Vinlandet Polen

Vinlandet Polen är ett nygammalt vinland där vinodlingarna gjort en ganska nylig comeback. Just nu finns det omkring 200 vinproducenter och officiellt omkring 250 hektar med vingårdar. Ytterligare 1750 hektar är dock planterade och kommer förändra den polska vinindustrin inom kort. Det är en spännande resa att följa. Magnus Reuterdahl har varit i Polen och träffat några vinproducenter samt provat vin för att lära sig mer.

Annons:

Vinlandet Polen

Polen är kanske inte att det mest uppenbara vinlandet. Det har dock odlats vin i Polen sedan medeltiden. De äldsta källorna går tillbaka till 1200-1300-talet. Därefter blev klimat svalare och mycket av vinproduktionen försvann. Nästa stora slag mot den lokala vinproduktionen var första och andra världskriget. Dödsstöten blev dock planekonomin under den Sovjetiska perioden. Då beslutades det att vin inte skulle odlas i Polen. Omkring 1969 lades de sista ”kommersiella” vingårdarna ned.

Fram till år 2000 fanns det endast mindre vingårdar för privat bruk kvar. Det hade dock väckts ett intresse för att odla vin igen och hobbyodlare planterade nya små vingårdar.

 

Det moderna vinlandet Polen tillblir år 2009. Det är då kommersiella vinerier åter blir tillåtna i Polen. Detta år registreras 20 vinerier.

Utvecklingen har därefter gått snabbt. År 2015 fanns det 150 vinerier och i år (2017) finns det 197 registrerade vinerier. Officiellt finns det bara 250 hektar med vingårdar men ytterligare 1750 hektar är planterade. Då antalet vingårdar ökar så snabbt gör också nyplanteringen det.

Idag är snittstorleken på vingårdarna 1,5 hektar. Den största vingården omfattar omkring 70 hektar och det finns några som ligger kring 20-30 hektar. Majoriteten är dock mycket små. Produktionen 2016 uppgick till cirka 7000 hektoliter vara av cirka 60% är vitt vin. På senare år har det också börjat dyka upp några mousserande viner. Bland Polska vinjournalister bedöms detta kunna bli en ökande kategori.

Majoriteten av vingårdarna återfinns i den södra halvan av Polen. Det finns dock ett fåtal i den norra delen också.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I princip allt vin säljs idag inom landet men en liten export sker, främst till restauranger. Det finns bland annat ett par viner på Geraniums vinlista i Köpenhamn och några polska vinbarer i Tyskland. Ett tips är dock att åka till Warszawa eller Krakow och besöka vinbarer och restauranger. Ett annat är att åka och besöka vingårdarna, till exempel via Malopolska Wine Trail.

 

Druvor i Polen

Om du provat svenska eller danska viner kommer du att känna igen flera av de populära druvorna. Majoriteten av vinerna, ca 75% görs av så kallade hybriddruvor. De senaste åren har dock vitis vinifera druvor blivit mer och mer populärt.

Intressant att notera är att det ofta är svårt att se vilka druvor på vinetiketterna. I regel skrivs inte detta ut då vinproducenterna får betala en extra kostnad för detta (detta gäller endast polska viner och jag lyckade inte få reda på exakt varför). På grund av detta har många gett sina viner namn som påminner om druvan, t ex wrestling=rielsing, griseo=pinot gris med flera.

 

Bland de gröna hybrid druvorna är solaris, hibernal, johanniter och seyval blanc de mest populära druvrona. När det kommer till vitis vinifera är chardonnay den mest populära men det odlas också en hel del riesling, gewurztraminer, muscat, pinot blanc och pinot gris.

Bland de blåa hybrid druvorna är regent och rondo vanligast. Bland vitis vinifera druvorna är zweigelt och blaufränkish mest populära men de har tappat lite i popularitet de senaste åren. Några odlar pinot noir och ett fåtal cabernet sauvignon och merlot.

Några polska viner att prova

Jag har inte provat några mängder med polska viner, kanske ett 30-tal. Då jag besökte Polen nyligen provade jag omkring 20 polska viner, majoriteten från 2016 och träffade ett par vinmakare.

De bästa vinerna är riktigt bra, de är rena och fräscha och har såväl elegans som viss komplexitet. Det känns att vinstockarna är unga. De uppvisar dock  potential och vinerna kommer få mer komplexitet med tiden.

Personligen tycker jag att de vita vinerna är vassare och har högre potential än de röda, framförallt gäller detta de blåa hybriddruvorna. När det kommer till vitis vinifera druvor provade jag dock en riktigt fin pinot noir och ett bra rosé gjort på zweigelt. Nedan finner du några viner som är väl värda att prova om du får tillfälle.

 

Winnica Skarpa Dobrska

Winnica Skarpa Dobrska är ett ungt vineri som idag har en hektar med vinodlingar. De siktar på att öka detta till tre hektar inom några år. Vingården ligger vid Kazimierski Landscape park i östra/sydöstra delen av Polen. Vingården är planterad 2013 och deras första producerade årgång är 2016.

 

Deras Anemone 2016 (johanniter) och Aquilegia 2016 (riesling) är två riktigt charmiga viner. De har en fin fruktighet och fräsch ton med en riktigt bra syra. Man kan känna att stockarna är lite unga men de uppvisar fin potential.

Winnica Modla

Winnica Modla är ett familjevineri. De har lite drygt en hektar med vinodlingar på berget Świętokrzyskis sluttningar vid byn Mychow. Vingårdarna ligger ungefär 200 meter över havet i branta sluttningar.

 

Wretsling 2016 (rielsing) är härligt stenigt och har en fin syra och en mjuk aromatisk ton. Det är ett elegant och friskt vin. Griseo 2016 (pinot gris) är ett lätt nästan sprött vin. Det är friskt och fräscht med en lite blommig kant och mycket citrussmaker. Ett riktigt bra skaldjursvin. De gör också ett trevligt rosé på zweigelt, Mlody Cfajglet 2016. Vinet är lite flörtigt, lätt,  fräscht och somrigt.

 

Winnica Plochockich

Winnica Plochockich är ytterligare en liten familjeproducent. Vingården ligger vid Daromin i regionen Sandomierz. Deras vin i provningen var den stora överraskningen. Jag visste sedan tidigare att det producerades pinot noir i Polen men detta var riktigt bra.

 

Pinot Noir 2015 är ett riktigt friskt och elegant vin med en hel del komplexitet och fin längd. Det har en lätthet och fin floral ton, röda bär och frukter samt en liten beska i avslutet. Mycket bra!

Winnica Vanellus

Winnica Vanellus har sina vingårdar i den sydöstra delen av Polen. De började experimentera 2004-2005 då de planterade 300 stockar för eget bruk. Efterhand har det utvecklats och vingårdarna har fått bli större. Idag omfattar de omkring 1 hektar. Årgång 2016 var produktionen så pass stor att de kunde började buteljera och sälja viner.

 

Mane 2016 (muscat) är ett torrt vin med en tydligt blommigt aromatisk muscatsmak med inslag av gula och gröna äpplen. Det är fräscht och har en bra syra, i avslutet kommer en liten beska som bryter av det aromatiska och skapar en spänning i vinet. Intressant, annorlunda och bra.

Utöver detta provade jag också två riktigt bra söta viner.

Winnica Turnau Wino Lodowe 2016

Winnica Turnau gör ett eiswine gjort på johanniter men med smak av riesling. Härligt djupt, fin längd och bra syra. Elegant, smakrikt och riktigt bra. Vi fick det blint och de flesta av gissade på ett eiswine från Österrike eller Tyskland.

 

Winnica Jakubow Solaris 2016

Winnica Jakubow är ett vineri med en intressant historia. Vingården startades av Arthur Pajdosza 2002. När han gick bort, hastigt och oväntat 2013 stod sonen Michael med en vingård och ingen riktig kunskap om hur han skulle driva den. Genom sin fars anteckningar lyckades han dock få ihop det hela. Nu har det gått ett par år och detta är ett riktigt bra sött vin. Vinet är gjort på torkade  druvor varav ca 30% med botrytis. Vinet har smak av torkade och exotiska frukter, acacia honung och vita samt gula blommor. Vinet balanseras av en rak fin syra. Mycket bra.

 

Tankar kring framtiden för polska viner

Detta är viner som visar på att Polen har en stor potential. Frågan är dock vilken väg de ska gå. De senaste åren har det fungerat bra eller hyfsat bra med vitis vinifera risken är dock, likt i år, att det kommer frost under våren och då är hybriddruvorna bättre.

Utav de viner jag provat föredrar jag de som är gjorda på vitis vinifera, jag har dock bara provat ett 30-tal viner. När det kommer till söta viner verkar det dock gå minst lika bra att göra dessa på hybriddruvor som på vitis vinifera.

Just nu är vinmakarna inne i en spännande experimentperiod, där de söker druvor som dels kan ge avkastning dels kvalitet samt håller för det polska klimatet.

De flesta viner har ett par saker gemensamt, hög syra och relativt låg alkohol, det är något att bygga på. Jag tror också på de som experimenterar med mousserande viner, även om jag inte provat något än.

Vidare kan vi räkna med att inom något eller par år kommer skördarna vara betydligt större på grund av alla nyplanteringar. Inom kort kommer de omfatta 1000 hektar och inom ytterligare ett par år 2000 hektar. Här kommer nästa utmaning. Det finns en risk att marknaden kommer svämma över av viner där kvaliteten inte står i centrum. Risken är att vinerna görs på druvor från för unga stockar där vinmakare har bråttom att hämta hem planterings-/investeringskostnaderna. Detta kan ge polska viner ett dåligt rykte, därför är det extra viktigt att de fokuserar på kvalitet även i detta skede.

En ökad produktion kommer också leda till behovet av riktiga vinlagar. Detta kan komma att ta bort lite av det sökande och experimentella i den unga vinindustrin. Det kan också vara något som skapar förutsättningar för några tydliga polska vinstilar.

Jag ser med spänning fram emot att se hur den polska vinindustrin kommer att utvecklas de närmaste åren. De har redan kommit långt och flera viner är riktigt bra.

Magnus Reuterdahl

Läs mer


Fler artiklar