Vinlandet Spanien, vinregionen Katalonien: Conca de Barberà

Conca de Barberà är en liten DO i centrala Katalonien i nordöstra Spanien.

Annons:

Vinregionen Katalonien eller som den heter på katalanska, Catalunya, täcker en stor del av nordöstra Spanien. Katalonien sträcker sig från den franska gränsen i norr och ca 60 mil söderut längst med kusten mot Medelhavet. Vinregionen omfattar fyra provinser: Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona inom vilka finns 11 DO (Denominación de Origien) och en DOCa (Denominación de Origen Calificada). Läs mer om Katalonien här.

Vinområdet Conca de Barberà DO

Conca de Barberà är ett litet och ganska okänt område i den centrala delen av Katalonien. Det gränsar till vinområdena Costers del Segre, Tarragona, Penedès och Montsant. Större delen av området ligger i dalgångarna kring floderna Anguera och Francolí, omgivna av relativt låga berg.

Tarragona, Spanien

En kul fotnot är att världens äldsta vinkooperativ sägs komma från Conca de Barberà, klostret Santa Maria de Poblet och ska ha startat på 1100-talet.

Viner och vingårdar, Conca de Barberà

Området fick sin DO år 1985, inom denna görs stilla viner, röda, vita och rosé. Majoriteten av odlingarna ger dock druvor till produktionen av Cava, majoriteten av dessa görs inom ramen för Cava DO. Vinerna från området är kända för en kombination av fruktighet, fräschör och struktur.

Conca de Barberà omfattar idag cirka 3800 hektar med vingårdar och det finns minst ett 50-tal producenter som gör viner under DO etiketten.

Vinlandet Spanien

Klimatet ger långa varma sommar och milda vintrar. Det kan beskrivas som att det delvis råder medelhavsklimat och delvis är det mer kontinentalt. Vingårdarna finns från 350 till 1000 meter över havet. Många ligger på de lägre bergssidorna och täcker olika kullar såsom Serra de Prades.

Jordmånen innehåller i regel mycket kalksten och ställvis lerjordar. Ju högre upp i terrängen vi kommer blir det också vanligare med inslag av skiffer, dessa jordar återfinns främst i de västra delarna av området. Skifferjorden kallas lokalt för llicorella anses särskilt bra för röda viner.

Vinlandet Spanien

Conca de Barberà druvor

Vanliga gröna druvor är macabeo, parellada och chardonnay. Det odlas också druvor som garnacha blanca, albarinho, moscaltell de gra petit, sumoll blanc, rousanne, pinot gris, riesling och xenin med flera.

Det odlas många blå druvor, bland annat garnacha, garró, mazuelo (carignan), monastrell, merlot, pinot noir, querol, syrah, sumoll, trepat, ull de llebre som är det lokala namnet för tempranillo, cabernet sauvignon och merlot.

Detta är ett område som är väl värt att utforska. Det är lite mer lantligt och orört än de de mer kända områdena i Katalonien och här kan du hitta vad man skulle kunna kalla fyndviner. Det görs mycket bra rött vin men också vitt, rosé och mousserande. Lite extra kul att här också finns en del lite mer udda viner och mindre producenter som bland annat gör en del riktigt bra naturviner.

Mer information hittar du på Conca de Barberà DO hemsida.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar