Vinlandet Spanien

Spanien hade 2015 en odlingsareal på 1 021 000 hektar och var ur det hänseendet världens största vinland. Medeluttaget per hektar är dock lägre än hos till exempel Frankrike och Italien som båda producerar klart mer vin om man ser till antal hektoliter. Spanien är dock världens tredje största vinproducerande land och producerar omkring 37,2 miljoner hektoliter/år (2015).

Annons:

Spanien har en lång vinhistoria som går tillbaka minst 3000 år kankse ännu mer. Ett av de första folkslagen som vi vet planterade vinstockar var fenicierna. Arkeologisk spår av detta finns i södra Spanien, i nuvarande Andalusien från 1100-talet före Kristus. De grundade även städerna Cádiz och Jerez. Den senare är i dag en av de tre städer som utgör det triangelformade hjärtat av vinområdet Jerez där den berömda sherryn produceras.

För cirka 2 000 år sedan etablerade romarna odlingar i nuvarande Spanien, precis som de gjorde i många andra europeiska vinländer under samma period. Den stora fördelen var att romarna tog med sig mycken kunskap om hur man arbetar både i vingården och i vinkällaren.

Spansk vinkultur klarade sig igenom den moriska överhögheten som varade under nästan 800 år (711-1492). I södra Spanien syns fortfarande tydliga tecken på det moriska inflytandet.

När vinlusen drabbade Europa så drabbade den även Spanien men denna drabbade dock sydvästra Frankrike före den kom till Spanien. Under denna period hade spanskt vin en storhetsperiod och många franska vinodlare tog med sig såväl kunskap som vinstockar för att etablera sig i vinområden i norra Spanien. När vinlusen i slutet av 1800-talet nådde Spanien löste man problemet genom att ympa europeiska stockar på amerikanska rotstockar. Långt efter detta kan man se det franska inflytandet som i denna flaska sauterns från La Rioja Alta producerad i Rioja.

Vinområden och distrikt

I början 1900-talet lades grunden till den spanska vinlagstiftningen. År 1926 etablerade vinområdet Rioja både appellationsstadgar och ett kontrollorgan. Sex år senare grundades ett mer riksstäckande appellationssystem som innefattade 18 ursprungsområden, DO (Denomación de Origen).

I mitten av 1900-talet upplevde Spanien inbördeskrig, världskrig samt general Franco och en nästan 40 år lång diktatur. Efter diktaturen gick Spanien1986 in i den europeiska gemenskapen. Det möjliggjorde en modernisering av vinindustrin och de senaste decennierna har varit mycket välgörande för kvalitén på spanskt vin.

Även den spanska vinlagen har moderniserats, bland annat genom att man på många håll numera tillåter franska druvsorter och konstbevattning. Denna modernisering har troligtvis inneburit både mer moderna viner och högre medeluttag per hektar.

År 1988 skapades ursprungsbeteckningen DOCa (Denomación de Origen Calificada). Denna högre klassificering har inte delats ut speciellt generöst. Rioja fick DOCa-status 1991 och Priorato 2009.

De största och mest kända vinormådena i Spanien är sannolikt:

Rioja (63 298 ha) är Spaniens i särklass mest berömda vinområde. En undersökning visade att det är det tredje mest berömda vindistriktet hos svenska konsumenter efter Bordeaux och Champagne. Området delas in i tre underdistrikt. I öster ligger det varmare Rioja Baja, i väster Rioja Alta samt norr om det Rioja Alavesa. I området produceras cirka 90 % rött, 5 % vitt och 5 % rosé.

Ribera del Duero (21 600 ha) är ett annat klassiskt spanskt vinsdistrikt. Odlingarna ligger på 700-1 000 meters höjd och ger lagringsdugliga viner. Den dominerande druvsorten är tempranillo eller tinto del país som den oftast kallas i området. Andra tillåtna druvsorter är de blå cabernet sauvignon, malbec, merlot och garnacha samt den gröna albillo.

Priorat (1 767 ha) eller Priorat som området heter på katalanska är ett av de många spanska vinområden som kommit i ropet under senare år. År 2000 blev den uppgraderad till ursprungsbeteckningen DOCa i. Nio år senare bekräftades detta av den nationella myndigheten. I området görs mycket smakrika och koncentrerade viner.

Jerez eller Jerez de la Frontera är kanske inte lika stort och känt idga som det var under sin storhetstid. men de flesta av oss känner till och smakat på sherry. Omdu inte har gjort det bör du göra så omdelbart. Vid 1850-talets mitt fanns det ca 500 bodegor och i dag finns det ett 20-tal och några nya har tillkommit på senare år.

Till detta kan läggas vinstilen cava, det mousserande spanska vinet. Det görs dock i flera olika vinregioner och i olika kvalitetsnivåer.

Druvsorter

Den blå druvsorten tempranillo må vara Spanien mest kända druvsort och det är en av de mest planterade men den slås faktiskt av den gröna och relativt okända airén. Dessa två står för 20,9 respektive 23,5 procent av total odlingsareal.

Tempranillo har många synonymer. Bland dessa kan nämnas cencibel, tinta de Toro, tinto del país,  tinto fino och ull de llebre. Andra blå druvsorter med mellan fem och tio procent av odlingasarealen är bobal, garnacha och monastrell. På senare tid har även franska eller internationella druvsorter vunnit mark. Cabernet sauvignon och syrah står för drygt två procent av odlingsarealen vardera.

Bland de gröna kan nämnas viura och palomino som tillsammans står för cirka fem procent av den totala odlingsarealen. Viura odlas bland annat i Rioja för att producera stilla vita viner samt under synonymen macabeo i Penedès som en av tre klassiska druvsorterna för att göra mousserande vin. Palomino är den absolut mest odlade druvsorten för sherrytillverkningen. Även pardina och verdejo har odlats.

Text: Vincent ”Vinbonden” Arrhenius uppdaterad av Magnus Reuterdahl 2018.

Läs mer


Fler artiklar