Vinlandet Spanien, vinregionen Cantabria

Cantabria eller som regionen också kallas, España Verde, det gröna Spanien, ligger utmed Atlantkusten i norra Spanien. Regionen är för många mer känt för sina stränder, grottmålningar och cider än för sitt vin. Förr kallades regionen för Santander.

Annons:

Cantabria är en liten vinregion i norra Spanien. Regionen ligger utmed Spaniens norra kust mellan de Cantabriska bergen och Biscay bukten. Den gränsar i väster mot Austurien och i öster mot Baskien. Det är ett område som är känt för sina grottmålningar från yngre paleolitisk tid (ca. 40 000 och 10 000 f. Kr). Dessa är klassade som ett världsarv. Regionen är också känd under namnen España Verde, det gröna Spanien och Santander.

I området odlas främst majs, oliver och potatis och är det är känt för sina nötkreatur. Dryckesmässigt är regionen kanske mest känt för sin cider som kallas Sidra. Här odlas också vindruvor till vin och för spritproduktion, såsom det brandy-liknande destillatet Orujo som görs på druvan marc.

Vinregionen Cantabria

Cantabria är som smeknamnet på region indikerar en grön del av Spanien. Här finns bergsområden såsom Cordillera Cantábrica i söder och Picos de Europa i väster. Landskapet har många kullar och dalgångar som ger skyddade områden för vingårdar men också långa sandiga stränder.

Vinlandet Spanien

Liebana & Costa de Cantabria VT

Här odlas också vindruvor och det görs vin. Majoriteten av vingårdarna återfinns kring Valle de Villaverde, Vidular, Bárcena de Cicero och Esles. Det finns två Vino de la Terra (VT eller IGP) områden inom regionen. Liebana, som ligger i sydvästra delen av regionen och Costa de Cantabria som är betydligt större och ligger utmed kusten. Klimatet i regionen är till stora delar för fuktigt och blåsigt för att vinodlingarna men i dalgångarna i Liebana är det torrare och klimatet är varmare. Här erbjuds också skydd från vinden. I Costa de Cantabria finns vingårdarna i skyddade mindre dalgångar och de gröna kullarna i landskapet och upp mot bergen.

Liebana fick sin VT 2003. Området utgörs av fyra djupa dalgångar i vilka det uppstår speciella mikroklimat. Dalgångarna heter Valdebaro, Cereceda, Piedrasluengas och Cillorigo. Här produceras framförallt röda viner och några som är spännande är de som görs på druvan mencia. Jag har inte provat några men enligt uppgift ska det finns riktigt bra viner på druvan från området.

Costa de Cantabria fick sin VT år 2005. Vingårdarna finns från kustområdena upp till bergen, de högsta på ca 600 meter över havet. Majoriteten av vinerna får denna VT är vita.

Cantabria viner

Jag har bara provat en handfull viner från området, flera av dem bra och alla vita. De är rena och fräscha, har hög syra, låg alkohol och lite spritziga i stilen. De påminner om txakoli -vinerna från den östra grannen Pais Vasco, i Baskien. Det produceras också en del rött vin, en del mousserande vin och en del rosé.

Vanliga druvor är hondarrabi zuri (ondarrabi zuri), hondarrabi belza (ondarrabi belza), picapoll blanco, godello, palomino, verdejo, chardonnay, albarin tinto (också känt som alfrocheiro preto), mencia, verdejo negro, tempranillo, garnacha, graciano, caberenet sauvignon och merlot och pinot noir.

Cantabria är ett spännande område med potential när det kommer till vin. Det är ett område som jag ännu inte besökt men är sugen på att besöka. För närvarande finns det omkring 10 viner, från två olika producenter att beställa på bolaget om du vill smaka.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar