40 grader och under vintertid gå ned till under 0:an. Klimatet är mer medelhavsorienterat än kontinentalt.

Det produceras mestadels röda viner, många i en lite lättare och fräschare stil och gjorda för att drickas unga. Traditionellt gjordes det mer kraftfulla viner. Populära druvor är cencibel och cabernet sauvignon. Bland gröna druvor odlas främst macabeo, malvar och airen. Här finns en hel del bra viner och intressanta producenter, ett område som är väl värt att hålla ett öga på.

Ribera del Júcar DO

Ribera del Júcar DO var länge en del av La Mancha men blev en egen DO år 2003. Området ligger inom provinsen Cuenca. Området ligger på slätterna väster om floden Juncar.

Majoriteten av vingårdarna ligger på omkring 750 meter över havet. Klimatet ligger mitt emellan det kontinentala och medelhavsklimat men varma dagarna och svala nätter. Många vinstockar är förhållandevis gamla, omkring 35-40 år. Jordmånen utgörs av flodens gamla flodbäddar och täcks av runda stenar som täcker lerjordar.

Här produceras främst röda viner på druvor som cencibel och bobal. Andra druvor är cabernet sauvignon, merlot, syrah, moscatel och sauvignon blanc. Det förhållandevis kalla klimatet ger fräscha viner och de förhållandevis gamla vinstockarna ger potential till viner av hög kvalitet.

Majoriteten av vinbönderna här tillhör något av områdets kooperativ, det blir dock fler och fler egna vinproducenter.

Uclés DO

Uclés är ett av de senaste tillskotten bland DO-områdena i Spanien, de blev en del av familjen år 2005. Området ligger norr om La Mancha och öster om Madrid. Området delas av bergskedjan Sierra de Altomira i två olika zoner. I den västra delen ligger vingårdarna lägre på ca 500-800 meter, i den östra delen ligger de högre, uppemot 1000 meter över havet.

Klimatet är mestadels kontinentalt, men här regnar lite mer än i andra delar av regionen med kontinentalt klimat, uppemot 500 mm/år.

Här görs främst röda viner, i flera olika stilar men områdets stjärna är cencibel även om cabernet sauvignon och merlot också är populära. Här finns en hel del äldre vingårdar där svinstockarna växer som bush-vine. Vid sidan av dessa görs också roséviner och vitt vin. Populära gröna druvor är verdejo, moscatel, chardonnay och sauvignon blanc.

Höjden över havet, gamla stockar och lite mer regn gör att det finns gott om potential i området. De har också en regel om att stockarna måste vara minst 6 år gamla för att vinet ska kunna klassificeras som DO-vin.

Valdepeñas DO

Valdepeñas DO är en i provinsen Ciudad Real och är en av de äldsta DO i Spanien, skapad år 1932. Den gränsar mot La Mancha på nästan alla sidor. Klimatet är kontinentalt, med riktigt varama somrar, iskalla vintrar och mycket lite nederbörd. Vanligen har de över 2500 soltimmar om året. Namnet kommer från staden med samma namn men ursprungligen från ‘Val de peñas‘, dvs den steniga dalgången.

Vingårdarna ligger i regel på omkring 700-750 meter över havet. Jordmånen växlar mellan sandiga jordar, lerjordar och jord med inslag av kalksten. Området påverkas av floden Jabalon vilket ger delar av området viss svalka.

Precis som i övriga regioner odlas främst blå druvor och störst bland dessa är cencibel. På senare år har caberget sauvignon och merlot och syrah blivit populära. Bland gröna druvor är airén vanligast men det odlas också verdejo, chardonnay, moscatel de gran menudo, sauvignon blanc och macabeo.

Här produceras tradtionellt ett lättare rött vin, ofta med inslag av vitt vin gjort på airén. Dessa kallas clarete. De gör också en hel del rosé. Idag görs dock en hel del viner som är fylligare och lite större och mer strukturerade. Det produceras också mousserande och söta viner inom DO:n.

En annan detalj som skiljer område från övriga i regionen är de använder de traditionella terrakotta kärlen som kallas tinajas. Idag är dock ståltank vanligare.

Castilla-La Mancha må vara en av de stora bulkvinsregionerna i Spanien och världen men det produceras också en hel del riktigt bra och spännande viner. Det finns potential och vinmakare som vill göra terriordrivna viner av hög kvalitet och lyckas. Håll ögon öppna efter viner som är lite dyrare, de ger ofta bra utväxling då de är förhållandevis billiga på grund av de kommer ifrån.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar