Vinlandet Italien, vinregionen Toscana: Bianco dell’Empolese till Costa dell’Argentario

Toscana är en stor vinregion med massor med vinstilar och vinområden. I denna artikel tar vi upp några av de som är lite mindre kända eller nästan okända. Här kan du läsa om Bianco dell'Empolese, Bianco di Pitigliano, Candia dei Colli Apuani, Carmignano, Capalbio, Colli dell'Etruria Centrale, Colline Lucchesi, Cortona och Costa dell'Argentario.

Vinlandet Italien, vinregionen Toscana: Bianco dell’Empolese till Costa dell’Argentario

Toscana är en stor och välkänd vinregion i centrala Italien som med sina nästan oändligt böljande kullar, lummiga skogar, slingrande landsvägar och pittoreska historiska bergsbyar krönta med slott och romerska villor nästan blivit själva sinnesbilden av hur ett vinområde ska se ut.

 

Trots att vi nästan alla känner till Toscana så känner vi oftast bara till några områden, såsom Chianti med Chianti Classico, Bolgheri, Brunello di Monatlcino och Montepulciano och kanske något till. Det finns dock många fler områden och stilar av viner, dvs DOC (Denominazione di Origine Controllata) och DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) mm. Totalt är de mer än över 40 stycken och i flera områden, till exempel Chianti, finns det uppdelningar inom området. Majoriteten av dessa har du sannolikt aldrig hört talas om.

Druvan som de flesta förknippar med regionen är sangiovese. Det finns dock fler druvor, lokala så väl som internationella och här produceras nästan alla typer av vin. Här finns torra vita viner som Vernaccia di San Gimignac och söta viner som Vin santo och Elba aleatico passito och många fler.

 

Vinregionen Toscana gränsar till Ligurien och Emilia-Romagna i norr, Umbrien och Marche i öster och Lazio i söder. Det är ett gammalt vinområde. Här har producerats vin sedan antiken, de äldsta spåren är från 500-talet före Kristus.

Då det finns så många områden och vinstilar har vi valt att dela upp Toscana i flera artiklar. De mest kända vinområdena i Toscana, som omnämndes ovan kommer få var sin egen artikel. Denna artikel handlar om de vinområden och vinstilar som börjar på B och C, från Bianco dell’Empolese till Cortona.

 

Annons:

Bianco dell’Empolese

Bianco dell’Empolese är en DOC som skapades 1989. Inom ramen för denna DOC produceras vita viner och vin santo. Bianco dell’Empolese omfattar ett område av sex kommuner; Cerreto Guidi, Fucecchio, Vinci, Capraia e Limite, Montelupo Fiorentino och Empoli. Området ligger mellan städerna Pisa och Florens.

Vingårdarna skyddas av det vulkaniska berget Monte Albano i norr och klimatet är typiskt för Toscana, dvs varma somrar med mycket sol och kalla vintrar. Vinerna måste göras på minst 60% av druvan trebbiano toscano.

Bianco di Pitigliano

Bianco di Pitigliano är en DOC för vita och mousserande viner samt vin santo. Den ligger i den södra delen av Toscana och de fick sin DOC redan år 1966. Majoriteten av vingårdarna ligger kring byn Pitigliano men det finns också vingårdar kring byarna Sorano och Scansano.

Området är kulligt och genomkorsas av flera mindre floder som bildar små dalgångar. Jordmånen är sandig med inslag större stenar och vulkanisk jord. Klimatet är typiskt medelhavsklimat med varma sommar och en mistralvind som ger svalka. Vintrarna är kalla och fuktiga.Vinerna görs främst på druvan trebbiano toscano som blandas med greco bianco, malvasia bianca lunga och internationella druvor som sauvignon blanc, chardonnay och viognier. Det finns också en möjlighet att klassificera vinerna som supriore inom DOC.

Candia dei Colli Apuani

Candia dei Colli Apuani är en liten DOC som skapades år 1981. Den omfattar områdena kring städerna Massa, Carrara and Montignoso i den nordvästra delen av Toscana. Här produceras vita, röda, rosé och söta viner. Området påverkas av bergskedjan Apenninerna och närheten till kusten. Vingårdarna ligger oftast i slänterna på landskapets kullar, vingårdarna här ligger dock mer skyddade än hos grannområdet Colline Lucchesi, detta ger jämnare temperaturer mellan dag och natt och vintrar som är lite mildare.

De vita viner som ska innehålla minst 70% av druvan vermentino bianco, detta gäller även för vendemmia tardiva (late harvest) och vin santo vinerna. De röda vinerna ska ha mellan 60-80% sangiovese och maximalt 20% av merlot. Andra blå druvor som är intressanta är i området är vermentino nero och massaretta (barsaglina).

Capalbio

Capalbio är en DOC som ligger kring byn Capalbio i den sydvästra delen av Toscana, och täcker kommunerna Manciano, Magliano, Orbetello och Capalbio. Inom DOC:n kan de göra röda, vita och roséviner samt vin santo. Området överlappar till största del ett annat vinområde, Costa dell’Argentario där man producerar vita viner, se nedan.

Vanliga druvor är sangiovese, trebbiano toscano, vermentino nero och cabernet sauvignon. Den viktigaste druvan av dessa är vermentiono nero. Jordmånen utgörs av sandiga, kalkrika jordar och klimatet är så kallat medelhavsklimat. Vingårdarna ligger främst på sluttningar riktade mot Medelhavet.

Carmignano

Carmignano är en DOCG som är ganska okänd utanför Toscana. Området ligger kring byarna Poggio a Caiano och Carmignano. med samma namn cirka 2 mil väster om Florens. Vingårdarna ligger i de östra sluttningarna av Monte Albano. De fick sin DOC år 1975 och sin DOCG år 1990. Äldre viner är ofta klassificerade som Chianti Montalbano då under en period tillhörde Chianti.

Jordmånen utgörs främst av kalkrika torra jordar, under odlingsperioden är det i regel varma dagar och kalla nätter .

Vinerna inom DOCG är framförallt röda torra viner. Dessa ska innehålla minst 50% sangiovese, upp till 20% av canaiolo nero och i regel 10-20% av cabernet sauvignon och cabernet franc. I stil liknar de många viner från Chianti. Inom DOCG:n görs också en stil av vin som kallas Barco Reale di Carmignano, detta är ett lite enklare och lättare vin som ska drickas ungt samt dessertviner som kallas Vin Santo di Carmignan och rosé varianten som kallas Vin Santo Occhio di Pernice.

Carmignano har en lång historia med druvan cabernet sauvignon. Redan på 1700-talet startades här en så kallad nursery, dvs en vingård för att odla vinstockar för försäljning eller för att planera om i andra vingårdar när de uppnått rätt ålder. I denna hade de också internationella druvor som cabernet sauvginon.

Colli dell’Etruria Centrale

Colli dell’Etruria Centrale är en av de större DOC områdena i Toscana. Den skapades 1990 och utgör ett område som i princip är detsamma som Chianti. Tanken med denna DOC var och är att ge vinproducenter större frihet än de har inom Chianti. Namnet kommer från det förhistoriska Etrurien, som dock utgjorde ett betydligt större geografiskt område än vinområdet, det inkluderar också delar av Emilia-Romagna, Lazio och Umbrien.

Ett vitt vin inom denna DOC måste innehålla minst 50% trebbiano toscano, och ett rött minst 50% sangiovese. Det görs både vit och rosa vin santo, den vita måste innehålla minst 70% malvasia bianca lunga eller trebbiano toscano (de 50% kan också utgöra en blend av dessa) och den rosa 50% sangiovese. Den rosa kallas för Vin Santo Occhio di Pernice.

Colline Lucchesi

Colline Lucchesi är en DOC som sträcker sig det kulliga landskapet norr och öster om staden Lucce, lite norr om Pisa. Den skapades år 1986. Här produceras röda och vita viner i såväl torr som söt stil. Detta är ett av de bästa områdena i Toscana för vin santo.

Den stora produktionen är röda viner, de framförallt på sangiovese, vilket ska utgöra 45-80% av vinet. Därefter ska man blanda i 10-50% av druvorna canaiolo nero, ciliegiolo, merlot och syrah. Utöver får man använda andra blå druvor tillåtna i regionen samt upp till 5% muscat. Inom DOC:n kan du göra röda viner på en druva om dessa är sangiovese eller merlot.

Det vita vinet ska innehålla 40-80 av druvorna trebbiano Toscana, grechetto, greco bianco, vermention och/eller malvasia bianca lunga. Vinet får också innehålla 10-60% av druvorna chardonnay och/eller sauvignon blanc. Andra gröna druvor får utgöra max 25%. Inom DOC:n kan du göra vita viner på en druva om dessa är vermentino eller sauvignon blanc.

Klimatet påverkas dels av bergskedjan Alpi Apuane, en del av Appeninerna. Till skillnad från Candia dei Colli Apuani så är vingårdarna här mindre skyddade vilket ger kallare vintrar och varmare somrar.

Cortona

Cortona är en liten DOC kring staden med samma namn i den östra delen av Toscana, ungefär mitt emellan Florens och Peruiga, strax nedanför Appeninerna. De fick sin DOC år 1999. Här produceras främst röda viner men också en del rosé och vitt vin samt vin santo.

Vingårdarna ligger på sydvästsluttningarna på kullar runt staden på ca 600 meter över havet. Jordmånen är tunga lerjordar. Majoriteten av druvorna i detta område är internationella druvor, trots en vinhistoria som sträcker sig tillbaka till den Etruskiska tiden.

Den viktigaste druvan är syrah och utöver denna odlas också cabernet sauvignon, gamay, merlot, pinot nero (pinot noir), malvasia nera di brindisi och sangiovese. Det odlas också smärre mängder gröna druvor, främst chardonnay, sauvignon blanc, riesling Italico (welschriesling), grechetto, pinot bianco (pinot blanc) trebbiano toscano och malvasia bianca lunga.

Costa dell’Argentario

Costa dell’Argentario är en av få DOC i Toscana som endast gör vita viner. Denna DOC skapades år 1995. Området ligger utmed kusten i den sydvästra delen av Toscana och inkluderar ön Isola del Giglio. Det innefattar kommunerna Manciano, Orbetello och Capalbio.

Vinerna ska göras på minst 85% av den gröna druvan ansonica (inzolia). Övriga 15% kan utgöras av gröna druvor tillåtna i provinsen Grosseto. Vinerna är ofta fruktiga och en har en tydlig fräschör som bygger stensälta snarare än syra. Vin på andra druvor som odlas här klassificeras vanligen som Capalbio DOC.

I området råder medelhavsklimat med torra varma somrar och terroiren påverkas också av såväl Sirocco som Mistral vindar. Jordmånen på fastlandet utgörs främst av sandiga jordar med inslag av kalksten och på Isola del Giglio av steniga granitjordar.

Druvor:

Läs mer om druvorna i DinVinguide.se druvguide och druvskola (klicka här).

Magnus Reuterdahl