Vinlandet Spanien, vinregionen Asturias

Asturias ligger utmed Spaniens norra kust mot Atlanten och är en av Spaniens mer okända vinregioner. Regionen gränsar mot Castilla y Leon i söder och Galicien i väster. Områdets centrum ligger kring städerna Oviedo och Gijon.

Annons:

Asturias är ett region som jag kopplar ihop med skaldjur och fisk men här finns också stora jordbruksområden där man bland annat odlar bönor. En känd lokal rätt är till exempel den lokala böngrytan fabada asturiana. De är också kända för sina ostar, kanske främst för osten cabrales. Asturias kallas ibland för landet av ost, el país de los quesos.

Vinlandet Spanien vinregionen Asturias

Området är idag inte i känt för sina viner, det är i Spanien mer känt för andra drycker såsom cider och öl. Det första och enda området i regionen som har en vinklassifikation är Cangas. Sedan år 2009 gör de viner klassificerade som Vino de Calidad (VC). Innan det gjordes vinerna som Vino de la tierra (VdlT) vilket kan jämföras med bordsvin. Cangas bedöms nu vara nära att få en DO.

Vanliga druvor i regionen är albarin blanco, albarín negro, carraquín och verdejo negro. Det odlas också mindre mängder med abillo, gewurztraminer, godello, carrasquin, verdejo negro, garnacha, syrah, mencia, garnacha tintorera (alicante bouschet) och moscatel de grano menudo.

Vinlandet Spanien vinregionen Asturias

Cangas, vinregionen Asturias

Cangas ligger i den sydvästra delen av Asturias. I området odlas såväl blåa som gröna druvor. De röda vinerna är ofta fräscha med smak av vilda bär och viss kryddighet. De vita vinerna har ofta en härlig fräschör och smak av citrusfrukter och gröna frukter. Majoriteten av vinerna som görs idag är röda.

Vinerna påverkas tydligt utav närheten till havet. Denna del av Austurias är dock lite mer skyddad från de nordliga vindarna och det är den torraste delen i regionen. Det gör att området har bra förutsättningar för vinodling. De flesta vingårdarna återfinns i bergsluttningar med en stenig jordmån med mycket kisel och kvarts. En av styrkorna är att här finns många sluttningar med olika riktningar, vilket ger olika förutsättningar för olika druvor och uttryck. De flesta vingårdarna är små och drivs som familjegårdar.

Cangas är idag inte är känt för sina viner, de har dock odlats druvor här sedan förhistorisk tid. I början av 1900-talet fanns här ungefär 1000 hektar av vingårdar. Efterhand blev gruvindustrin viktigare vilket gjorde att vinproduktionen minskade kraftigt. Invånarna fick pengar och kunde köpa viner istället för att producera dem. Idag finns mellan 70 och 100 hektar med vingårdar, men odlingarna är ökande.

Fyra viktiga druvor i Cangas, vinregionen Asturias

Fyra druvor lyfts ofta fram som de viktigaste: albarin blanco, albarin negro, verdejo negro och carrasquin.

Albarin blanco är den vanligast odlade gröna druvan och ger viner med hög syra.

Den mest odlade druvan i området är sannolikt den blåa druvan albarín negro. Det är en druva som ger eleganta medelfylliga viner med tydlig tanninstruktur. I vinerna används ofta ytterligare druvor, t ex mencia eller garnacha.

Verdejo negro påminner i stil om pinot noir och nebbiolo och ger lite lättare och elegantare viner med finess och komplexitet. Smaken är dock lite mer rustik än hos de mer kända exemplen.

En riktigt rolig och spännande druva är carrasquín. Det är en druva som ger lite kraftigare viner som i smakprofilen minner om viner gjorda på cabernet sauvignon och franc. Många viner görs på ekfat, jag tror att de i längden skulle vinna på att minska ned på dessa och stats på renare viner. Trots detta finns det många kul och bra viner att upptäcka här.

Detta är en mycket vacker region att resa i, med dramatiska landskap kopplade till såväl havet som bergslandskapet. Det är också likt många andra områden i denna del av Spanien väldigt grönt och frodigt. Sett med vinögon är det en vinregion under utveckling som är kul att följa. Vill du göra det är du dock mer eller mindre tvungen att åka dit. Även i Spanien är det svårt att hitta vinerna utanför regionen. Till det kommer fantastisk mat, framförallt baserat på fisk och skaldjur.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar